Onderstaande tekst vanwege googletocht naar het woord criminogeen geplukt van internet, was al verschenen voor de moord op een prostituee afgelopen donderdag in Amsterdam... 

Criminogeen 

De laatste tijd vliegt er een nieuw woord door de lucht als het gaat over prostitutie: criminogeen. De seksindustrie zou een criminogene branche zijn, een branche waartoe misdadigers zich voelen aangetrokken. Enig gezoek op google levert een ruime voorraad van criminogene branches op: afvalverwerking, horeca, de textielbranche en de productie van merkkleding.  Kennelijk is er niet een branche die niet criminogeen is; het bankwezen trekt overvallers aan, de internationale koopvaardij is aantrekkelijk voor piraten, pinautomaten zijn een inspiratiebron voor pinpasfraudeurs, verzekeringsmaatschappijen en de sociale dienst brengen oplichters op een idee.

In verband de bouwfraude wordt de overheid criminogeen genoemd en een ander heeft het over de criminogene invloed van de openbaarheid. Dat laatste is moeilijk voor te stellen, maar de schrijver bedoelt dat het openbaar maken van misdaad door er reality soaps en dergelijke van te maken, criminaliteit wordt verhinderd. Door dit alles-omvattende begrip op de prostitutiewereld los te laten wordt de discussie er niet helderder op. Prostitueebezoek is niet strafbaar en werken als prostituee ook niet. Is prostitueebezoek criminogeen?