11


De Uitpufstand vindt men op de Negenmaandenbeurs waar je omkomt in de brabbeltaal. Wat te denken van een Kiekeboekje...

"Verder haal je op de Uitpufstand natuurlijk OHRA’s Financiële Kiekeboekje, een handig boekje vol met tips over alles wat er op administratief gebied komt kijken bij het krijgen van je kindje."

Niet alleen aanstaande moeders moeten soms even uitpuffen, ook aanstaande vaders hebben het zwaar!

Wij citeren; "Weinig aandacht, want die gaat naar de vrouw. En straks ook nog eens naar een bevalling kijken....Op de Negenmaandenbeurs creëert Ikvader.nl dan ook een speciale vaderlounge. Daar word je verwelkomd met een feestelijk drankje, goed gesprek, tv met EK ’88 finale én een heerlijke manicure of massage."

Op de website hebben ze het zelfs over "een verwensalon voor aanstaande vaders".

Kom ontstressen en uitbuiken op de Uitpufstand

Image

"Op de Uitpufstand van OHRA vind je alles waar je als zwangere vrouw behoefte aan hebt: een chocoladebar met chocolade fonteinen, een augurkenbar, relax-banken en relaxfauteuils waar je een heerlijke nekmassage kunt ondergaan.

Win het gewicht van je kind in goud! Kom naar de OHRA Uitpufstand en doe mee! Raad de exacte geboortedatum en het juiste geboortegewicht en win."

Image

Impressie van het woord aardvochtig. Aanleiding was een advertentie van Beter Beton waarin gerept wordt over levering van 'zand en grind', betonmortel en aardvochtige mengsels...

Lazen in de krant iets over carnavalsvereniging de Osseknarren.

Gingen kijken of er dan nog meer elfletterige carnavalsverenigingen bestaan. 

Op - je kunt het niet zo gek bedenken of het heeft wel een startpagina - http://carnaval-verenigingen.startpagina.nl/  staan o.a. de Braspappies, de Pretletters, de Oelewappers, de Plasduikers, de Deurzakkers en de Venekloeten.

Maar ook De Gaapstokken, de Droogpieren, de Kratvinders, de Naaimachine(!), de Okkenokkers en de Lapflappers.

En zo kunnen we nog wel even verder gaan.

Volgend jaar meer.   


Image

Opmerkelijk pinguinbord.

Image

Uit een column in de Volkskrant van de hand van Maarten Keulemans.

Carnaval betekent natuurlijk trossen los onder de grote rivieren.

Image

Aanleiding is post van Arnold W.; "Bijgaand een afbeelding van de TROSSENKAST zoals die is te vinden op de ponten over het IJ te Amsterdam. Op zich is het woord niet echt bijzonder, maar de pontificale aanduiding - alsof het hier een informatiebalie of een openbaar toilet betreft - schreeuwt toch om vermelding op uw weblogement."

Onze trouwe Trashtowner ontdekt in Eindhoven kapsalon Elf Elf.

De meiden van Elf Elf zijn gespecialiseerd in rock 'n rollkapsels zie www.elf-elf.nl 

Image

Ben benieuwd wat voor een dolle boel het zal zijn in deze kapperszaak voor, tijdens en na de carnaval...

Dat niet iedereen meegaat in de haarstyling bewijst onderstaande 'Weggegleden - zomaar een opmerking' van Edward R. die wij per email ontvingen.

"Ik vind dat de laatste tijd, vooral met de kapsalon variëteiten, het niveau der elfers wat is WEGGEGLEDEN.

Voor iemand die zo puristisch is, dat voor hem de 'ij' uit twee letters bestaat (wat makkelijk bestreden kan worden), vind ik het aaneenplakken van twee (of meer) woorden om er maar elf van te maken ook niet principieel. twee maal elf, theater haar, extra volume. Wat zou de vereniging ter handhaving en der controlle van de spatie hiervan denken?

Jammer maar helaas."


Heer Roggeband,

Om nog even aan te sluiten bij de harige sferen waarin uw weblogement zich momenteel bevindt, hierbij het logo van een Amstelveense makelaar

 Image

en van een Almelose borstelfabriek(!)

Image

beiden genaamd: SLETTENHAAR.

groet, AW

Waaraan heeft deze caloriebom eigenlijk de naam kapsalon te danken?

De Kaapverdische eigenaar van kapsalon Tati (gespecialiseerd in Europees en Black Hair) op de Schiedamseweg in Rotterdam zeurde net zo lang aan het hoofd van de verderop gelegen snackbar El Aviva totdat hij zijn ideale maaltijdmix geserveerd kreeg.

Voor de goede orde dit snackprutje is al enkele jaren vooral in Rtterdam een hype maar het lijkt op dit moment heel Nederland te gaan veroveren.

Er is zelfs een heuse hyves-site rond dit eetfenomeen ontwikkeld; http://kapsalon-doner.hyves.nl/

En er zijn ook al varianten genoteerd als bijvoorbeeld de vissalonmix...


En hebben jullie ook een plaatje van dit eetfenomeen?

Dit is het enige plaatje dat we tot nu konden vinden van de kapsalonmix (frites, shoarmavlees, kaas, sla en saus in laagjes in aluminiumbakje).

Image

In een andere snackbar wordt deze eetsensatie als kapsalonmix omschreven.

Image


Soms wordt een woord verhoord.

Neem nu de inzending die we op 9 september 2005 ontvingen van de dichter Starik. Hij stelde het woord kapsalonade voor; een fris slaatje met afgeknipt haar erin.

De verrassing was dan ook groot toen we via via onderstaand fragment van een menukaart onder ogen kregen!

Image

 
Een verhaal uit de oude doos.

Beste Associatieman,

Tweekappers. Ooit van gehoord? Denk meteen aan een Siamese knipbrigade. Maar neen. Tweekappers blijkt gewoon de benaming voor de woonvariant 2-onder-1-kap. Terwijl er toch wel degelijk zoiets bestaat als kapsalon Quatre Mains of het Intercoupe Knipteam. Of het nog gekker kan in Haarland? Natuurlijk! Er is een wildgroei aan kappersnamen, moet u weten. Of men slaat driftig aan het woordspelen met namen als ‘Lucky Lok', ‘Knip & Knap' of ‘Haren Majesteit'. Of men gaat populair doen. Zeg maar op zijn Engels. Met namen als ‘Shampoo Planet', ‘Hairforce One' of ‘Housewives on fire'! Maar goed. Beste Associatieman, als u het niet erg vindt laat ik me haar nog effe groeien. Of misschien moet ik gewoon weer, lekker retro, naar de ‘Hanekam' in Abcoude.

Sterkte! PJ Roggeband


Ach, we hadden ook elfletterige benamingen als Knipstekkie (Christa's Knipstekkie), Thuiskapper (Aha de Thuiskapper uit Leeuwarden), Artscissors of de Hairexpress kunnen nemen.

Maar het werd Haarcreatie, om precies te zijn Alie's Haarcreatie.

Image

Na het haartheater kan de kunstwereld natuurlijk niet achterblijven.

Image

En wat te denken van deze Leidse artiest?

Image
Ook in Belgie spookt het wat betreft namen voor kappers. Onze trouwe correspondent Trashtowner ontdekt in Overmere kapsalon de Toverschaar.

Image

Volgens ons is de naam toverschaar eigenlijk voorbehouden aan kledingreperatiebedrijfjes.

Even een tussendoortje voordat we verder gaan met knippen en scheren.

Dat haartheater deed ons weer denken aan de Engelse band die vooral in de tachtiger jaren furore maakte Theatre of Hate oftewel haattheater.

Image

De naam Theatre of Hate is overigens ontleend aan het boek "Theatre and it's Double" van Antonin Artaud.
Was het nou op de Overtoom dat wij een Haartheater ontwaarden? Het is natuurlijk al jaren een gekkenhuis wat namen betreft in Kappersland, maar dit! Wat verwacht je eigenlijk bij Haartheater, doet u mij maar een Hamletcoupe? En waarom blijken er overal in den lande maar ook bijvoorbeeld in Duitsland allerlei kapperszaken met die naam opgestaan te zijn? Is het een sekte, een keten of gebrek aan creativiteit?

Image

Image

Het begon eigenlijk met haartheater maar daarover morgen meer. Dit plaatje sloot beter aan op dansmacaber.


Image

Image

Googletocht leert dat in het jaar 1111 o.a. Boudewijn VII Hapkin, de Witte Ridder van de 12-e eeuw, zijn vader opvolgde als Graaf van Vlaanderen.

En Henry de Vijfde ging in 1111 naar Rome om bij de paus een kroningsgeschil uit de wereld te helpen.


Image

11.11.11 is de naam van de koepelorganisatie van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, een niet-gouvernementele organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Bij 11.11.11 zijn 375 gemeentelijke comités en meer dan 100 organisaties aangesloten. 11.11.11 is tevens de naam van de grootste pluralistische deur-aan-deur actie in Belgie, die jaarlijks op 11 november wordt gehouden.

De naam 11.11.11 komt van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het staakt-het-vuren ging in op 11 november om 11 uur.

Meer info www.11.be


Verder met de dubbele elf. Naast de elfde van de elfde kwam, om in het spoor van de muziek te blijven, deze plaat op onze weg.
Image
Dit debuutalbum met de titel '11-11' van de Amsterdamse band Voicst (Afrikaans, slang voor energie) werd in 2004 de plaat van het jaar. Waarom ze deze titel gebruikten hebben we nog niet kunnen achterhalen. Zou het elf tegen elf betekenen? Een voetbalterm?

Trouwens de tweede plaat, die net uit is, heet: 'A Tale Of Two Devils' en laat de 11 daar nou weer terugkeren. Want elven gaan niet aleen als zoetsappige sprookjesfiguren door het leven maar soms ook als vervaarlijke kwelduivels! Waarschijnlijk is het vergezocht maar 'A Tale of Two Devils' zou misschien twee vliegen in een klap slaan; een sprookje over twee (kwel-)duivels...


Nog even een tussendoortje, is 11makelaars ook toevallig elfletterig

Image

Wat lezen wij op www.11makelaars.nl over waar hun naam vandaan komt: "Vaak krijgt de organisatie de vraag waarom er gekozen is voor de naam 11Makelaars. Daar lagen en ligt een scala aan redenen aan ten grondslag en dat gaat te ver om in deze korte tekst te omschrijven. Naast marketingmotieven, spelenook spirituele en sociale aspecten een rol. Een van die sociale aspecten is terug te vinden in ons sponsorbeleid. Daarover leest u elders op deze website meer. En het geheim van de smid…? Die verklappen wij u niet. De naam van 11makelaars staat in ieder geval als een huis!"

Hun sponsorbeleid bestaat eruit om bij elke transactie 11 euro (wat natuurlijk een schijntje is!)af te dragen aan een kinderboerderij...

Dezer dagen een mooi gevalletje van 1, 2, 3.

Image

We beginnen met '11' de plaat van de Amerikaanse groep the Smithereens (toevallig elfletterig?). Dit album verscheen in 1989 en verwijst natuurlijk naar de film 'The Spinal Tap'; go to 11...


Image

Vandaag bestaat ons weblogement drie jaar!

Samenvallen; binnen dezelfde grenzen vallen, dezelfde plaats innemen, elkaar kunnen dekken: twee cirkelomtrekken die drie punten gemeen hebben vallen samen; - elkaar dekken in fig. zin: het samenvallen van het zichtbare beeld en de vertegenwoordigde niet-zichtbare idee.

We hadden er bijna overheen gelezen bij dat bericht over die uitpufstand. Maar er zal ook een augurkenbar aanwezig zijn! Ben benieuwd hoe die er uit zou zien.

Bij googletocht naar 'augurken en bar' belanden we op een forum over wandelingen op de Amsterdamse wallen met onderstaand bericht.

"Dat café op de wallen met die "Vietnam" inrichting dáár zag ik eens iemand zijn naam in de bar bijlen. De bar was namelijk al helemaal volgekrast. Dus dan maar met een bijl. Dan had je nog een kroeg iets van de kerk af. In dat café stond vaak een pot augurken op de bar. Dat waren fijne avonden eind tachtig, begin negentig. In de peepshows gleed je inderdaad uit over het zaad van menig gastarbeider (Jan Wolkers, Horrible Tango) en wat duurde die gulden kort zeg........"


Onze eerste artist impression van augurkenbar.

Image

Misschien moeten we er nog enige gulzig augurken etende zwangere vrouwen bijtekenen...

Lees alles over baby, berg en schrapkaart.

Image

Image

Bij de douchetimer van Greenchoice is het zand natuurlijk groen gekleurd.

De aantekeningen rechtsonder verwijzen naar schrikkeldag = dagdroomdag omschrijving in de Volkskrant.

Schrikkelen staat voor overslaan of verzuimen.

Over schrikkelen gesproken naast schrikkelbaby bestaat er ook zoiets als schrikkeldans; dans waarvoor de dames de heren uitnodigen...

 


Image

Aankondiging 'Clubcondoom in Duitse fanshop' uit krant gepikt:

"De Duitse tweedeklasser Sankt Pauli gaat binnenkort een wel heel origineel product aanbieden in de fanshop. Een nieuwe sponsor zal voor een clubcondoom zorgen. Sankt Pauli heeft met Orion een nieuwe sponsor aangetrokken. Het bedrijf verhandelt erotische producten en zal zorgen voor 20.000 knalrode condooms met daarop het clublogo van de minder bekende Hamburgse voetbalclub.

Pittig detail: het stadion van de tweedeklasser ligt vlakbij het prostitutiegebied van Hamburg."

Image

In elke branche is er om de zoveel tijd wel sprake van een trend. Zo ook bij de coffeeshops. De nieuwste ontwikkeling is het zogenaamde 'condoomblowen'.

Image

Hierbij wordt pure wiet verdampt en via een ballon geïnhaleerd. De coffeeshops zijn enthousiast want vanaf komende zomer mag daar geen tabak meer worden gerookt. Een "zippie" van een ballonnetje, ook wel blowcondoom genoemd, is dan de oplossing.

Zelfs de minister van Cultuur is ingeschakeld!

Image

Een nieuwe zender is geboren; kakkerlaktv.

Met dank aan onze trouwe kijker uit Trashstown.


Image

'Schaamkamer of plunderkast' (uit de collectie van het Elfletterig Genootschap) van onze hand is te bewonderen in deze tentoonstelling.

Image


 


Image

J. C. is nedergedaald!

In het pikkedonker denken we aan de pikkelateur; iemand die met een pikstok papieren e.d. uit perken, plantsoenen en parken verwijdert zoals het woordenboek ophoest.

Image

Pikkebaasje staat informeel voor klein jongetje 

Image

Image

Bij zoektocht naar herkomst pikkedonker (afgeleid van pek, teerproduct) stuiten we op pikkedillen wat zoiets zou betekenen als kleine zonden. Het woord is een verbastering van het Franse woord peccadille (misslag).

Image

Bij artikel over verbittering en verdraagzaamheid in vroegmodern Europa staat een 'over de top' schilderij van Adriaen Pieterszn van de Venne uit 1614 getiteld 'De Zielevissers'.

De protestanten op het schilderij vissen naar zielen met de bijbel in de hand, de katholieken doen hetzelfde met behulp van muziek en wierook...

Image

Fragment uit mail die Nico L. ontving van de Postbank;

"Tijdelijk unieke Grrr-shopper cadeau
Grrr-shopper
Heeft u al eens een kijkje genomen in onze Postbank Voordeelwinkel? Moet u echt even doen, want daar vindt u de leukste producten. Voor uzelf of om cadeau te doen. En dankzij uw gratis Rentepunten* is shoppen ook nog eens erg voordelig. Nú tijdelijk bij uw bestelling een unieke Grrr-shopper cadeau (OP=OP!)."
Grrrrroeten van Nico L.

De aandacht wordt getrokken door de elfletterige benamingen puberhacker en cyberboefje.

"Het is beveiligingsonderzoeker Chris Boyd die de noodklok luidt. De afgelopen maanden infiltreerde hij in diverse fora en sites waar jongeren zich bezighouden met digicriminaliteit. Boyd omschrijft de handel en wandel van de pubers als een gevaarlijke mengeling van volwassen oplichterpraktijken en jeugdige onbezonnenheid.

Veel kinderen die online keiharde misdrijven begaan, hebben geen idee op welk hellend vlak zij zich bevinden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat de jonge puberhacker zonder schroom gestolen passwords of creditcardgegevens uitwisselt onder zijn eigen naam en emailadres. Ook schromen de cyberboefjes niet om op hun eigen MySpace of Hyves pagina op te scheppen over hun hackerswerk. Boyd trof tientallen van dergelijke digitale bekentenissen aan. Een aantal hackers acht zichzelf zo groot en onaantastbaar dat ze T-shirts met hun eigen naam aan fans verkopen."

Het Europese Parlement en de Europese Commissie lanceren de eerste Europese 1-1-2-dag op 11 februari 2008. Zij zien deze eerste 1-1-2-dag als begin naar een grootse, landelijke en Europese 1-1-2-dag op 11 februari 2009.

Image

Inmiddels kent negen van de tien Nederlanders het noodnummer 1-1-2, maar weten vele niet dat ‘1-1-2’ ook in het buitenland gebeld kan worden.

www.sos112.nl


Een schrapkaart is ook een formulier waarop je de juiste antwoorden dient aan te strepen, ook wel aangeduid met de term invoerkaart.

Image

Ook bestaat er zoiets als een afvoerkaart; 'met dit formulier kunt u hoeveelheden fosfaat en stikstof in ruwvoer en enkelvoudig krachtvoer berekenen'.

Trashtowner wees ons niet alleen op het overigens al eerder behandelde fenomeen neuzelbeurs maar ook op de grote smurfenhype;
 
"Die neuzelbeurs is er elke maand zag ik, maar voor pasen hebben ze wel een speciale paas neuzelbeurs. Ongetwijfeld zullen daar ook smurfen verhandeld worden.

De smurfenhype zal je niet ontgaan zijn, 's lands grootste kruidenier blijft op de kleintjes letten. "Laat je niet smurfen", zou ik tegen kinderen en ouders willen zeggen. Zelfs de smurfen hebben inmiddels een startpagina. Nog niet genoeg van de smurfen? zie www.smurfenhype.nl
"

Image

Een googletocht brengt vele smurfenvarianten naar boven. Wat te denken van de doktersmurf, lokaassmurf, ghettosmurf en onderstaande tattoosmurf.

Image

Bluebuddies
is overigens de Engelse benaming voor het smurfenrijk.

Van internet geplukt;

"Smurfensnot is dus geen snot van een smurf maar een lekker ruikend goedje in een plastic zakje. Wij maakte het altijd van oude restjes zeep en dan maar net zolang wrijven totdat het helemaal opgelost was en je een heerlijk zacht zakje met smurfensnot had.

Op internet las ik al verhalen van mensen die dat smurfensnot op een heel andere manier maakte met appelshampoo of afwasmiddel, wij deden het dus gewoon met restjes zeep.

Je handen bleven dagen naar dat snot ruiken en voor het geval dat het zakje openbarste (wat wel een paar keer gebeurd was..!) deden we er een extra boterhamzakje omheen, wat ook niet altijd een garantie was dat het zakje nu wel heel bleef. Bijna iedereen in mijn klas had zo’n zakje en het was dus echt een soort van rage."

 


Image

Zie hier de verklaring van smurfentaal volgens Wikipedia;

"Smurfentaal is de fictieve taal van de Smurfen, een kaboutervolk van striptekenaar Peyo. Eind jaren vijftig dineerde deze met zijn collega Franquin, en ietwat beschonken kon deze niet op het woord 'zoutvat' komen, zodat hij mompelde: 'Passe le schtroumpf!' ('Geef de smurf eens door!'). Dit woordspelletje werd de hele avond doorgespeeld, waaruit het smurfs is gegroeid.

De smurfentaal kenmerkt zich door het gebruik van het werkwoord "smurfen" in allerlei betekenissen, en het vervangen van onbelangrijke woorden en woorddelen door smurf. 

In het album 'smurfige koppen en koppige smurfen' voert tekenaar Peyo de taalwaanzin ten top door het minuscule smurfendorp te splitsen in een noordkamp en een zuidkamp, als kritiek op het onbegrip rond de taalstrijd in Belgie. Zo spreekt een smurf in het noordkamp van een 'smurfentrekker' terwijl een smurf in het zuidkamp eerder over een 'kurkensmurfer' zou spreken. Doorheen het album escaleert dit geruzie over de exacte smurfengrammatica tot een echte oorlog.

Smurfentaal wordt ook gebruikt als licht denigrerende aanduiding van de hedendaagse straattaal, een door jongeren van verschillende etnische groepen gesproken mengtaal; en als spellingshulpmiddel: de smurfenregel."


Image

Post uit Arnhem; datakerkhof gesignaleerd in een artikel in de Gelderlander over de - eveneens elfletterige - zandhagedis:

"Er is al een schat aan materiaal. Nederland kent duizenden vrijwilligers die bijhouden waar bijzondere vogels, reptielen of planten voorkomen. Maar die gegevens zijn zeer verspreid, liggen vaak in een datakerkhof."

Om in de sfeer te blijven,  Mrs. Deane ('nothing is too amazing to be true') signaleerde al eerder het woord campingdode, passend in de traditie van woonarkdode, metselmoord etc.

Bij googletocht naar beeldmateriaal betreffende datakerkhof stuiten we op onderstaand schema met 'levendig gebruik van buried data".

 Image

Image

Image

Image


Image

Image

Image

Wij dachten vroeger dat kleinmetaal stond voor punaises en aanverwante kantoorartikelen.

Stap in de wonderlijke wereld van matras & kussen.

Image

Oftewel hoe snel mag traagschuim zijn?

Nam deel aan tentoonstelling 'UITBRAAK!' bij Meneer de Wit te Amsterdam. 

meneerdewit4

Image

Bijdrage aan de Groene Amsterdammer # 12.

Triest nieuws. Langeleegte verdwijnt als begrip! We hopen op snelle wederopstanding...

"Het stadion van voetbalclub Veendam, De Langeleegte, krijgt komend seizoen een nieuwe naam. Door een sponsorcontract zal het Gjaltema-stadion gaan heten. Dat maakte de eerstedivisionist zaterdag bekend.

De Langeleegte is in de loop der jaren een begrip geworden in de voetbalwereld. Vaak zat daar wel een negatieve bijsmaak aan. Zodra een eredivisieclub in degradatienood verkeerde, kwam bij de supporters het doemscenario van de reis naar De Langeleegte naar boven. Zij verwoordden die angst dan ook geregeld op spandoeken."

Image

 


[Kruissprook]

Kruissprook, het derde ‘sprookje’ in Multatuli's Minnebrieven:

 Komt mee, komt mee,
 daar wordt een man gekruist,
 Daar is wat schoons te zien
 op Golgotha!

Het verhaal van de kruisiging, toegepast op Multatuli zelf.

(bron: www.dbnl.org)

met seizoensgroeten van Wim

Ramsjterdam; Amsterdam of Rotterdam in de aanbieding?

Image

Neen, grote boekenbeurs in hoofdstad!

Saillant detail: iedere bezoeker krijgt een gratis boek. Kunnen wij dan spreken van zogenaamde beursboeken?

Overigens de term beursboekje bestaat: 'boekje waarin transacties ter beurze door de handelaar zelf dadelijk genoteerd worden'. 


Is ons voetballand in rep en roer met de nieuwe kle(u)ren voor het Nederlands elftal?  

Een citaat van een website geplukt: "Ja, ga er maar aan wennen. Komende zomer zingen we niet meer over oranje, maar over nassaublauw. Wie? Nassaublauw. Dat is een soort van verwassen lichtblauw, een kleur die is verbonden met ons Koninklijk Huis. En vanaf volgende week ook met ons nationale elftal. Dat dus voortaan niet langer Oranje, maar Nassaublauw moet worden genoemd. "

Zoals de KNVB het zelf omschrijft: ‘Een uittenue met Koninklijke uitstraling. Voor het eerst is gekozen voor de kleur nassaublauw, een kleur die nauw verbonden is met het Koninklijk Huis. De drie kleuren van de nationale vlag - rood, wit en blauw - lopen als dunne strepen over de borst. Het geheel wordt afgemaakt met een koningsblauw broekje met witte streep. De sokken zijn nassaublauw met een roodwitblauwe vlag op het midden van de sok.'


Navraag leert dat dit spel al in 1925 in Duitsland is uitgebracht. De titel 'Elfer Raus!' blijft toch gezien het tijdsgewricht een wrange bijsmaak houden. Temeer daar de 11 eigenlijk de belangrijkste kaart van het spel is!

"De speler, die onder zijn kaarten de rode elf heeft, begint."
Image

Image Niet te geloven, wat er deze keer op onze deurmat plofte. Een enveloppe met een kaartspel met de goed foute titel 'Elfer Raus!' oftewel 'De elf eruit!'.

"Overal waar dit familiespel gespeeld wordt, heeft het warme aanhangers gevonden. Door jong en oud wordt het met geestdrift gespeeld."

Image

Waar niet, maar wij hoorden ook op de radio over de zelfbevrediging van Sophie Hilbrand in de film 'Zomerhitte'.

Uitgebreid werd zij in dit programma aan de tand gevoeld over de door de presentator consequent genoemde vingerscène.


Image

Zien busje met in grote letters spuitexpres door onze volkswijk kachelen. Het zal toch niet waar zijn, een 0900- heroïnelijn levert uw drugs aan huis af.

De kleine lettertjes bieden uitkomst; Van Zoolingen stucadoors. Dit zijn gewoon muurvarkens op weg naar een volgend spuitklusje.


Image
De mooie term saunapiraat verwijst naar initiatieven om het saunazitten op te leuken, met alle gevolgen van dien.

Met liefde afrekenen, dat kan met deze passiekogel.

Image

Doet ons ook nog even denken aan de 'passieloze' zin die we laatst lazen: "De kogel is voor 3/4 door de kerk." Wellicht is het projectiel blijven hangen achter preekstoel of altaar... 


Image

Met gepaste trots (dit wordt namelijk de eerste vermelding bij Google) presenteren wij met een knipoog naar inktvisinkt het woord visstickvis; niet elke vis is namelijk geschikt voor visstick.

Een combinatie van sleur- en kleurkoffer geeft hobbytrolly.

Image
kleurkoffer

Zondagavond laat kregen we mail van Wim van den B.: "Weekendtas kost teveel moeite. De hedendaagse mens reist met een sleurkoffer."

Image

Wim stuurde ook deze foto mee, we zijn benieuwd waar de reis deze keer naar toe ging.Reactie in de Volkskrant windt er geen doekjes om: maagdenprik (en neukvirus).
Image


Zoek het verband tussen dierwaardig en klepkeuring in dit ANP-citaat:

"DEN HAAG - De meeste veetransporteurs worden vanaf dinsdag strenger gecontroleerd. Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft besloten dat vooralsnog maar enkele van de 160 vervoerders ontkomen aan de strikte en tijdrovende controles aan de klep van vertrekkende veewagens.

Volgens het ministerie hebben vijftien vervoerders zich aangemeld bij het nieuwe kwaliteitssysteem dierwaardig vervoer, waarmee wordt geprobeerd misstanden tijdens veetransporten uit te bannen. Transporteurs die zich aansluiten, krijgen de minder tijdrovende en dus minder kostbare stalkeuring. Omdat ook de exportverzamelplaatsen nog geen goedgekeurd kwaliteitssysteem hebben, geldt ook daar de klepkeuring, meldt het ministerie van Landbouw."

Hoe komen de Rotondeboys aan hun naam ?    
   

De eerste optredens waren ze nog naamloos, tot een paar mensen een naam voor hun hadden bedacht: 'Die zwei, lustige drei'. Onder die naam hebben ze een half jaartje gespeeld totdat Johan's oom Frans Verstappen, ( jawel, vader van Jos ) die destijds een café had (Bar de Rotonde) hun vroeg om tijdens de kermisdagen bij hem in het café muziek te maken.

Toen ze de 2e avond het café binnen kwamen riepen de mensen al: Hey!!! daar heb je de boys van de Rotonde.
Daar werd weer de Rotondeboys van gemaakt en de geboorte van de Rotondeboys was een feit. Onder deze bijzondere naam staan zij dus nu al 19 jaar op de buhne.


Image

Fragment geplukt van hun website.


Image

In het Limburgse maar ook ver daar buiten opereren de Rotondeboys.

'Rechter akkoord met fijnstoftax.'

Image


Net verschenen het boek met de elfletterige titel 'Dweiloorlog' van de kunstenaar/schrijver met de elfletterige naam Anton Valens.

Image

Woorden die opgemerkt werden in het boek 'Zeewater is zout, zeggen ze' van Simone Lenaerts.

Image

Een portatiefke is een draagbaar radiootje. En blaffeturen zijn rolluiken die voor het venster gedraaid kunnen worden; 'En vergeet de blaffeturen niet dicht te doen als het donker wordt'.

Image

We dachten dat we het verschil tussen excuusgroen en schaamgroen netjes hadden geformuleerd; 'excuusgroen zijn plukjes niets op het bord. U kent dat wel, een zielig hoopje garnering naast de tong Picasso en de gebakken aardappelen: priegelige tuinkers, een flets stukje komkommer en aangereden tomaatjes. Excuusgroen dient men overigens niet te verwarren met schaamgroen oftewel onderhoudsvrije struiken en nietszeggende bosjes in de openbare ruimte.'

Krijgen we post van Hester B.: "Laatst ontviel me het woord 'excuusbosje' toen we langs een zielige aanplant van bomen reden, daar duidelijk neergeplempt als excuus voor de schade toegebracht aan de natuur in het kader van de onstopbare bouwdrift der Nederlanders. En zie, het elfletterige woord blijkt nog te bestaan ook, al betekent het in een artikel in de Gooi- en Eemlander net weer iets anders: daar moet een medewerker van energieleverancier Oxxio vanwege de teleurstellende service met een excuusbosje bloemen langs de deuren."

Wij hopen dat u de bomen door het excuusbosje nog kan zien.


Image

Met dank aan onze Trashtowner.

Image

De problemen lijken verholpen en omdat te vieren maken we plaats voor de gambamaniak.

Image

De gambamaniak is niet wat het is; een wolf in schaapskleren, een trojan horse?

Vanwege technische problemen met onze computer kunnen wij ons weblogement maar moeizaam aanvullen.

Wij hopen het zo snel mogelijk te verhelpen.


Image

Dit moeten we niet vergeten: een punaise en een afbeelding van soep. Op de fiets valt de samenvoeging op en is een nieuw elfletterig gerecht geboren: punaisesoep.

Image

Eet jezelf potent. Mannen met potentieproblemen moeten niet treuren. Een Britse warenhuisketen pakt uit met een nieuwe lekkernij: de viagrapizza.. Bij deze culinaire combinatie wordt de pizza niet alleen gekruid met viagra maar ook met basilicum en asperges. Basilicum is een lustverwekker en ook heilzaam voor de vruchtbaarheid. Asperges zouden goed zijn voor de vruchtbaarheid.

Op zoek naar de achtergrond van deze opmerkelijke tattoo belanden we bij onderstaand verhaal (let op de bijzondere details o.a. drie verschillende soorten ham!) :

'Colin Helsby, of north Wales, has had a slice of ham and pineapple pizza tattooed on the back of his head in order to raise money for a cystic fibrosis charity and to celebrate the opening of his new pizza shop. The tattoo shows three types of ham, chunks of pizza, and strands of cheese dripping down his neck, and took three hours to complete.

Pizza is probably the worst food to have tattooed on your body. His head looks like a greasy mess. The 45-year-old told reporters: “I’m really pleased with it, and I’ll keep my head shaved at the back for a few weeks to show it off.”

En dat het altijd nog raarder kan meldt de laatste zin van dit bericht: 'The tattooist, Blane Dickinson, tattooed a full English breakfast on top of a man’s head last month.'

Ook met vetdruipers?


Image

Op zoek naar een viagrapizza (daarover binnenkort meer) toverde onze afbeeldingenzoeker dit opmerkelijke plaatje van een pizzatattoo te voorschijn.


Image

Hier vindt u meer informatie over dit doeltreffende speeltje.

Met dank aan www.dosomethingpretty.net

Fragment uit het boek 'Toeval is logisch' - Johan Cruijff van A tot Z - van Willem Baartse. 

Image


Erectiespin tussen de bananen in supermarkt

BOLSWARD - Tussen de bananen in de Jumbo-supermarkt in Bolsward is kort geleden een giftige spin gevonden. Een beet van deze spin kan bij mannen een pijnlijke erectie veroorzaken.

De spin werd door een supermarktmedewerker gevonden en heeft niemand gebeten, aldus chef Johan Dijkstra van de groenteafdeling donderdag. De zogenoemde Braziliaanse loopspin (phoneutria nigriventer) zat tussen een partij bananen uit Costa Rica.

Is dit persbericht over de erectiespin een broodje aap verhaal? Nazoeken levert vooralsnog dit resultaat op: 'Volgens het wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Pharmacology zijn Braziliaanse loopspinnen op één andere soort na verantwoordelijk voor de meeste incidenten met spinnen in het Zuid-Amerikaanse land. ,,Een beet veroorzaakt pijn, verlammings-verschijnselen en oedeem en kan fataal zijn. Bij ratten en konijnen die het gif ingespoten kregen, werkte het potentieverhogend,’’ aldus het vakblad.'

 


Image

Image

Jonge pianist wordt vertederd omschreven als klavierwelp.

Wij hadden er nog nooit van gehoord: trekbiljart. Zijn daar ook kampioenschappen in of is het meer om bedrijfsuitjes op te leuken?

trekbiljart4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'Leg de bal achter in het trekbiljart op de beide stokken. Probeer beide stokken naar buiten te bewegen zodat de bal naar voren gaat rollen. Wanneer de bal in een gat valt, tel je de punten die vermeld staan bij dat gat. Valt de bal naast een gat, dan krijgt men geen punten. Speel drie keer en tel de punten op.'

Image

Festival opgedragen aan de schuiftrompet keeg de toepasselijke titel trombomania mee.

Image

"Cijferbeton, erg mooie cijfers voor zulk cru materiaal."

Image

De prachtige bijdragen van de hand van Arie Schippers  over de vele facetten van beton (deze keer naast cijferbeton ook boerenbeton) verrassen keer op keer het Avondlog van Wim Noordhoek.


De kop met bunkerhumor trok de aandacht. Bericht op Noordhoek's Avondlog gaat verder over bunkergroep en bunkerkunst.

Image

Er is zelfs een speciale website gewijd aan de vele varianten (slogans, nummering, schilderingen, camouflage's enz.) van bunkerkunst.

Image

Voor ons is 11 natuurlijk het hoofdcijfer maar volgens Van Dale staat het woord voor voornaamste getal (van een balans, rekening enz.) of (bij letterzetters) voor cijfer aan het hoofd van bladzijden.

Image

Beter laat dan nooit; uit de NRC van 7 december 2007.

Image

De ventieltrap is de voetbalterm voor wat men in het volleybal een 'floater' noemt. Met het zogenaamde 'floaten' doelt men op de afwijking van de bal van haar logische baan. In het volleybal wordt dit veroorzaakt door een zeer harde slag met de vlakke hand tegen de bal, waarbij de bal maar heel kort wordt geraakt (de hand wordt als het ware teruggetrokken, men slaat niet met de arm helemaal door).

In het voetbal is vooral de plaats van het ventiel bepalend voor een goede 'floater'. Roberto Carlos, de Braziliaanse verdediger van Fenerbahce heeft deze trap in het voetbal geïntroduceerd. Hij legt daarbij de bal met het ventiel precies in het midden op de plek waar hij hem raakt. Vervolgens neemt hij een (bijna) rechte aanloop en raakt de bal met de wreef precies in het midden. De bal gaat de eerste meters rechtdoor, maar neemt daarna onvoorspelbare wendingen aan. Dat komt waarschijnlijk doordat een bal nooit helemaal rond is, mede door de aanwezigheid van het ventiel. Ook ontstaan er bepaalde luchtstromen rond de bal waardoor de bal gaat zwieberen/fladderen. Dat maakt de bal voor een keeper haast onhoudbaar omdat hij niet kan weten naar welke richting de bal gaat afwijken.

(citaat uit Wikipedia waar ventieltrap een eigen lemma heeft)


Image

Image

Pas maar op dat ie niet knapt.

- Wat?

Nou wat je geblazen hebt.

- Prachtig, niet?

Daar gaat je tweelingbel.

- Meegenomen door de wind.

 


Image

Image

Motmonument uit de 'Oncyclopedie' - alles waarvan u niet wist dat u het wilde weten - van Gideon Haigh.


Afsluiting en omleiding

Vanaf 26 mei tot 26 juni is de Cornelis Douwesweg (vanaf de Softwareweg tot de Hardwareweg) afgesloten voor al het verkeer. Het verkeer en het openbaar vervoer rijden tijdelijk via de Hardwareweg en de Softwareweg.

(Ga mee in de vaart der volkeren en geef de straten op je bedrijventerrein namen van computeronder-delen, zoals boven in Amsterdam Noord of beneden in Amersfoort. De Toetsenbordweg is ook al gesignaleerd.)

Image

Prachtig woord: vloekzoeker (panellid die in opdracht van Bond tegen het Vloeken turft hoeveel grof taalgebruik op de Nederlandse televisie voorbijkomt).
Image

Image

Image

Image

Image

Een risicokaart kan men overal (aardbevingen, chroom in bloed) op los laten.

Image

Of bent u op zoek naar een benendokter?

 

Je stopt bij pompstation. Volgooien maar. Je oog valt op bos bloemen. Helemaal van nu. Bij afrekenen blijkt waarom; trendboeket. Maar die andere bossen bloemen, hoe zouden die heten?

Image

 


Image

Illustratie van onze hand in Groene Amsterdammer jaargang 132, nummer 16, pagina 49.

Image
Nu we toch aan het terugkijken zijn; genadestoel  is een vorm van woorddesign en afkomstig uit de serie 'Schaamkamer of plunderkast' zoals die te zien was tijdens de tentoonstelling 'Het huis, de kamers' in Kunsthuis 13 te Velp.

Op de website van 7x11 is een beeldverslag te zien van deze serie. 

Wij deden mee met 'Day by Day' een project (elke dag 4 nieuwe tekeningen gemaakt door 4 kunstenaars) van de Veemvloer op de Kunstvlaai.

Image
Bovenstaande dagtekening - 'Dieren doen het altijd goed!' - was van vrijdag 16 mei.

Dank Jeroen B. voor de foto.

Schep orde in de chaossudoku.

Image

De ChaosSuduko heeft, in tegenstelling tot de gewone sudoku, geen blokken van 3x3 vakjes, maar vlakken met een afwijkende vorm. Daarin komen de cijfers 1 tot en met 9 te staan, net als in alle rijen en kolommen.


In HTV de IJsberg # 73 staat ook een stuk van onze hand over 'Expeditie Bistrokunst'. Allerlei wonderlijke verhalen komen boven water tijdens de zoektocht naar de herkomst van het woord bistrokunst. Een kijkje in de keuken van woordenboekenmakers.
Image

Sofia Loren (hier bezig met haar vleesaltaar) speelt ook een rolletje in het artikel dat hieronder aan te klikken is.


Image
Ook tijdens de Kunstvlaai is het nieuwste nummer van HTV de IJsberg gelanceerd. Samen met Peter Luining (bekend van de Ctrlaltdelete-weblog) voerden wij de gastredactie.

Aanleiding van de samenwerking was onze passie voor voetbal & kunst. Bovenstaande afbeelding is de kleurige spread in HTV de IJsberg rond dit thema.

Image

Op de Kunstvlaai presenteren wij bij het naastgelegen Veemvloer ook nog elke dag een tekening. De aftrap werd verricht door o.a. het startmeisje.
 
Het onregelmatig verschijnende tijdschrift  'Open Stad' presenteert zich op de Kunstvlaai (nog tot en met 18 mei te Amsterdam) met een levensgroot boekwerk. Onze bijdrage bestaat onder andere uit ghettosmurf.
Image

Op Youtube staat dit filmpje over de 'Grote Open Stad'.


Image

11 letters (Vruchten)

AAGJESAPPEL - AARDAKERTJE - AARDAMANDEL - AKKERVRUCHT - ANANASAPPEL - APPELVRUCHT - ASPERGEBOON - BALSENAPPEL - BEKERVRUCHT - BEUKENOOTJE - BITTERAPPEL - BLAASVRUCHT - BLAUWPUTTER - BOERENPRUIM - BROODVRUCHT - CITROENBOOM - CITROENPEER - CUBEBEPEPER - DAMASTPRUIM - DENNENAPPEL - DENNENKEGEL - DIAMANTPEER - DIRKJESPEER - EIGENHEIMER - GOUDPENNING - GRAANVRUCHT - GULDENAPPEL - JAAGJESPEER - JODENNOOTJE - KANEELAPPEL - KEGELVRUCHT - KIEVITSBOON - KLAPPERNOOT - KLOMPVRUCHT - KLUISVRUCHT - KNIPBOONTJE - KOKERVRUCHT - KOKOSVRUCHT - KONINGSPEER - KRAKELBEZIE - LAMBERTNOOT - LAMMERSNOOT - LAURIERKERS - LEMOENAPPEL - LIGUSTERBES - MAAGDENPEER - MAATJESPEER - MAZAGANBOON - MEIOLDERBEI - MELOENAPPEL


Image

En ik zei nog zo: geen Oranjegekte!

Zwevend door de lucht, de bal plukkend, maakte onze droomkeeper zijn naam waar. 

Image

Droomkeeper dient men niet te vertalen met dreamkeeper want dat is van een geheel andere orde.


Image
A. Bij supermarkt kun je nu oranje welpies met spaarstaart krijgen, om te sparen voor megawelpies (Albert Heijn). B. De Brabantse Teletoeters schijnen al jaren de "begeleidingsband" van het Nederlands elftal te zijn (Metro). C. Het radiostation BE1 in Bern begint elke dag met de Hollandsong (Metro).

Onze Trashtowner verzamelt Oranjegekte.

Image

 


De Texelse Visspecialist in Oudeschild belooft dat haar vis altijd spartelvers is! 

Image

Image
Op 30 mei openden wij de tentoonstelling Encyclopediertjes in de Bibliotheek van Purmerend. Daar zijn niet alleen allerlei dieren in het boekenrijk te bewonderen maar worden ook door uitgeverij Perio kweeksetjes van het (schadelijke!) papiervisje aangeboden.

Nog tot en met 15 juni te bewonderen in Sub Urban Videolounge te Rotterdam (ihkv Poetry International Festival) WORDS 2 over performance & taal, met naast werk van o.a. Dan Graham en Marina Abramovic, een fragment van Woordtopelf tijdens het festival Petazzie in de Effenaar te Eindhoven. Mooie actiefoto, niet?
woordtopelf

Image

Image

Toepasselijk woord: vanbastisch!

Image

Onderzoek leert dat dit woord ook al opdook tijdens de WK 2006...

Ook nog verkrijgbaar voor het EK (en wellicht ook daarna) zijn de voetbalhoed, parapluhoed en condoomhoed
Image

 


Maatschappelijk betrokken naar een voetbalwedstrijd kijken, dat kan in het (gezellige?) klimaatcafe

Image

We zijn benieuwd hoe de klimaaltijd smaakt. Zet uw beste bewuste beentje voor.

Image

SIMCITY 19 t/m 22 juni 2008 kunstmanifestatie in de wijk Abstede te Utrecht. Centrale locatie Hiëronymuserf, nabij Maliesingel 120 (op drie minuten loopafstand van het Centraal Museum).

Image

Ronald de Ceuster / Willum Geerts / Erik Groen / Sanne Groen / Marieke Kijk in de Vegte / Wim Korvinus / Tilmann Meyer-Faje / Leonard van Munster / Mark Robert Peters / PJ Roggeband / Paul Vendel / Joyce Vlaming / Thomas Wildner

Meer info www.kunstoplocatie.nl

Het is een beetje stil op ons weblogement. We zitten ondergedoken in de Utrechtse wijk Abstede en voeren daar nog tot en met zondagmiddag wonderlijke wandelingen uit tijdens de manifestatie SimCity. Fragment uitnodiging;

PJ Roggeband heeft zich de afgelopen tijd verdiept in het Utregs dialect, taal der planten, hovenierstaal en andere geheimtalen. Hij refereert aan Abstede in vroeger tijden als groentetuin voor de stad. Tijdens de manifestatie neemt hij ons mee op zijn 'Wonderlijke wandeling in elf stappen'; een expeditie langs o.a. kraaktuinen, pratende planten, de NASA, het Vaticaan en het geheugen van een augurk.


 


Image

Image

Fraseologie = woordenkeus

Image

In navolging van bijvoorbeeld motorfietsen zijn nu sommige melkpakken ook uitgerust met een peilvenster.

We kregen van Jacques K. een Quotegezwel opgestuurd; 'hardnekkige woekering van onjuist of uit verband gerukt citaat, met kwaadaardige uitzaaiingen tot in de uithoeken van de media. Bekende patiënten zijn Hendrikus Colijn ('Gaat u maar rustig slapen') en Karl Marx ('Godsdienst is opium voor het volk').' 

Doet ons denken aan de al eerder gespotte Quotehommel; iemand die te pas maar vooral te onpas strooit met woorden van anderen. Een ideeenvretend wezen. Een zielig imitatiefilosoofje.

Een Quotehommel  is een persoon die lijdt aan citatisme, een zogenaamde 'citatovenaar'. Of de Quotehommel familie is van de quotezakken is vooralsnog niet bekend.

Extra: Kleverlands

Ooit spraken de bewoners aan beide zijden van de Nederlands-Duitse grens tussen Nijmegen en Venray dezelfde taal, het Kleverlands. Ook nadat de staatsgrens werd vastgelegd in 1815, bleef dit nog lang zo.

Pas sinds de Tweede Wereldoorlog is de staatsgrens een breuklijn geworden. De dialecten zijn zich gaan aanpassen aan de standaardtaal aan weerszijden van de grens. Daardoor groeien ze uit elkaar.

Op 26 juni promoveert Charlotte Giesbers aan de Radboud Universiteit op een onderzoek naar het Kleverlands en de mensen achter het dialect.

http://nieuwsbrief.taalpost.nl/r/tp.plx?2660-802


Image

Het tegendeel van onverschillig.

verschillig

Image

In moeilijke bochten wringen levert zinnen op als 'ChristenUnie zit klem in embryodebat' of 'PvdA afgebrand in embryodebat'.

Een paringswiel is de houding die twee libellen aannemen bij het paren. Het mannetje brengt vooraf zijn sperma van zijn staartuiteinde naar zijn onderbuik. Vervolgens grijpt hij een vrouwtje achter haar ogen, die vervolgens haar lichaam krult zodat zij met haar staartuiteinde het zaad kan opnemen. Het koppeltje kan uren in die positie blijven en rondvliegen.
Image


Image

Uit bespreking van het boek 'Het idee van een ongecompliceerd leven met een man' van de Deense schrijfster Helle Helle.

 

'Weliswaar geen origineel Nederlands woord, maar daarom niet minder elfletterig en schoon: wandervögel.

Uit het Duits geleend en in het Engels omschreven: The typical anthropologist, by socialization, training and the practise of his prosession, becomes a stranger who can never go home, i.e., never find a point of rest in any society. - Denisson Nash 1957'

Na bovenstaande mail van Floorfish volgde een spammailtje met het woord pinkelpause; term voor toiletstop.

Een schrijnend gevalletje van pinkelpause wordt u aangeboden in dit filmpje.


Image

Boomchirurg

Ook wij knijpen er even tussen uit!

Image

Misschien komen we wel terug met een kaalkopibis, alhoewel gaan we wel die kant op?


Bekijk bij eerste keer boodschappen doen na vakantie de kassabon. Wat een rare aanduidingen; een merkwaardig spel met afbreking en spatie. Zoek het elfletterige woord.

Image

Witte puntje
(lijkt wel indianennaam), taai korstje (moet toch echt aan elkaar (taaikorstje) en is dan een elfletterige koek van o.a. roggebloem en blanke basterdsuiker) en kroepoek nat verwijst natuurlijk naar naturel.

Alhoewel kroepoeknat ook een mooie elfletterige term is.

We zijn weer terug. Op 07.07 onderbraken we de reeks en op de dag van de getalsmagie gaan we weer verder.

Image

Niet alleen opent de O.S. (in China staat de 8 voor voorspoed), ook trouwt naast vele stelletjes onze(?) Louis van G.

Gesignaleerd door Goddelijke Gladiolen een Flickrgroep die zich bezighoudt met 'the infinite beauty of 8'.

Uit het boek "Het versierde woord' van Anthoni Smyters, uit 1620.

Image

[Beeldkramer]

Beeldkramer, m. (-s), *...KRAAMSTER, v. (-s), die eene kraam of eenen winkel van beelden heeft. *...RIJK, bn. zie BEELDENRIJK. *...SCHRIFT, o. gmv. schrift door afbeeldingen; hierogliefen (als bij de oude Egyptenaren). *...SCHRIJVER, m. (-s), die het beeldschrift kan namaken. *...SNIJDEN, o. het beeldhouwen (in hout). *...SNIJDER, m. (-s), beeldhouwer in hout. -IJ, v. gmv. beeldhouwkunst in hout.

[Beeldspraak]

Beeldspraak, v. gmv. gedachte door middel van zinnebeelden uitgedrukt (roos voor jong en schoon meisje, leeuw voor held, monster voor wreedaard). *

Rooiverlies.

De uitrusting en afstelling van de rooimachine hoort zodanig te zijn dat er zo min mogelijk knollen of delen daarvan op het perceel achterblijven. Openingen in de rooier waardoor knollen kunnen ontsnappen moeten worden afgedicht.


In de eerste plaats blijft er met de verliesknollen een deel van de financiele opbrengst achter op het perceel. Verder leiden verliesknollen tot aardappelopslag in volggewassen. Hierdoor krijgt ondermeer het aardappelcysteaaltje de kans om zich sneller te vermeerderen. 

De opslagplant kan ook als infectiebron of overlevingsplaats dienen voor andere ziekten en plagen, zoals Phytophthora en virusziekten. Wanneer de opslag de kans krijgt zich te vermeerderen en er in slaagt om de rotatie te overleven kan bovendien rasvermenging voor een probleem zorgen.

(mooi citaat uit 'Werktuigen en Machines voor de Landbouw' met naast rooiverlies opmerkelijke elfletterige woorden als verliesknol en opslagplant)


Image

egomagazine = naamblaadje = elfletterig

Image

Wees er snel bij. Gespot in Amsterdamse van Woustraat.

Image

Loofklapper uit de serie "Werktuigen en Machines voor de Landbouw", Groene Reeks Wageningen.

Image
Boven het plaatje van de klapgrijper en als extraatje de boxenvuller.
Image

Norman bladert ondertussen door het boekje met de titel "Werktuigen en Machines voor de Landbouw" uit de 'Groene Reeks', Wageningen, november 1983 - en slaakt een verrukte kreet bij de klapgrijper en de frontlader met kipcylinder. (citaat uit mail van Hester K.)

Image

We gaan nog opzoeken wat de kipcylinder (of kipcilinder) precies doet.


Image

Image

Wordt er suiker aan de stropen toegevoegd? Nee, stroop bevat alleen de vruchteigen suikers. Voor mensen met suikerziekte is de Peren-/Appelstroop het meest geschikte product vanwege de opbouw van de vruchteigen suikers. (citaat website)


Vers van de pers. Gisteren op TV, vandaag al op Wikipedia;

Analoogkaas, imitatiekaas of nepkaas is een product dat kaas vervangt en dat veel goedkoper is dan echte kaas.

Nepkaas wordt gemaakt van een mengsel van palmvetolie, zetmeel, melkeiwit en zouten. Door toevoeging van geur-, kleur- en smaakstoffen kan nepkaas tot elke soort kaas worden gemaakt. In Zuid-Europa wordt veel nep-Goudse kaas gegeten en in Nederland komt veel nep-mozzarella voor.

De bedrijven gebruikten verschillende aanduidingen op producten waarin analoogkaas was verwerkt, zoals: Edam grof, bereiding op basis van kaas en plantaardig vet, pizzamix, pizzamaling, pizzakaas, levensmiddelenbereiding, pizzatopping, parmosella, geraspte mix, mozza-melange en goudarasp.

Het consumententelevisieprogramma De Keuringsdienst van Waarde kwam op 28 augustus 2008 met een programma over de nepkaas, waar al voor de uitzending aandacht aan werd besteed door het NOS-journaal en diverse landelijke kranten.

Image

Image

Image

Hoe we ooit aan dit plaatje gekomen zijn weten we niet meer.


Hier een plaatje van de leeggelopen kunstkeutel, zie gisteren.

Image


Ontsnapte opblaasdrol zorgt voor ravage

Zwitsers museumstuk vliegt stuk door de lucht. Een uit de kluiten gewassen opblaasdrol heeft een ravage veroorzaakt in het museum Zentrum Paul Klee, dat huist in de Zwitserse hoofdstad Bern.

De gigantische kunstkeutel van de controversiële Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy zat met kabels aan de grond vast, maar die lieten los bij een windvlaag. De drol schoot de lucht in, sloeg een raam aan gruzelementen en trok een belangrijke electriciteitskabel los. Het poepkunstwerk, Complex Shit genaamd, had een veiligheidssysteem, maar dat werkte niet.

Het had moeten leeglopen bij een ontsnapping, maar dat gebeurde niet. Na de crash is het gevaarte weer stevig vastgezet. Nu maar hopen dat de museumtuin niet meer winderig wordt. Tot oktober is het nog te aanschouwen. 

(tekst website De Dag, tip van onze Trashtowner

Image

Lettermatch (alfabetspel?), elke dag in De Pers.

Zondagochtend horen wij op de radio over genadetekst. Website over 'hoe breng je het evangelie persoonlijk en hoe radicaal moet je zijn ' brengt uitkomst.

DE AANVAL IS DE BESTE VERDEDIGING   

Teksten opzoeken waar Gods liefde centraal staat (genadetekst oplezen, ontvangen van God).  

Het gebed van een rechtvaardige vermag veel.
 

Bidden voor het vrijzetten van het veld (vlak vantevoren). Bespreken wat geestelijke strijd is. Gebedsteam op het veld. Kerkleden of andere mensen paraat hebben bij mensen met problemen, die zich over hen kunnen ontfermen.


Het Wilde Lezen; een cowboyroman is een boek met klapdeuren. Of wat te denken van boeken als klapdeuren, yiihee (of hoe schrijf je zo'n cowboykreet?).
Image

We dachten een mooie (bij)vangst te hebben. Maar duikteamdip blijkt te staan voor duikteam Duiken Is Prachtig...

smoelenboek2

Image

(uit het boek 'Ondeugend Oranje')

WAT IS EEN SMOELENBOEK?

Een smoelenboek is een boek waar foto's en wat persoonlijke gegevens staan over mensen die iets met elkaar te maken hebben. In dit geval kun je in dit smoelenboek mensen vinden die iets met Didgeridoo te maken hebben in Nederland en Vlaanderen.

In het didgecussieboard en de kletsplek kun je mensen tegenkomen of namen zien van mensen, die je nog nooit hebt gezien. Als je je afvraagt wie dat is, dan kun je in het smoelenboek kijken en (als die persoon in het smoelenboek staat) wat meer van die persoon te weten komen.

(Citaat website) 

Image

Image

En wat onderschrijft men dan zoal?

Gezocht fietsleraar kopt persbericht:

Er is zoveel animo voor de Fietsschool van de Fietsersbond in Utrecht dat er een groot tekort is aan docenten. De bond kan het aantal aanvragen voor de lessen nauwelijks aan. De lessen moeten jongeren, ouderen en allochtonen beter voorbereiden op deelname aan het Nederlandse verkeer.

De opleiding begon in mei. De opleiding bestaat uit een aantal theorie- en praktijklessen die worden gegeven door vrijwilligers van de bond. De eerste twintig docenten kwamen uit Utrecht en deden eind mei examen. Het werven van nieuwe leraren in Brabant en Noord-Holland is nu van start gegaan.

De Fietsschool is nog niet voor iedereen toegankelijk. De lessen aan jongeren en ouderen worden gegeven via scholen of ouderenorganisaties.


Image

Spokenjager John Sinclair is hoofdinspecteur bij Scotland Yard, Londen Engeland. Hij houdt zich in het bijzonder bezig met het oplossen van paranormale zaken, die door de gewone politiedienst niet kunnen worden opgelost.

Vampieren, weerwolven, heksen en de meest angstaanjagende demonen doen hun opwachting. Geholpen door vrienden en collega's en met behulp van speciale wapens lukt het hem om deze onderwereldfiguren te bestrijden. (Tekst achterflap)

Er is zelfs een heuse Nederlandse website actief rond deze 'ghostbuster' met een overzicht van alle uitgaven. 

 


spokenjager

Image

Uit onderzoek van economen van de Universiteit van Pennsylvania blijkt dat ondanks dat de inkomensongelijkheid in de VS toeneemt, het geluk steeds eerlijker wordt verdeeld!

Met dank aan Nico L. 

Geachte Heer Roggeband,

Dit jaar ben ik vroeg! Alvast voor dierendag een elfletterig woord. Sporthondje; een hondje dat is aangeschaft om de conditie op peil te houden.

En een kont is een lekker ding om letterig te maken! Kontgewicht, kontgezicht. En maak van elke scheet een donderslag! Ofwel een kontgedicht.

Vriendelijke groet

Mike R.

(Wat moeten wij hier nog aan toevoegen?)

Image

Zomerfakkel, Olympisch natuurlijk.

(De geldverspillende fakkeltocht staat overigens terecht op de tocht.)


Moederurine bevat opvallend veel pesticide

ROTTERDAM - Zwangere vrouwen in Rotterdam hebben meer resten van pesticiden in hun urine dan verwacht. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus-MC en TNO. Er werden vierduizend zwangere vrouwen onderzocht. Resten van pesticiden kunnen mogelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Beste PJ,

Na het hoogwaardige intellectuele niveau van de Alfabetshow had ik behoefte aan het lezen van lekkere simpele literatuur. En wat is dan leuker dan een kinderboek. Ik zat dus op zaterdag Pietje Bell te lezen toen ik, geinspireerd door de elfletterige woorden, twee opvallende woorden tegenkwam. En ja elf letters. De eerste was de jammerplank, Pietjes benaming voor een viool, de tweede was de pommadekuif, Pietjes benaming voor een vette kuif in het haar van een van zijn vriendjes.

Misschien waren ze al bij je bekend. Zo niet dan zijn het toch aardige woorden.

Vriendelijke groet,

Martine (Zeebeltmeid)


Hoi PJ,

In Den Haag is sinds kort het bomenmuseum van kunstenaar herman de vries (ik zag het toevallig in het nieuws). 

http://www.stroom.nl/nl/kor/project.php?pr_id=3628141

groeten, tot ziens,

Nico.

Hallo PJ,

De Beurscrisis levert inspiratie.

Wel erg Engels, maar mede verantwoordelijk voor de crisis is de Shortseller.

Maar misschien wel het meest gebruikt in de berichtgeving: Systeembank.

Wim

We gaan even onze zinnen verzetten (o.a. met presentatie van Alfabetshow).

We geven jullie nog wel een woord mee: combikotter.

Combikotter is een zeer goed zeilende langkieler met een sfeervol interieur.

Ook geschikt voor een langer verblijf.


Na de gatenvuller en de allesvuller komt men nu op de markt met de supervuller.

Image

Elfenbloem als natuurlijke potentiepil

COLOMBUS - Het Elfenbloemblad stond al bekend als een natuurlijk afrodisiacum. Nu is de lustopwekkende werking ook wetenschappelijk bewezen, schrijven Italiaanse wetenschappers vrijdag in een voorpublicatie van het Amerikaanse, wetenschappelijke tijdschrift Journal of Natural Products.

Net als de bekende blauwe erectiepilletjes richt het extract zich op het phosphodiesterase-enzym in de penis, dat de bloedtoevoer regelt waardoor de penis stijf wordt.

De blaadjes van de plant (Epimedium brevicornum) werden al gebruikt in de Chinese traditionele geneeskunst. De Elfenbloemen groeien in het wild in China en Korea. De Chinese naam voor de Elfenbloemblaadjes is yin yang huo, wat letterlijk geil geitenkruid betekent.

(Elfenbloem niet maar potentiepil en geitenkruid wel elfletterig)


Image

Deze advertentie over babyvoeding kregen we helaas te laat onder ogen om nog te gebruiken voor de Volkskrantbijdrage. Helemaal over de top zijn de dreumemelk (als ze vanille hebben, zijn er dan ook nog andere smaken?) maar vooral het pyjamapapje...

Image

Korte verklaring van nieuwswoord.

Staatsfonds verwijst naar de oplossing voor de Amerikaanse hypotheekcrisis. Over strijd gesproken; het varken van Obama (al dan niet met lippenstift) mag natuurlijk niet ontbreken. Daarop voortbordurend, de Palindromer (=nachtmerrie?) is, we geven het toe een ietwat gezochte, taalgrap. 

Praatbehang en snackmaffia doemden op in de Volkskrant van afgelopen week, scroll daarvoor naar rechts. De klimaatheld hebben we trouwens een dezer dagen ook al voorgesteld. Het prachtige woord designclown (iets voor Damien Hirst?) kwam deze week weer boven tafel, we troffen het ooit aan bij de informatieve kunstsite Trendbeheer en het past ook mooi in onze verzameling scheldwoorden voor kunstenaars.

De luide muziek en het harde gekwetter in de kroeg doen ons soms verlangen naar een fluisterbar. De middagvrouw hoorden we op de radio langskomen en blijkt de intrigerende titel te zijn van een boek van Julia Francke. En tenslotte kwamen we via schaamkamer en schaamhamer bij schaamharem; een lichte verwijzing naar geen Nederlanderschap voor Polygamist. 

Uw elfchivaris 

PS Bij Googletocht blijkt het woord schaamharem al eerder gebruikt te zijn maar dan in de betekenis van harem met lelijke vrouwen...

In de woensdageditie van de Volkskrant komt onderstaande bijdrage te staan in de rubriek Vrijplaats.
oogvolkskrant


Schaduwdeur uit de beginzin van de roman 'In het cafe van de verloren jeugd'van Patrick Modiano.

Image

Image

Uit Volkskrant Magazine.

Image

Image

Onze goede vriend VJ Drifter heeft voor de goede zaak (en in opdracht van Milieudefensie) de klimaatheld ontwikkelt.

Schakel snel over naar www.klimaatheld.nl en zet uw handtekening.

Image

Citaat (incl. schrijffouten) van een website geplukt;

Jouw eigen Krachtbeeld

Ja wil je iets echt leuks, mafs, eigens en waar je lekker helemaal in weg knutseld?  Waar je ook nog hele leuke ontdekkingen over je eigen ding (jezelf) in tegenkomt, dan moet je gewoon heerlijk je krachtbeeld komen maken.

Korte cursus van 3 opeenvolgende dinsdagavonden

data 23+30-9 en 7 -10       tijd 19.30-21.30u

Met papiermaché, een plastic fles, kraaltjes, veertjes en onze........


Image

Impressie van bijdrage aan de expositie 'Het huis, de kamers 2' in 7x11 te Den Haag.

Dank Niels Post voor de foto.


Niet tien, niet elf maar we zijn al op weg naar twaalfgranenbrood!

Image

De naam moederkoren (of moederkoorn) is afgeleid van het gebruik door vroedvrouwen van deze schimmel om weeën op gang te brengen.

Image

Zondag 14 september is de opening van de expositie 'Het huis, de kamers 2'. Deze tentoonstelling is op 2 locaties te bewonderen.

Om 12.30 uur wordt de expositie geopend bij Heden, Denneweg 14 te Den Haag. Vanaf 14.30 uur is de tentoonstelling in 7x11, Patrijsplantsoen 23 in Haagse wijk Ypenburg te bekijken.

Aan deze tentoonstelling nemen ook deel o.a. Ineke Hans, Mark Manders, Kinke Kooi, Frank Halmans en Niels Post.

De expositie vindt zijn oorsprong in het virtuele huis dat te vinden is op de website van 7x11 en is een nadere uitwerking van een tentoonstelling eerder dit jaar in Kunsthuis 13 te Velp.

Een impressie van onze bijdrage ('Schaamkamer of Plunderkast') aan de eerste versie kan men hier aantreffen.

 


Vandaag werden we lastig gevallen door een man die met veel lawaai een kaarsrechte streep trok door het al eerder gelegde asfalt. Op zijn rug prijkte het woord asfaltzager.

Image


Image

Image

Image

‘Hij keert zich in dit boek tegen het doorgeschoten marktfundamentalisme, tegen het idee dat alles goed zal komen als je de markten maar vrij laat. Hij ontmaskert de superbubbel’ van de laatste drie decennia. Soros is een bewonderaar van Karl Popper. Hij baseert zich in The New Paradigm for Financial Markets op de theorie van de reflexiviteit: niemand weet hoe de markten zich zullen ontwikkelen. Niemand kan over de markten iets zinnigs zeggen omdat iedereen er onderdeel van is. Buitenstaanders die afstand kunnen nemen, bestaan niet. Kijk naar de banken: banken baseren hun leenbeleid op projecties van de huizenprijzen, maar beïnvloedden die huizenprijzen weer door hun leenbeleid. Zo raakt iedereen verstrikt in hetzelfde web.'


Nog even over scheldwoorden gesproken; vermakelaar (zoiets als een 'handelaar in grappen') is natuurlijk een mooie.

En in het Cobra Museum te Amstelveen is een tentoonstelling over 60 jaar CoBrA onder de geuzennamen 'Knoeiers Kladders Verlakkers'. De experimentele stroming werd namelijk toendertijd zo afgeschilderd.

En tenslotte nog een tip van Taalpost. Mensen uitschelden is van alle tijden. Bredero, Vondel, Cats, Hooft, Wolff en Deken, Multatuli en tal van andere schrijvers namen geen blad voor de mond. Hun verwensingen vliegen u om de oren op de website Automatisch Ouderwetsch Uitgefoeterd.

Duivelsjong! Scharminkel! Struikrover!

(enige tijd geleden ontvingen we onderstaande mail - sluit mooi aan op scheldwoorden voor grafisch vormgevers of wordt met letterkwast verwezen naar het schrijversvolk?)

"Letterkwast, een gedicht van Bert Vanger op Graanvanger (ook 11)

http://graanvanger.blogspot.com/2008/09/letterkwast.html

met nog enkele woorden over ter gebruik

groet,

Bert Vanger"

Tijdens de Alfabetshow daagden wij het 'grafisch' publiek uit tot het aanvullen van de lijst met scheldwoorden voor kunstenaars. Want voor grafisch vormgevers waren ons niet veel schimpscheuten bekend.

Naast Appleslaaf, logoleip, pixelpoes, vectorvent, muismaniak, fontverneuker en ontwerpclown kwam men op de proppen met de elfletterige verwensingen: knoppenbonk, leprazetter, grafgrutter en grafiezerik

Deze woorden kunnen al dan niet met het voorvoegsel 'uitgespacieerde' gebruikt gaan worden.


Aan de vooravond van 11 november zijn we kleurrijk aan de tand gevoeld door de VPRO Gids, zie nummer 45 pagina 7.
Image

Het prachtige woord zondarennet uit het boek 'Overvloed en onbehagen' van Simon Schama (met dank aan de vertalers!) sluit mooi aan op zondag en kerktheater.

Image

Op internet dook via een aankondiging deze (nieuwe?) tak van theater op;

Op deze zondag zal CRUX Kerktheater de dienst verzorgen. Het Kerktheater zoekt naar wegen om het evangelie in de liturgie opnieuw spelenderwijs gestalte te geven. Spel en verbeelding als een vorm van verkondiging. Men wil zoeken naar wegen om het Evangelie zeggingskracht te geven in het leven van alledag.

 

Het komende seizoen brengt Kerktheater: Aan tafel! Volgens hun eigen omschrijving: "over verlies, verlangen en vervulling, over brandende harten en geopende ogen, over het paaslicht in de kerstnacht". CRUX verzorgt de hele dienst, met een opzet die aansluit bij de gebruikelijk orde van dienst: samen zingen en bidden, bijbellezing en verkondiging, dit laatste (de 'preek') verbeeld in de vorm van theater.Kamerspeler 

Zwervende artiesten, potsemakers, speellieden van allerlei slag waren er al in de Middeleeuwen. De meest voorkomende benaming is gedurende de 16de en nog ver in de 17de eeuw: kamerspeler. Daarmee worden beroepsvertoners aangeduid die tegen betaling binnenskamers optreden; het woord heeft zelden met ‘rederijkerskamer’ te maken.

Omstreeks 1560 is het oordeel over hen niet ongunstig; ze worden in Vlaanderen met de Romeinse toneelspeler Roscius vergeleken, maar tegen 1600 meent de humanistisch geschoolde rederijker-schilder Carel van Mander (1548-1606), denkend vanuit de hoge status van de Ars Rhetorica, dat springers en buitelaars hun vaardigheden ten onrechte als Conste beschouwen. Kamerspeler krijgt de bijbetekenis van ‘komediant’ in denigrerende zin. De vraag naar wat oprecht is en wat geveinsd, komt in de 17de eeuw telkens weer aan de orde.

(van het wereld wijde web geplukt)


Image
'
Kamerspeler uit het opmerkelijke boek 'Het versierde woord' van Anthoni Smyters uit 1620.

Doet ons denken aan de rotondoloog (die eigenlijk rotondeloog zou moeten heten).

Image

Image

Image

Image

amanda-coogan-in-artists-sp

Werkt dit of niet? In FF en IE7 iig wel. (Bij overgang van website naar nieuwe duurzame groene server ging er iets mis. Met bovenstaande foto (verwijzing naar ons logo - man met twee enen?) en mededeling testte onze webmeester het overzetten. Voor alle duidelijkheid; FF staat voor Firefox en IE7 betekent Internet Explorer 7)


Image

Vorige week zaterdag stond onze inflatieman in het nieuwe handelsblad NRC Focus!
Image

Image

Een kwispeldoor is een spiejpotjen of een bakjen um in te spiejen. 't Is bedoeld um spieje en sliem uut de mond in op te vangen. Vrogger stungen der in kefees soms kwispeldoors waor oek de ressen pruumtebak in uut-espiejd konnen wonnen.

Kwispeldoor is of-eleid van 't Portugese woord cuspidor, dat spiejpotte betekent. 't Woord en 't gebruuk um een potte veur 't spiejen te gebruken, kwam via de VOC naor Nederlaand. Een deel van Indië was véúr de verovering deur Nederlaand in hanen van de Portugezen - de zeeluui en haandelaren nammen de 'cuspidor' van ze over.

Vake zag een kwispeldoor der uut as een vaoze, ze wanen meestentieds van (versierd) diggelwark, keuper of email.


Image

Zwarttanker rijdt over arm pompbediende

Een man die tankte zonder te betalen, is deze week over de arm van een pompbediende gereden toen deze hem probeerde tegen te houden. De politie zegt zondag te weten wie het heeft gedaan, maar de dader is nog niet opgespoord.

Klotenzadel is iets anders dan een martelzadel.
Image

Image

Nu nog op zoek naar de vuilhangmat.

Image

Image

Image

Image

Rechthoekige octrooidoos van schildpad, gemonteerd met goud. Op het deksel het wapen van Willem IV en een cartouche met de initialen van de West-Indische Compagnie. Meesterteken: I S. 1749. Rijksmuseum


Image

Image

Image

Soms vleiend, vaak niet. Wederom afkomstig uit het boek "Het Versierde Woord" uit 1620.

Dit weekend duiken we onder in het Westland. Te midden van een woud van kassen gaan we een paleistuin op de kaart zetten. Vorstelijk tuinieren noemen ze dat.

Met hulp van elfletterige woorden als reigerjacht, Zilvervloot, zaagselboom en kervelsopje maken we het verleden levend. Een fietsexpeditie waarbij de geschiedenis door de maag gaat.

Kom maar als u durft.

www.hetoranjegeheim.nl  


Wat blonde Judith Osborne precies doet, is niet geheel duidelijk. Wèl verschijnt ze op alle party's. Ditmaal niet in een zelfontworpen 'fishwife' t-shirt, maar in een 'over the top' uitpuiljurk. Een tijd geleden liet de societyvrouw haar borsten vergroten en tijdens het Televizier-gala mocht iedereen dat zien. Ze liet een jurk invliegen waarin pin-up Dita von Teese had geposeerd. Die heeft echter maatje 32 en Judith maat 34. Nog steeds piepklein, maar te groot voor de jurk.

In Beau Monde zien we hoe de ijdele Osborne zich met geweld in de te strakke jurk laat persen, amper kan ademen en vervolgens 'horizontaal' vervoerd moet worden. Haar nieuwe lover -tv-coryfee- Bert van der Veer staat er grijnzend naast. Want voor de siliconenborsten was ècht geen plek meer in het jurkje. Die puilden er de hele avond ruimhartig overheen.

(bewerkte achterklap oftewel gossip extraordinair)


Image

Het begint bijna traditie te worden bij OOG, het digitale podium van de Volkskrant.

Vandaag, op de elfde van de elfde is er namelijk weer een bijdrage van het Elfletterig Genootschap. In deze ‘Uitbarsting Carnavalesk’ gaat het Elfletterig Genootschap zich te buiten aan zogenaamde dubbelklankwoorden. In samenspraak met VJ Hummer a.k.a. Nils Mühlenbruch introduceert hij het begrip crisisclown voor aangepast vermaak in economisch zware tijden.

Image Image

Met dank aan onze Belgische correspondent; 

'BAM wil Antwerps verkeer ontlasten door uitstoottol

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) is gisteren in debat gegaan met het Antwerpse publiek. Na een toelichting bij de officiële plannen, mocht het publiek vragen stellen aan het management. De nadruk lag opvallend op de milieu- en gezondheidsaspecten, o.a. door een voorstel voor een uitstoottol.

De BAM deed een opvallend nieuw voorstel. Zo zou de tol aan de geplande Oosterweelverbinding kunnen variëren in functie van de uitstoot van het verkeer. Bij gevolg zou het verkeer dat meer vervuilt ook dieper in de buidel moeten tasten en zou het zelfs mogelijk worden om het meest vervuilende verkeer uit Antwerpen weg te houden.'


De bouw wordt de komende jaren geconfronteerd met vraaguitval, vooral bij koopwoningen en kantoren. De utiliteitsbouw, de bouw van kantoren en openbare gebouwen, krijgt in 2010 en 2011 te maken met een forse terugval door structurele overcapaciteit op de kantorenmarkt. De productie in dit segment groeide in 2007 met 12,4 procent en dit jaar met 10,6 procent.

In de Bouwprognose heeft TNO twee scenario's geschetst, waarbij in een wordt uitgegaan van zogeheten nulgroei van de economie. In het andere plaatje is rekening gehouden met economische krimp.


Image

We werden getipt over een voor ons nieuw weerfenomeen: korrelhagel.

'Korrelhagel is de wat fijnere vorm van hagel. De deeltjes hebben meestal een diameter van 5 mm of minder. Soms zijn ze iets groter. Belangrijke kenmerk is dat ze vrij doorschijnend zijn, echter niet geheel transparant zoals bij ijsregen het geval is. De steentjes zijn in vele gevallen bolvormig met soms kleine kegelvormige uitsteeksels. Ze zijn vrijwel onbreekbaar en springen na de val van een harde grond op. Ook zijn ze moeilijk of niet samendrukbaar en voelen ze natter (wateriger) aan dan echte hagel. In de Engelstalige landen wordt deze vorm ook wel softhail genoemd. 

Korrelhagel is een typisch winters verschijnsel en komt veel voor bij temperaturen rond of een paar graden boven het vriespunt. Ook tijdens Maartse buien is het een veel gezien verschijnsel.'

(uit weerwebsite)
 


Ha PJ,

Gisteren zag ik bij het programma Vrije Geluiden een item met Dirk Luijmes die een harmonium bespeelde. In het interview vertelde hij dat het harmonium vaak oubollig wordt gevonden en geassocieerd wordt met gereformeerde milieus. Er bestaan dan ook veel scheldwoorden voor het harmonium: 'Psalmenpomp' was een van de woorden die hij noemde.

Zie o.a. http://www.longenentongen.nl.nu
 

Groeten,
Nico

VJ Hummer kent ook een gevoelige kant zoals blijkt uit het ons toegestuurde ontroerding.


Image

Image

Image

Image

Goedemorgen Nederland, slaaprijder had het woord van het jaar moeten worden.

Image

Image
Soms struikelen de elfletterige woorden over elkaar heen; zeggenschap raakt luisterboek raakt zorgproduct raakt multitasken.

In Onze Taal staat trouwens oproep voor ander (= Nederlands) woord voor multitasken: uitslag in het januarinummer. 

Image

Image

Vreeskwezel is een prachtige term uit de dichterlijke koker van Hans Verhagen.

Een fraai staaltje thuistaal.

Image

In menig huishouden wordt een kwakzalver een zalfkwakker (of soms zalfkwekker) genoemd.

Poelepetaat = parelhoen

Image

tul-le-pe-taon
(het)
Afgeleide van het Franse woord voor parelhoen: poule pintade. Verbasterd tot poelepetaat en later door letteromzetting en klankomwisseling tullepetaon geworden. Een parelhoender is een kalkoenachtige vogel van de familie Numidae met een kleurrijk verenkleed en deze soort kan behoorlijk krijsen en tekeer gaan, net als de Roosendalers met carnaval.


Image

Roze emaille kammenbakje uit Frankrijk - SALE
Een prachtige oude roze emaille kammenbakje
uit Frankrijk met gouden bies, uit begin 1900.
Afm 22 x 9,5 x 6,5 cm.
Lichte gebruiksporen, zoals hier en daar een stukje af,
maar heeft geen gaten o.i.d.
Gemerkt! Zeer zeldzaam

Art.nr E255
Prijs van 34,50 voor 27,50 euro


Image

Uit folder van de 'Fairtrade Week' van Max Havelaar.

'Maar goed, we mochten mee in hun auto en kregen van alles te zien, Een hotel, drie golfterreinen, de campus van de pompoenboer en de militaire basis. Blijkbaar kan iedereen bij elk gebouw gewoon naar binnen.' (citaat van een reiswebsite)

(Pompoenboer komt (op tractor) langs in reclame over drie kleuren groentesoep o.i.d.)

Tribunemais eist nader onderzoek! Hier komen we in 2009 op terug.

Image

Image

Dit notatieformulier om elfjes (u weet nog wel; dichtvorm bestaande uit resp. 1/2/3/4 en wederom 1 woord) kregen we na afloop van lezing op Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (ergens in september 2008) van student in handen gedrukt, waarvoor dank.

Wiesterdood?

Image

Image
maskerzwart3

Verwoede pogingen om Maskerzwart op de gevoelige plaat vast te leggen.

maskerzwart6

 

ECOTAINMENT is ecologisch verantwoord entertainment.

'In de Verenigde Staten bestaat al een zender - Planet Green - die zich geheel heeft toegelegd op ecotainment.'


Image
Image

Image

Image

De mooie verschrijving rugbaarheid troffen we aan in een mail.
Image

En bij het opstaan spookte het woord overgezicht door ons hoofd, dat kun je weleens zo hebben, en daar wilden we ruchtbaarheid aan geven. 

Image

Opgedoken tijdens Intensive Caregedoe in ziekenhuizen; intensivist - 'soort van dokter'.

Wij gaan deze term ook ons plakken.


Als woord van het jaar 2008 is swaffelen een aanfluiting!

Image
Lekker reldellerig.

Hufterindex
was wel goed geweest.

Image
De elfletterige woorden uit de verzameling nieuwe woorden van 2008 uit Onze Taal; van aboutalisme ('het afschuiven van overheidstaken naar lagere overheden') via homohealing, maagdenprik, paspoortbom, polderkoran naar vergieteren ('verkwisten van overheidsgeld').

Nogmaals van harte aanbevolen!

Image

'Het eenletterwoord als verschijnsel is vermoedelijk door zijn minimale afmetingen meestal over het hoofd gezien; er is nooit veel aandacht aan besteed. Bij woordspelletjes als Scrabble mag er pas gelegd worden vanaf twee letters. In kruiswoordpuzzels komen eenletterwoorden nooit voor. In veel computersystemen is het zoeken naar eenletterwoorden een aan onmogelijkheid grenzende opgave.

Maar wie zich verdiept in zo’n eenletterwoord ontdekt al snel dat het een volwaardig woord is. Met een vaak fascinerende geschiedenis, een typisch gebruik en een eigen identiteit. In dit boek vindt u een verzameling van de verhalen achter de eenletterwoorden.

De schrijver, Diedrik van der Wal, neemt u in deze verhalen mee langs schoolrapporten en langs de allereerste beha. Doet uit de doeken welke schrijvers en artiesten het nodig vonden een heel kort pseudoniem te voeren (en waarom). Bespreekt gezegden en spreekwoorden als puntjes op de i, vitamine R en de vijf W's. Hij geeft en passant nuttige adviezen met betrekking tot zaken als geluidsoverlast en chemisch reinigen.'

Wervingstekst voor het prachtige boek 'Achter de letter' zie www.eenletterwoordenboek.nl  


Image

De (internet)radiozender Popcorncity heeft een ouderwetse telefoon ingeschakeld voor het inspreken van verzoekplaatjes.

Image

"Dit melodietje werd van vaderridder op zoonridder doorgefloten tot er op een dag iemand op het idee kwam om het als openingstune voor de serie Ivanhoe te gaan gebruiken" (webtekst genereerde vaderridder)

Over kleur gesproken, hoe wordt overigens wine-dark vertaald, met donkerewijn?

Image

Sculptuur tussen sprankelend en (nauwelijks te lezen) opblaasbaar. Uit de serie 'Gekkenhuis in Kleurenland'.

Het dorp in rouw, de klokken luiden
Daar nadert ginds een droeve stoet,
't Is visser Barend van IJmuiden.
Eerbiedig wordt de stoet begroet
Marmerbleek van Klaasjes moeder
Valt snikkend op haar Barend aan
Haar smartekreet. O Albehoeder,
Wat hebben wij dan toch misdaan?

(Marmerbleek uit het lied 'De schipbreuk van IJmuiden' - schrijver onbekend)


Image

Image

Image

Enkele voorstellen voor dit jaar van uw ogendienaar (=vleier).

Image
11