Vers van de pers. Gisteren op TV, vandaag al op Wikipedia;

Analoogkaas, imitatiekaas of nepkaas is een product dat kaas vervangt en dat veel goedkoper is dan echte kaas.

Nepkaas wordt gemaakt van een mengsel van palmvetolie, zetmeel, melkeiwit en zouten. Door toevoeging van geur-, kleur- en smaakstoffen kan nepkaas tot elke soort kaas worden gemaakt. In Zuid-Europa wordt veel nep-Goudse kaas gegeten en in Nederland komt veel nep-mozzarella voor.

De bedrijven gebruikten verschillende aanduidingen op producten waarin analoogkaas was verwerkt, zoals: Edam grof, bereiding op basis van kaas en plantaardig vet, pizzamix, pizzamaling, pizzakaas, levensmiddelenbereiding, pizzatopping, parmosella, geraspte mix, mozza-melange en goudarasp.

Het consumententelevisieprogramma De Keuringsdienst van Waarde kwam op 28 augustus 2008 met een programma over de nepkaas, waar al voor de uitzending aandacht aan werd besteed door het NOS-journaal en diverse landelijke kranten.