Wat het mooiste elfletterige woord van Texel was? Worsteltent maakte een goede kans, Het restaurant met die naam is gevestigd in een boerderij waar rond 1900, mede door de drie ongehuwde zoons en de huishoudster, regelmatig onenigheid was. In de volksmond kreeg het daarom de naam worsteltent!

Verder dook het kleine zusje van uitkijkpunt fonteinsnol (zie 26 september 2005) op: kampeersnol. Voor alle duidelijkheid op Texel geldt: nol = duin. Voor campingsnol etc.vragen wij u af te reizen naar stoephoeren II op17 juli 2005.

Maar het meest waren we gecharmeerd van traanroeier. Een molen in Oudeschild is zo vernoemd. Een traanroeier is volgens navraag een controleur die toezicht hield op de handel in traan, een product uit de walvishandel.

Image

Onze Utrechtse correspondent reageert n.a.v. medeklinker (7 februari). 

HMPF, het lijkt erop dat ik mij de basisregels van het elfletterige woord nog niet eigen heb gemaakt. Ik begrijp dat al te grote kolder toch niet is toegestaan, en dat germanismen uit den boze zijn. Kirschschip: toch zag ik het ooit varen; een schip tot de nok toe volgeladen met kirsch. Wat mij brengt op de rotschipper. Die trof ik ooit aan op de maladiven. Vreemd gevoel was dat, zo tussen de rotsen je chiptegoed opwaarderen. Laatst kon ik mijn geluk niet op, ik dacht het perfecte elfletterige woord gevonden te hebben, helaas telde het twaalf  letters; geluksmokkel, TJEE wat een woord, en wat een teleurstelling. Gelukslaven, poetsmokkel(of toch beter roetsmokkel?) die kwamen dan nog als een soort troostprijsje. Ik denk dat dat toch het doel is; een woord vinden waarvan je zegt TJEE wat een woord, een gewoon woord, en toch bij nadere beschouwing zo een vreemd en wonderlijk woord dat het een hele Roman overbodig maakt. Wat dat betreft hebt jij je  beste tijd al gehad; meetsysteem en dubbelloops zijn nauwelijks te overtreffen. Soms vraag ik mij zelfs af of de hele elfletterige toestand niet is opgericht om nog eens zo een woord te vinden. Zouden er dan geen straten zijn waarin de angst regeert zodat men kan spreken van angststraten, al was het alleen maar om het record (angststraat) naar de zeven te tillen. Of dat je aan het eten bent en ergens zo van schrikt dat je je verschrokt, opdat wij kunnen gaan spreken van de angstschrok.(dit natuurlijk prachtig geillustreerd ) (over illustraties gesproken, ik ben benieuwd naar het plaatje bij bekentennis en compressnor) Groet J.H.

Een paar uur later krijgen we nog, onder de titel borstschram (zeven klinkers!), de navolgende zin binnen: 'wordt het niet eens tijd dat u zich terugtrekt om aan een herfststrip (ook zeven klinkers, red.)te werken.'

 

Sinds enige tijd tekenen we elke dag 'om op te warmen' een aantal doodskoppen, afgelopen dinsdag hadden we, gezien de datum, een speciale.

Image

We hadden het kunnen weten. Na de oproep om elfletterige woorden met zoveel mogelijk (mede)klinkers - zie 5 februari - kregen we meteen een reactie van onze Utrechtse correspondent.

'Voor die meneer die zoveel mogelijk medeklinkers met elkaar wil laten drinken hebben wij natuurlijk onze eigen angstschrei.' In het Duits kent men angstschrei, wij zeggen angstgeschrei maar angstkreten of angstdromen tilt het record naar 6 medeklinkers.

'Als we het met klinkers willen doen gooit men een ooi in zee, krijgt er medelijden mee, springt er achter aan en troost het. Zie daar; de zeeooiaaier.' Prachtig gevonden, 9 klinkers op een rij! Maar kan dit?

 

Op verzoek plaatsen wij het korte verhaal dat we voordroegen bij De Avonden. Het verhaal maakt deel uit van het project Randarchief in aanbouw, zie www.7x11.nl

De torenvalk brengt me weer naar mijn jeugd. Rond mijn twaalfde verhuizen wij naar de rand van een nieuwbouwwijk, van een kleine stad in het Brabantse land. Ik krijg de kamer aan de voorkant, met uitzicht op een waterwingebied. Een parmantige watertoren domineert de groene vlakte. Mijn aandacht wordt getrokken door het biddende fenomeen. Vliegen is al mooi maar zo stil hangen in de lucht is het summum. In een schriftje hou ik precies bij hoe lang de torenvalken stil staan, op welke plekken ze jacht maken en of ze wat vangen. Om het allemaal in de gaten te houden koop ik van mijn zakgeld een verrekijker en een stopwatch. Ik maak uitgebreide tabellen. Ik denk de verschillende torenvalken te herkennen aan grootte, verenkleed en de wijze van bidden: de ene torenvalk neemt de tijd terwijl de ander zich uiterst ongeduldig toont. Aan het eind van de maand verwerk ik de gegevens en stel ik ranglijsten op. En zo kan het dus gebeuren dat een torenvalk blijft staan, keldert of met superstip binnenkomt aan de rand van een nieuwbouwwijk.

 

'Door Uw optredens die ik via VPRO's "de Avonden" heb gehoord, ben ook ik op elfletterige woorden gaan letten. Tot nu toe vond ik niets dat het waard leek te zijn om U mee te storen, maar vandaag fietste ik langs een klein kind dat naast zijn moeder liep en van tijd tot tijd een zo hard mogelijke schreeuw uitstiet, en ik dacht "dat kind test zijn krijskracht".' Uit een e-mail van Jan van G.

De e-mail sluit af met een goede suggestie: 'een aardig nevenspel is om woorden te zoeken met zoveel mogelijk (mede-)klinkers achter elkaar... "achtstedeel": dat zijn er vijf; "emoeoekazes" : vier, etc'.

In villadorpen als Bosch en Duin kan men dit soort borden tegen onverlaten aantreffen, zie HP De Tijd van deze week. Wat een hondensluis precies is, is me ook na googletocht nog niet duidelijk.

Image

Image                  'Normaal gesproken krijgt men de nevelpanter niet te zien. Deze dieren zijn buitengewoon schuw. In Nepal had men deze roofkat ,met de aparte tekening op zijn vacht, meer dan 100 jaar niet meer gezien, toen deze in 1989 werd herontdekt.' 
Image

In navolging van de kwekplekken (zie 29.01) en hangplekken voor o.a. hangouderen, hangkakkers en hangblanken heeft de Friese Gaasterland nu voor jeugdige drinkebroers officiele drinkhonken aangewezen.

In deze drinkhonken (omgebouwde caravans) kan de jeugd zich brandveilig indrinken zoals een ambtenaar (van drankzaken?) meedeelde.

Door de landelijk gelegen indrinkplek kan men wellicht beter spreken van drinkeboers.

Vanavond treden we op bij MusicHall. Dit literaire programma, onderdeel van VPRO's De Avonden, is te beluisteren op 747 AM van 21.00 tot 22.00 uur.

Naast een verhaal uit het Randarchief zal er ook weer een speciale Woordtopelf ten gehore worden gebracht. Andere gasten zijn o.a. Wim de Bie en P.F.Thomese.

Image

Opmerkelijk nieuws van ANP.

De ChristenUnie in Woerden wil dat alle basisscholen zogenoemde kwekplekken inrichten op hun schoolpleinen. Kwekouders kunnen daar rustig babbelen, zonder dat ze trottoirs bezet houden. Dat heeft de ChristenUnie in het verkiezingsprogramma staan, om de veiligheid rond scholen te verbeteren.

Nog even en dan heeft elke (doel)groep zijn eigen hangplek.

Uit ons onregelmatig verschijnende 'Presenteerblaadje' (strijdperk van de twijfel): gevuld met een bonte verzameling omkeringen, verdraaiingen en tegensprekingen. Uitgever Lokaal 01 Breda.

Selecterium: maat voor het aantal twijfels dat een mens op een bepaald ogenblik maximaal kan herbergen.

Denkvlammen: de hoeveelheid energie die minimaal nodig is om tot een beslissing te komen.

Onze slimme kleuter staat er boven een ingezonden brief.

'Volgens mij doet onze zoon van ruim vier iets dat het best driedimensionale tekenkunst genoemd kan worden. Het meest recente voorbeeld deed zich gisteren voor. Hij tekende een duiker met op de achterkant van het papier de duikflessen. Hetzelfde doet hij met de poten van viervoeters. Twee aan de voorkant en twee aan de achterkant.'

Lang leve deze tekentubbie.

Image
Image

De soep zal wederom niet zo heet gegeten worden. De taalpolitie kan zich met andere zaken bezig gaan houden.

Verdonk's wens om een nederlandstalige gedragscode was weer het zoveelste staaltje van haar tunnelvisie.

Op www.videomagazijn.org/taalpolitie zijn allerlei termen als buitenzette en multihopper te vinden.

Image Oom Iemand, een alter ego van PJ Roggeband, is ook ontstaan door een typefout: oom iemand i.p.v. om iemand. Deze strip, 'het kortste sprookje ooit', verscheen in juli 1997.

'In sommige gevallen blijken typefoutjes nieuwe elfletterwoorden van een onverhoedse kwaliteit te kunnen opleveren' schrijft Wim Klerkx. 

Wat te denken van: 'woordvoeder (meerduidig: is hij een woordenverzorger, óf is hij gespecialiseerd in het voeden van woorden aan anderen – zoals pjroggeband –, óf betreft het een geestelijk soort voedsel?) of macrobatiek (wat macrobiotische acrobaten doen)!

Opeens schoot het weer te binnen, het verzamelwoord voor het treiteren met de niet bestaande voorwerpen: fopdrachten.

Iemand hemelbouten (ook wel luchthaken genoemd) laten bestellen of een partij knoopsgaten.

En nog een gouwe ouwe, wie heeft de map met zoekgeraakte stukken opgeborgen?

De term meefilmfilm, van eergisteren, deed ons denken aan aanzaagzaag.

Ooit stond er in het maandblad Onze Taal een artikel over 'niet bestaande' voorwerpen. Vaak werd de jongste bediende getest, en er op uitgestuurd om ooievaarskuitenvet of zoiets als een aanzaagzaag te kopen.

Image                              'Een zoekopdracht in Google - ik weet niet meer welke - deed mij belanden op de website van het tekstbureau van ene Edwin den Boer, getiteld WOORDENBOER.
Ik tellen en, ja hoor: 11! De site van woordenboer was echter niet zo aantrekkelijk. Dus besloot ik geen ruchtbaarheid aan mijn ontdekking te geven. Dat ging later toch knagen. Gisteren "woordenboer" gegoogeld en ziedaar op Amazon.de een Engelse woordenboer!' Nieuws van onze trouwe reporter Arnold Weel.

Ton van der Linden schenkt ons meezingfilm: 'Zo´n meezingfilm kun je zien als een postmoderne bioscoopervaring, als ultieme karaoke. Meejubelen en jodelen met The Sound of Music. Intens gelukkig kun je ervan worden, adverteert men. Alle schroom valt van je af als je liedjes als Edelweiss en So Long Farewell mee mag blèren. Het liefst verkleed.'

Wij denken ook nog even aan meefilmfilm. Van menige filmtopper is vaak al voor of net na de premiere een illegale bibberige (compleet met mensen die door het beeld lopen en knisperende popcorngeluiden) kopie in omloop. Een heel nieuw cinematografisch genre is met dank aan de handzame cameraatjes ontstaan.

 

Pas op haatzaaiers, zoals die bedenkers van dat lompe nazihelmpje, of je krijgt een haberdoedas.

Op zoek naar haatzaaiers in het woordenboek stuiten we op het begrip haberdoedas: een klap om de oren, waarschijnlijk afgeleid van het Duitse Hab'du das (pak aan, deze is voor jou).

Vogelliefhebbers kunnen zich deze tijd vergapen aan een heel bijzondere kleurrijke wintergast. Op tal van plaatsen zijn namelijk pestvogels gesignaleerd.

Soms zie je ze in geen jaren, en dan is er ineens weer een winter met een hele invasie aan pestvogels. Vroeger wist men met dit onverwachte optreden geen raad. De vogel werd daardoor symbool van allerlei onheil. Zo sprak men in het oude Griekenland van ’vonkenvogel’, omdat de rode vleugelpuntjes – ook wel lakplaatjes genoemd - brand zouden stichten.

Een Boheems schilderij uit ca. 1360 toont Madonna en het kindje Jezus met een pestvogel in zijn hand. Kort daarvoor werd de streek geteisterd door de pest. Mogelijk is toen de naam pestvogel ontstaan, en symboliseerde het schilderij de menselijke onmacht tegen de ziekte. Ook zouden pestvogels oorlog brengen. Toen in 1618 de Dertigjarige Oorlog uitbrak, verschenen er pestvogels op het strijdtoneel. Men noemde ze ’Kriegsvögel’. 

Zoals beloofd zouden we nog terugkomen op het project van Marga Houtman en drie andere kunstenaars die bezig zijn met het opzetten van een encyclopedie met daarin beestjes/beesten die iets in hun naam hebben dat met boeken, schrijven, drukken, lezen te
maken heeft Hieronder staan nog enkele opmerkelijke elfletterige 'encyclopediertjes'.

LANDKAARTJE (nymphalidae), vlinder, onderkant vleugels doet denken aan landkaart.
PAPIERVISJE (Ctenoleisma longicaudatum), vleugelloos insekt kruipt met snelle, slangachtige bewegingen. Voorkeur voor warme droge ruimtes, leeft overdag verscholen. Kan aanzienlijke schade veroorzaken aan papier, behang, boeken en affiches. Vormt een bedreiging voor archieven en bibliotheken. Komt pas sinds enkele tientallen jaren in Nederland voor. Werd eerst aangezien voor het verwante ovenvisje, dat vooral in bakkerijen te vinden is. 
SCHRIJFHOND (canis scribens) Omdat de hond Doenja heel belangrijk is voor de schrijfster Carry Slee noemt ze Doenja haar schrijfhond. Ze geeft overigens nog een tweede betekenis aan het begrip schrijfhond. In het boek 'Hond Doenja, de boekenbakker' wil de hond namelijk zelf ook schrijver worden.

Image

Kimonootjes. Mmm (met hoeveel letters schrijf je dat of is het: hoe lekkerder, hoe meer m's?) dat klinkt goed: gecoate noten.

ImageVrijdag de dertiende hadden wij ooit uitgeroepen tot Dag van de Antiheld.

Op deze dag zoals gebruikelijk veel horror op de tv. Een  horroravond dient men volgens BNN met slachtnacht aan te kondigen.

De volgens insiders redelijke film 11:11 The Gate wordt vandaag vertoond bij Canal Plus.

 'Op 11 januari 1992 zorgt een serie vreemde gebeurtenisssen voor opschudding in de wereld. Een ervan is een 7-jarig meisje die de man neerschiet die net haar ouders op brute wijze heeft vermoord. 18 jaar later wordt Sarah Tobias nog steeds achtervolgd door de geest van haar moeder en de zoektocht naar de betekenis van 11:11. Deze nummers waren destijds in bloed geschreven naast haar moeders vermoorde lichaam.'

 

We kennen natuurlijk de voetbalknie en de tenniselleboog. Maar er zijn ook specifiekere beroepsziekten. Wat te denken van die vrouw in Thailand die haar werkgever aanklaagde omdat ze de hele dag dezelfde handelingen moest verrichten en daarom last had van een wokelleboog.

Aanleiding voor dit stukje is het woord heftrucknek. Heftruckchauffeurs moeten veel achterom kijken - vooral over hun rechterschouder vanwege het bedieningspaneel - omdat hun zicht vaak belemmerd wordt. Men heeft uitgerekend dat zo'n vier uur per dag hun nek in de uiterste stand gedraaid staat. Zie www.bbzfnv.nl/infohefnek.html

Op zoek naar de oorzaak van heftrucknek stuiten wij naast de glassnijdersknie ook nog op de paprikalong: een veelvoorkomende allergische reactie op paprikapollen in de kassenbouw.

Op deze druilerige dag is het breedste weblog ter wereld jarig! 365 dagen vol met elfletterige woorden rust op onze schouders. Als we deze weelde maar kunnen dragen, want voordat je het weet zit je thuis met een (het woord van 2005) heftrucknek.

Image

'Nederland schommelt van balorig naar kwaadsappig' kopt een stuk in de Volkskrant.

Kwaadsappig klinkt lekker somberklonterig (zie 19 februari) In het woordenboek staat het calvinistisch getinte woord stevig - elfletterig - verankerd tussen kwaadkrijgs (moeilijk te krijgen) en kwaadschiks.

Kwaadsappig is een optreden van Appel, Boom en Slang... 

Het bezoek in Diergaarde Blijdorp leverde naast het folderbeest nog meer elfletterige juweeltjes op.

Zo bezochten wij een vogeldemonstratie in het Eauditorium. Een spelfout, het is toch auditorium? Maar omdat het auditorium in het Oceanium is gelegen heeft men deze gehoorzaal omgedoopt tot eauditorium.

En verder kwamen we er pas thuis achter dat we ook aan orchidating hadden kunnen doen. In de vlinderkas was een orchidatingroom opgebouwd waar men aan de hand van orchideeen ('orchideeen hebben namelijk alles te maken met verleiding!') kon testen of men nog steeds een bloeiende relatie heeft. 'Indien nodig kunt u zelfs op zoek naar een (nieuwe) partner' meldde het dagprogramma.

Image

Gisteren is de website rond het Venenpodium officieel de lucht ingegaan. Het project in het Groene Hart van Nederland is flink gevuld met elfletterige woorden als verdwijnput, venenbanier en verhaalpaal. Klik dus snel naar www.venenpodium.nl

(foto Wout Hoogendijk)

Van het weekend waren wij in Blijdorp, diergaarde te Rotterdam. En daar zagen wij beestachtige displays. In de Rivierahal, het Oceanium en de diverse restaurants van deze dierentuin kan men, zoals ze zelf zeggen, een folderbeest aantreffen.

Image

Belgie stuurt Kate Ryan naar het Eurosongfestival. Haar geheime wapen schijnt een zwengelknie te zijn. Zij danst, volgens een persbericht, met een vooruitgestoken knie...

Wat we daar bij voor moeten stellen is nog een raadsel, misschien is er iemand uit Belgie die ons meer kan vertellen over Kate Ryan en haar zwengelknie? 

Image

'Eigenlijk is het hoogzomer, geologisch gezien. Dat de ijskappen smelten heeft niets te maken met menselijk handelen, maar met het ijstijd-seizoen. Het hele idee dat het klimaat momenteel flink aan het veranderen is, is onzin: het klimaat veranderde altijd al.'

Iemand die voor klimaatverandering waarschuwt is een somberklont, aldus Salomon Kroonerberg, auteur van De menselijke maat. Het Kyoto-verdrag is dan ook grote onzin, zegt de geoloog.

Somberklont staat als een huis: een zwartgallig persoon met de diepgang van een ijsklontje.

Dat hele gedoe rond die Deense spotprenten heeft in ieder geval het elfletterige woord cartoondode opgeleverd.

Image

www.taalpost.nl zegt hierover: 'Taalkundig gezien kenmerkt februari 2006 zich door een grote hoeveelheid nieuwe samenstellingen met het woord 'cartoon' (spotprent): van 'Mohammedcartoon' tot 'cartoonrel' en van 'cartooncrisis' tot 'moslimcartoon'. Het zijn vrijwel allemaal doorzichtige samenstellingen. Een van de samenstellingen is 'cartoondode', een nieuw voorbeeld in het conventionele rijtje doden ('aidsdode', 'alcoholdode', 'drugsdode', 'griepdode', 'verkeersdode', enzovoort). Blijkbaar kun je in de eenentwintigste eeuw niet alleen sterven aan ernstige zaken als griep ('griepdode') en alcoholmisbruik ('alcoholdode'), maar ook aan de gevolgen van de publicatie van een tekening. Hoewel 'cartoondode' taalkundig gezien een weinig interessant woord is, is het typerend voor het tijdsgewricht waarin het is ontstaan.'

Planten hebben soms prachtige bijnamen.

In het net verschenen boek 'Stinkerd-juffertje en duivelskruid' van Har Brok worden mooie voorbeelden gegeven. Zo wordt de woekerplant knopkruid ook wel prutvuil of schijtkruid genoemd. In Oost-Vlaanderen maken ze het helemaal bont daar heet het knopkruid Duitse-stront of Hitlerkruid!

Volkse namen hangen vaak samen met vorm of geur van de plant: zie kermisrozen en melkbloemen. Opvallend is ook de bijnaam voor de lisdodde, de waterplant met sigaar wordt in Limburg negerlummel of negerpikken genoemd..

 

Onze Utrechtse correspondent vertelt:

'Naar aanleiding van het kiezenkapje (zie 11 februari) vroeg ik mij iets af over broodkapjes en een wolverfster, maar ineens huppelde sneeuwwitje voorbij. Wat zegt u, wat deed zij? Zij snee uw witje?'

 

Image

We waren getroffen door de ondertitel van het stukje over nevelpanter: 'bedreigde eenling'.

Het spookte door ons hoofd, we moesten er iets mee doen.

En zie daar, de eenzelviger (woordspelerig: eenzelfiger) is klaar.

Hangouderen die verdreven zijn uit hun wijkcentrum eisen nu ook een indrinkplek (zie 1 februari).

Deze 'wilde' senioren willen nu in navolging van de jongeren in hun gemeente een eigen zuipcaravan.

Naast de sta-variant kunnen we nu dus ook spreken van de hangcaravan

Over sport gesproken.

Het Nederlands team bij de Olympische Spelen maakt gebruik van een zogenaamde wisselkamer. Soms zijn teamgenoten namelijk ook concurrenten. Zo sliep Verheijen aan de vooravond van de 5.000 meter in de wisselkamer en had Sven Kramer hun gedeelde kamer voor zich alleen.

Of Groenewold en Wust ook gebruik hebben gemaakt van de wisselkamer is onbekend anders zouden we misschien conclusies kunnen trekken uit het verblijf in deze kamer.

Dorpsoudste de Jong is naast punkdichter ook voetbalmens.

Na het 'juichen bij AZ - MVV' ontsproten er enkele elfletterige termen uit zijn heilige voetbalhart. Wat te denken van tribunegein, elleboogjes (klinkt opeens heel onschuldig, meer naar de onvermijdelijke pasta voorafgaande aan de wedstrijd), vriesknieën, winterbenen en neuskegelen.

Wat Dorpsoudste precies met neuskegelen bedoeld moeten we nog even navragen, misschien wel die afzichtelijke fluimen die op het veld afgevuurd worden en waar dezelfde speler even later met een stalen gezicht doorheen glijdt...

We frommelde dit briefje uit onze achterzak. Het mouwplankje konden we nog thuis brengen maar het tweede woord zal wellicht na bezoek aan tandarts neergekrabbeld zijn. Alhoewel het volgens insiders geen reguliere term is. 

Over verkleinwoorden gesproken, laatst liet iemand het woord vakantietje vallen en toen  bleef het even stil.

Image

 

Je leest een woord in het woordenboek. Denkt merkwaardige term. Zal wel gangbaar zijn in een bepaald wereldje. Je gaat googelen (of is het nou googlen?) en je treft geen enkele hit aan. Dat overkwam ons ook bij skeletvraat.

De wijze van aanvreten van bladeren door insectenlarven waarbij alleen het bladmoes weggevreten wordt en het bladskelet overblijft noemt men skeletvraat.

De schrijfster Margaret Atwood heeft een geweldige uitvinding gedaan. Ze had al lange tijd genoeg van reizen en die ellenlange signeersessies. Vandaar dat ze een afstandspen heeft bedacht.

De schrijfster krijgt thuis via een webcamera de boodschap die de koper in zijn boek wilt hebben. Vervolgens wordt het boek onder de afstandspen geschoven en via een ingenieus computerprogramma wordt de opdracht in het boek aangebracht. Het apparaat was onlangs op een Britse boekenbeurs te bewonderen. Met dank aan www.taalpost.nl

Image

Image

Borden voor de kop om een boodschap uit te dragen, dat zijn nou wat je noemt spanhoofden.

In een zoektocht naar een bepaald merk bier stuiten wij op het begrip datumviltje.

In België is er een levendige handel in bierviltjes. Een aparte categorie vormen de viltjes met aankondigin-gen voor feesten en partijen.
Omdat deze evenementen vaak opgehangen zijn aan een bepaalde dag spreekt men in het jargon van de verzamelaar van een datumviltje

Image

Onze Belgische correspondent Huub Vinken legde dit geweldige Atomiumbord vast.

Vraag ons niet waarom, maar wij hadden gewoon zin om deze tekening te plaatsen.

Image

'Mot je een kattekroket of liever wat hondehappen?'

Oftewel, volgens het boekje Amsterdamse Wijsheden: wil je een nasischijf of liever bamiballen?

Een broodfokker, over misleidende namen gesproken, kweekt honden alleen voor de poen. Of het een iets met het ander te maken heeft laten we graag aan uw fantasie over.

Image

Hier is de aangekondigde groepskwast, dit prachtige ontwerp van Dick Tuinder moet aanzetten tot kwastdadige activiteiten.

Na enerverende dagen vertelt onze carnavaloog het navolgende verhaal, met dank aan de Federatie Europese Narren.

'In de wereld van de bouw en de architectuur duikt het getal elf met zijn symboliek ook veelvuldig op. Zo werden bijvoorbeeld de eerste huisjes voor krankzinnigen gegroepeerd in aantallen van elf: elf dolhuyskens. Er kan eveneens vastgesteld worden dat boogbruggen nogal eens 11 grote steenblokken tellen of 11 speciaal versierde steenblokken. Dat deze centrale elfde steen "de gek" wordt genoemd, zal allicht niemand verbazen. Een typisch voorbeeld hiervan is de Brug der Zuchten in Venetië.'

Wat is het? Ontgooglen, ontgooglelen of ontgoogelen? Wij opteren natuurlijk voor de laatste optie.

What's in the name zult u zeggen, maar daar gaat het nu juist om! Want soms moet je alles in het werk stellen om je naam te zuiveren, blijft een vervelende mededeling je op de zoekmachine hinderlijk achtervolgen. Op www.ontgoogelen.nl leest u daar meer over.

 

Image

Hoe wens je een schilder succes?

In afwachting van een aangekondigde groepskwast presenteren we een zin van onze Utrechtse correspondent: 'Zouden overververs bij olieververs verversolie gebruiken of liever ververfolie?'

Doet ons weer denken aan post van enige tijd terug waarin schilderes Jana van M. meldde dat ze 'terloops' het woord kwastrakker bedacht bij het werk van collega Philip Guston.

Onze gedachten dwalen af naar een zelfbevlekker pur sang: de kwastrukker.

Ook moeten we weer denken aan onze lijst met scheldwoorden voor kunstenaars (zie pjroggeband in het menubalkje) waarin het woord kwakkwaster figureert, een verbastering van  kwakfilosoof - maar wat dat ook alweer was moeten we nog even nazoeken.

 

Image

 'Omdat het met veel fantasie lijkt alsof het hout getekend is met kleine lettertjes (de s) of kronkelende slangen.'

Slangenhout, want daar hebben we het over, wordt ook wel letterhout genoemd en voornamelijk gebruikt voor strijkstokken!

Nico Lootsma rapporteert naar aanleiding van bericht op teletekst:

'Minister Peijs van Verkeer wil met eenvoudige ingrepen op de snelwegen de files verminderen. Ze wil bijvoorbeeld toestaan dat automobilisten in de file over de vluchtstrook naar een afslag rijden, het zogeheten fileventiel.

Ik denk bij fileventiel aan iets met airbags (luchtzakken) in de auto die je op kunt blazen, zodat je tijdens de spits over de knooppunten en de opstoppingen heen kunt zweven.'

 

Image

Naar aanleidng van een polonaise-opmerking onzerzijds rapporteert Marc van der Sterren:

'Ja Roggeband, ik ken dat. Eenmaal in zo’n polonaise verzeild is de vrijheid pas weer terug wanneer de band de muziek stopt. De erbarmelijke toestand in zo’n rijtjesdans (in het geval de ij twee letters zijn, is dit elfletterig) is slechts te verzachten door zo veel mogelijk feestgangers bij de polonaise te betrekken.

Gedeelde smart is immers halve smart. Smartdeling (dat zijn er weer elf) noemen ze dit. Voor smartdeling kunnen we in het zuiden van het land blijven, om precies te zijn: bij Nedcar in Born. Daar moeten ze de smartproductie delen met lagelonenlanden.'

We kregen weer een brief van Dick Tuinder gericht aan 'Beste Elfchivaris':

Als ik ooit een sportschool begin, dacht ik, dan sluit ik lekker allemaal dynamo's aan op die fietsen en roeiboten. Dat is toch snel een kleine krachtcentrale. En zo kwam ik op: sportstroom.

Ook passeerde zweetstroom nog de revue. Maar vanwege de foute associaties van zweet (=vocht!) + electriciteit bleef het sportstroom.

"Heel gewoon, sportstroom!"


 

Image

Gezicht op Delft, met veldreklame

Sommige fenomenen passen naadloos in het elfletterige concept.

Neem nu het verhaal van de gevaarlijkste jodelende banjospeler ter wereld. Deze Amerikaan Curtis Eller was jongleur en acrobaat maar gaat heden ten dage als banjodelaar door het leven en bezingt eekhoornraces, zingende olifanten en meer.

Woensdag 12 april is deze wonderlijke gast vanaf 22.00 uur te bewonderen via het digitale kanaal 3voor12TV te bewonderen, zie www.3voor12.vpro.nl/3voor12tvgids  

Gespot in de afdeling gadget; funplassen.Wij hebben dat natuurlijk - en niet alleen om elfletterige redenen maar ook omdat het een merkwaardig woord oplevert - naar onze hand gezet en veranderd in funurineren.

'Ontwerper Marcel Neundorfer heeft een urinoir ontworpen met drukgevoelige sensoren. Deze zijn gekoppeld aan een interactief spel. Richt je straal op een deel van het plasplateau en je beleeft een unieke game-ervaring. Met je plas activeer je namelijk een display waarop het spel is te zien. Tegelijkertijd blijft je straal op een speelse manier op het midden van de pisbak gericht, zodat je niet over de rand spettert. Tip: drink vele liters water zodat je lekker lang kunt funureren.'

Elk wereldje kent zijn baas boven baas (m/v). De vrolijke bartender wordt links en rechts ingehaald door types die meer lef en kennis van zaken zeggen te hebben en die zich flairtender mogen noemen.

Maar ach - what the fuck - een flairtender is niet meer dan een jonglerende barkeeper.

Doet ons opeens weer denken aan de Amsterdamse van Woustraat waar een bar of cafe of was het nou een coffeeshop met de intrigerende naam De Keeper zetelt.

Deze tent viel niet alleen op door de naam maar ook door de spiegelende ramen, wat zou daar toch gebeuren vroegen wij ons altijd af? Kan men hier in besloten kring gezellig cocktailshaken met 'oe-a' Ed de Goey? Is het een afwerkplek voor sluitposten? Een darkroom voor doelmannen? Of staat er een traumateam klaar voor Eerste Hulp Bij Voetbalongelukken?

ImageIn een verslag over een filosofendebat werd er gerept over een hersenstorm.

Image

Boekhouding is iets met 1 april, grap en belastingen.

Boeklichaam inspireerde ons, wat is uw boekhouding?

Men was benieuwd waar Roggeband voor stond.

Roggebanden als werkwoord staat natuurlijk voor je onvoorwaardelijk bezig houden met de 11 in het algemeen en met elfletterige woorden in het bijzonder. Roggeband is de benaming voor een boekenband gemaakt van een rog, de huid van deze zeevis kan als huls dienen waarin een boeklichaam, zoals dat zo mooi heet, bevestigd wordt. Soms wordt de lange, dunne staart van de rog gebruikt als leeslint. In de Koninklijke Bibiotheek te Den Haag schijnen nog enkele prachtige exemplaren bewaard te worden..

Welke rog was natuurlijk de volgende vraag. Wisten wij veel maar er bestaan erg veel roggensoorten. Marga H. (inderdaad van de encyclopediertjes -zie 3 en 15 januari)) zette ons op het spoor van www.rajidae.tmfweb.nl/elasmodutch.htm met een lijst van Nederlandse vertalingen van roggen- en haaiensoorten speciaal vervaardigd voor ondertitelaars en dierentuinmedewerkers.

En gezien de vioolroggen zit er muziek in de zee. Prachtige elfletterige (verwarrende) exemplaren als citroenhaai, muiskathaai, adelaarsrog en luipaardrog komen voorbij. En ook van de pinokkiorog en doodkistrog kunnen wij onze ogen niet afhouden.

Image

Brilstanden worden plusremises.

Gisteren hadden we het nog over de 0-0 uitslag. Vandaag kopt de Volkskrant: Rijkaard scoort ‘plusremise’ tegen Koeman. De brilstand bij Benfica- Barcelona kan dus ook uitgelegd worden als een plusremise, althans voor Barcelona. De uitspelende ploeg heeft de nul gehouden en heeft bij de terugwedstrijd een gunstige uitgangspositie verworven. Een bijna win-win-situatie zou je kunnen zeggen.

Thuisgasten daar wilden we het eigenlijk vandaag over hebben. Je kent dat gevoel wel, je hebt het ouderlijk huis verlaten en als je weer eens langs gaat, kom je tot de schokkende ontdekking dat je vroegere kamertje, je vroegere kamertje niet meer is. De teksten op de muur en de wilde posters zijn zonder kennisgeving vervangen door keurig behang. Het bureau waar je zoveel herinneringen aan hebt is bij het grof vuil gezet. Kortom je verleden is weggepoetst, een tijdperk is afgesloten. Voortaan overnacht je in een anonieme kamer, ben je thuis te gast.

Naar aanleiding van de tekening van gisteren kregen we ook een spontaan mailtje van Marc van der S., ook hij is geraakt door het begrip thuisgasten maar hij heeft een hele andere verklaring: ‘Thuisgasten gaan nooit op bezoek. Thuisgasten gaan ook nooit vreemd. Niet zozeer het woorddeel ‘gasten’ is in deze betrekkelijk, wel het deel ‘thuis’. Het is immers niet zo dat thuisgasten bij zichzelf op bezoek gaan, ze voelen zich overal thuis.’ 

 

 

Image 

Je zal het maar hebben, een scorebord voor je kop met een brilstand (0-0).

Vogelmelker is een spotnaam voor iemand die vogels houdt.

Het woord lijkt een kruising tussen duivenmelker (opkweker - melken staat voor fokken of houden) en spotlijster (naam van vogel die geluiden van dieren en mensen bedrieglijk nabootst).

De latijnse naam voor spotlijster is overigens Mimus polyglottus: veelstemmer.

Nadat we vorige weekend tijdens een feestje een briefje (met bewaardrift) in onze handen kregen geduwd lag er dit weekend een enveloppe met inhoud op de deurmat. Dank anonieme afzender!

Dit keer heeft iemand dus bloederig de haas van de geiser tweemaal zitten overkrassen. Hoe ontstaat zoiets? Was er eerst het elfletterige woord, zag men dubbel of werkte de geiser niet goed? Allemaal denkvlammen die opdoemen - de vermelding denkvlam op onze toenmalige geiser maakte ooit grote indruk. Image

 

Image

Klerkx & Co rapporteert over een bijzonder presentatiemeubel, namelijk een in een buurtsupermarkt gespotte impulstafel.

'Bijgaande instructie voor het personeel hing aan een tafel die midden in de gang van de supermarkt (dus echt in de weg) staat ongetwijfeld bedoeld voor het soort boodschappen dat niet op ons thuis gemaakte boodschappenlijstje staat, impulsaankopen dus.' 

Image

Image

Stop het spugen!

Zullen er op het WK-voetbal van dit soort borden (met fluimverbod) verschijnen langs de velden?

In Engeland zijn actiegroepen die voetbalsterren oproepen niet te spuwen in het veld, en naar elkaar.

Blijft toch afzichtelijk, voetballer die fluim afvuurt op het veld en er even later met een stalen gezicht doorheen glijdt.

Voor het interactieve plaatje van Rudi V. schakelt men naar de samen met Nils Muhlenbruch vervaardigde bijdrage aan het digitale podium van de Volkskrant: www.volkskrant.nl/oog

In zwembad te Purmerend hebben ze een panoramaruit geplaatst om naar de zwemmers onder water te kijken. Maar sommige zwemmers voelen zich onderdeel van een attractie ('baantjes zwemmen tussen opgewonden zeeleeuwen') en spreken van gluurruiten.

De directie overweegt om luxaflex aan te brengen waardoor op gezette tijden de gluurruiten afgeschermd kunnen worden.

Over attractie en zwembad gesproken, in onze buurt wordt een kippenpaleis ('drivethru') geopend grenzend aan een zwemparadijs. Gelukkig kan het zwempubliek door middel van bestelramen ook over de snacks beschikken meldt ons plaatselijke suffertje.

Image

De mooiste samentrekking met lente is ongetwijfeld lenteschuim. Lenteschuim staat voor koekoeksspeeksel! Klodders schuim op planten werden toegeschreven aan het spuug van de koekoek. Ondertussen weten we beter, het schuimbeest is namelijk verantwoordelijk voor dit fenomeen.

Voor fluimverbod , lentestress, breezerseks en nog wat andere opvallende elfletterige woorden schakel snel naar www.volkskrant.nl/oog alwaar we in samenwerking met Nils Muhlenbruch een kleurige bijdrage hebben geleverd aan het digitale podium van de Volkskrant.

'Het heerst' schreeuwden de spanhoofden op 15 maart. Het heerst altijd, lijkt het wel.
Op Bieslog stond deze prettige ziekte: 'Onder met tegenzin gemaakte uitspraken uitkomen, toereikende verklaringen afgeven voor te laatkomen, in gebreke blijven en opgelopen achterstanden - de ziekte is voor velen een uitkomst: de excuusgriep.'
 
Wim de Bie, de man achter Bieslog, vervolgt: 'Grieperig' is vaak genoeg: 'Sorry, ik kan niet komen, want er draait iets. Beetje grieperig...!' 'O jee! Nee, ik zou maar lekker thuisblijven. Sterkte, hè!'
Op www.bieslog.vpro.nl leest men ook over Meneer Foppe en zijn blootmoment.

Image

Gisteravond kregen we op een feestje dit briefje, met de woorden 'dit is echt iets voor jullie', in onze handen geduwd. Of het een reactie was op de bijdrage 'Encyclopedie van de Stront' konden we helaas niet vragen, want de vogel was al gevlogen.

De kontwoorden van gisteren waren natuurlijk een opmaat voor het lang verwachte boek van de opperpoeper.

Want eindelijk is 'Komrij's Kakofonie - Encyclopedie van de stront' bij de Bezige Bij verschenen.

Gerrit Komrij sluit zijn inleiding af met: 'Ziehier dan eindelijk het grote Strontboek, vrucht van meer dan een kwarteeuw ophoping van materiaal, uitgemest, herkauwd en nagescheten door ondergetekende, uw Opperpoeper.'

Het hangt kennelijk in de lucht: kontwoorden.

Het begon afgelopen dinsdag toen wielrenner Michael Boogerd doelend op zijn jonge ploeggenoot Thomas Dekker zei: 'Ik probeer deze koers (Tirreno-Adriatico) al dertien jaar te winnen en zo'n strontknaapje lukt het de eerste keer.' 

Strontknaap klinkt nog innemend maar het riekt wel naar verwensingen als strontbeest (vies,slordig figuur), putjesschepper en drollekoker (sufferd).

Zelf zaten we nog te spelen met kwastrakker (zie 27 februari) en via kunstrakker, kunsthacker en kunsthakker kwamen we bij kunstkakker.

Je hebt natuurlijk de Engelse schilder Chris Ofili die olifantenpoep in zijn werk gebruikt maar bij kunstkakker zien wij toch meer een cultuurbobo van het ergste soort voor ons.

Het gaskamertje-spelen van een Spaanse kunstenaar in een Duitse synagoge wordt omschreven als kunsthorror.

Maar het toppunt van kunsthorror is wellicht de opbaring van Milosevic in het Museum van de Revolutie. De directeur was ertegen maar van hogerhand mag men hier tussen de museumstukken afscheid nemen van 'Slobo' de man die een verscheurd Joegoslavie (en talloze slachtoffers) op zijn geweten heeft.

Image

Spanhoofden schreeuwen het uit.

Je hebt ochtend- en avondmensen. Dat schijnt biologisch bepaald te zijn.

Vooral avondmensen bezuinigen op hun slaap, met alle gevolgen van dien. Volgens de Universiteit van Utrecht bouwt deze groep mensen een structurele slaapschuld op. Alleen enkele weken uitslapen kan de situatie soms redden zegt de deskundige.

Mensen met een slaapschuld overnachten in een schaamkamer...

In een themahotel in Canada zijn er mensen die elke avond een andere kamer boeken. De zogenaamde kamerhopper zapt door sferen: de ene nacht slaapt ie in een iglo, de volgende nacht bevindt ie zich in Hawai. Misschien is het mogelijk, een reis rond de wereld in 80 kamers.

Doet ons denken aan de huistoerist: iemand die reisboeken verslindt maar als het er op aankomt thuisblijft.

Een combinatie van de kamerhopper en de huistoerist levert het volgende plaatje op. Op vakantie in je eigen huis? Slaap in een andere kamer!

 

ImageEindelijk hebben we de foto gevonden, met dank aan Arnold W. Het is niet een bevallige Sofia Loren met reuzenpollepels maar met een enorm slacouvert! Als u zich afvraagt waar slaat dit op, dan moeten we u verwijzen naar 18 juni vorig jaar (ja, dat wordt scrollen) toen we op zoek waren naar uitingen van bistrokunst (sentimentele, melancholische, dromerige beeldende kunst van licht-pornografisch karakter). Ondanks herhaalde oproepen kon men geen duidelijke voorbeelden noemen van bistrokunst. De zwoele foto's van David Hamilton en die ene foto van Sofia Loren die iemand zich nog herinnerde kwamen het dichtst in de buurt. Gelukkig is de foto nu dus boven tafel.

Onze Sterrenvent heeft weer beet. Nu komt ie weer met een minuuteitje.

'In navolging van de senseo-koffie heb je nu ook boosteieren. Het leven is te kort om rustig aan te doen. Typisch geval van paashaasten, dunkt me.'

Zie http://www.eindhovensdagblad.nl/eindhovenstad/article256800.ece

 

Zie hier ons ontwerp voor het sterfbed van de volksschrijver, zoals ook te bewonderen is in de Groene Amsterdammer van deze week.

Image

Elfletterwoorden die we rond het graf van Gerard Reve kunnen strooien zijn: jongensboek, herenliefde en avondenmens. En daarna staan we nog even stil bij het elfletterige woord uit De Avonden: vruchtenwijn. (met dank aan Nico Lootsma)

We vervolgen onze tocht nog even door de pikante wereld van de versnaperingen.

Op valentijnsdag schijnt de candystring de winkels uit gevlogen te zijn. Deze eetbare string is gemaakt van snoepkettingen. 

Verder binnenlands nieuws. Op Texel ontdekte wij Droppedaris (van de elfletterige firma Schuttelaar), inderdaad drop in de vorm van...

En een grootgrutter geeft kinderen die met goed gevolg een speurtocht in de winkel afleggen snoepwolken mee.

En tot besluit. Een samenballing van glitterkoek en borstballen mondt uit in borsthoning. Borsthoning is de veilige naam voor jode(n)vet en kan zich verheugen in een eigen website: www.borsthoning.nl

Vandaag dus het praatje bij nevenstaand plaatje.

Wij zitten met ons hoofd nog in de versnaperingen en krijgen van iemand een tip over hoestbonbons in een rond metalen doosje onder de naam borstballen. Maar de googletocht  leidt in eerste instantie naar www.allesoverballen.com en laat zien hoe de verveling heeft toegeslagen in de antistresswereld.

'Stressballen kennen we inmiddels allemaal wel' dus wat zullen we nu weer verzinnen riep de creative director wanhopig uit. Gelukkig had de jongen van de postkamer wel een idee. Okay, dan schrijf ik het wervende tekstje wel zei het kreatieve hoofd: “Je kan erin knijpen, ermee gooien en stuiteren en wie weet raak je zo de stress kwijt. Ze zijn gemaakt van zacht roze rubber gevuld met een vloeistof en uitgerust met een tepel. Ze worden per stuk verkocht maar niets belet je om er twee te kopen.”

'Stressballen kennen we inmiddels allemaal, dus wat te denken van deze borstballen?' Vandaag mag men wennen aan het plaatje, morgen het achterliggende praatje.Image

Chips, wij verwerken nog de dreun dat negerzoenen uit het elfletterig universum is verdrongen of daar duikt glitterkoek op.

'Bestrooid met zilveren of gouden hagelslagjes en gekleurde suikertjes' moet dit bling-bling tussendoortje indruk maken. Glitterkoek in de vorm van een auto, hartje, bloem of vlinder: onschuldiger kan bijna niet.

Maar wacht eens even, was de 'koning van de Glamrock' laatst niet veroordeeld? Gary Glitter zou zich in Vietnam, en niet voor de eerste keer, vergrepen hebben aan minderjarige meisjes en veroordeeld zijn tot drie jaar gevangenisstraf. Het koekje zou dus in verband gebracht kunnen worden met die kinderporno verzamelende Britse zanger - bekend van o.a. 'Do you wanna touch me (Oh Yeah!)'...

Die glitterkoek heeft dus een nare bijsmaak. Het woord zal dan ook opgenomen moeten worden - als men politiek correct wilt zijn - in het lijstje omstreden etenswaren met illustere voorgangers als jodenkoeken, moorkoppen en blanke vla.

 

Onze Sterrenvent geeft nog wat geheimen prijs:

'Stichting Wakker Dier looft een prijs uit voor het eerste valse scharrelei dat dit jaar wordt ontdekt. Als bij het eerste kievitsei komt ook de vinder van het eerste sjoemel-ei een zilveren speldje, een oorkonde en een beloning van 15 euro ontvangen. De stichting deelt uv-lampjes uit aan vrijwilligers, die hiermee eieren kunnen scannen op afrolsporen waaraan batterijeieren zijn te herkennen.

Om het paasplezier te verhogen, hier nog een tip om te fraudeieren. Besproei uw scharreleitje met lauw water en rol dit over uw ovenrooster. Laat het drogen en beschijn het ei met de UV-lamp. Ziehier: uw zelfgemaakte oplichterei.' 

 

 

Balansdagen doet ons denken aan interview voor werkstuk waar wij laatst aan onderworpen werden. Wij stonden even met de mond vol tanden op de vraag of wij ook wat hadden met elfcijferige getallen... 

Image

We kregen weer post. Na de geiserhazen (zie 26 maart) duikt deze haasvariant op.

Image

In het Engels heten ze nitpickers: filmfanaten, die speelfilms bekijken en herbekijken om er fouten in te ontdekken. Sporen van opnameapparatuur, inconsistenties in het decor - van die dingen. Ook in het Nederlands is nitpicker een gangbare aanduiding hiervoor.

Maar sinds kort wordt een nitpicker in het Nederlands ook wel omschreven als foutspotter. Het ziet er naar uit dat het Nederlandse equivalent nitpicker zal verdringen omdat dit woord  (kommaneuker, muggenzifter) een nogal negatieve bijsmaak heeft.

Met dank aan Taalpost. Zie ook www.nitpickers.com

Proefstraat klinkt als een begeleid wonen project voor tbs-ers met proefverlof of als een format voor een uitgebreide Big Brother-versie.

Wij moeten ook denken aan een briefje dat verderop in onze straat hangt en waarop in kinderlijk handschrift staat: Hier woont een (net begonnen) uitvinder. Met daaronder in hele kleine lettertjes: kan nog niet alles maken.

Echter proefstraat verwijst naar een straat in Dordrecht die de bewoners de komende negen maanden mogen uitproberen. De woningen zijn onlangs gerenoveerd. De bewoners wilden meteen van de woonerfinrichting van hun straten af en kozen voor de aloude stoep-straat indeling af. Om te kijken of dat bevalt, heeft de gemeente dus besloten om een proefstraat in te richten.

Image Via de Groene Amsterdammer # 16 hebben wij, via tekeningen, enkele elfletterige woorden de media ingesmokkeld: wat te denken van vulkaanmond, vulkaanneus, vulkaanogen en onheilswolk.

Blijken die Duitsers helemaal weg te zijn van onze 'Naar Nederland' film. Deze voorlichtingsfilm voor potentiele immigranten toont onder andere kussende homo's en een topless zonnende vrouw.

Door deze scenes beschouwen sommige Duitsers deze film als de ultieme bloottest.

Immigranten die naar Duitsland willen komen zullen dus aan vergelijkbare bloottesten onderworpen worden om te kijken hoe men reageert op deze cultuurkenmerken.

Sinds dit weekend hebben we een prachtig, door Tastymouse verzorgde, zoekfunctie aangebracht op ons weblogement. Linksonder treft men dit instrument aan. Ook kan men hier de nieuwslezer vinden onder de naam RSS - als ie goed functioneert houdt die je op de hoogte van de nieuwe toevoegingen.
Image

Het lentefestijn is volgens Sterrenvent weer in alle hevigheid losgebarsten:

'Reden genoeg om als een dolle door de wei te gaan dansen. Gelukkig zijn er nog steeds weirunderen in ons land die niet aan melkrobots staan gekluisterd.

Alles staat of valt met het melkgeweten van de melkklanten. Robotmelken is nu eenmaal goedkoper dan weidemelken.'

Ons oog valt op 'geestelijken te huur tegen uurtarief' en noteren het Engelse (!) elfletterige webadres van deze Nederlandse groepering www.rentapriest.nl op een reclamefolder.

Voordeelpak daar kunnen we mee leven. Maar liefelijke hondjes en kussenzacht in combinatie met toiletpapier(!) is volgens ons de goden verzoeken. Misschien kan wat geestelijke hulp bij de Pagefabriek uitkomst bieden.
Image

Image

Bij hamburgerboer staat longchicken aangekondigd. Tja, dat krijg je ervan als Engels de voertaal is. Want het blijkt te draaien om een lang broodje met kippenborst.

Ook heel speciaal zijn de maaltijden van Afhaalcentrum 17 bij ons in de buurt. Speciaal betekent dat naast de nasi of bami ook sate, tempe en maagjes(!) geserveerd worden waardoor we dus kunnen spreken van nasimaagjes en bamimaagjes.

Overigens schiet ons te binnen dat 11 en 17 autologische broeders zijn: elfletterig en zeventienletterig zijn identiek met het begrip dus elfletterig is elfletterig en zeventienletterig is zeventienletterig.  

Hou het woord tegen je oor en geniet.

Spookasemen als prachtige omschrijving voor suikerspinnen. Of een woordvondst als moltrein voor de metro.

Het Zuidafrikaans kent talrijke lyrische omschrijvingen. Luister naar de benaming voor de correctievloeistof Tipp-Ex: flaterwater.  

Image

Vergis u niet! Orgasmatron is een albumtitel van de hardbeukende (volgens sommigen hoofdpijn veroorzakende) Moterhead of een ultiem multi-speed vibrerende hoofdmassage apparaat. Een afgeleide van de laatste variant is de lichtvoetige 7 pootjes orgasmatron uitvoering ('met 7 masserende pootjes zal hij je hoofd in de zevende hemel masseren...').

 

 

Soms lees je het nog weleens onder een duister viaduct: Jezus komt. En wanneer heeft men voor de laatste keer verkondigd dat de wereld vergaat? Vaak waren die aankondigingen gekoppeld aan opvallende data.

In de ochtend van 4 mei is het weer zo laat: een opmerkelijke getal zal verschijnen:

01:02:03 04-05-06

Tot die tijd duiken wij - om geheel andere redenen trouwens - onder.

Appelstaart als het laatste stukje van een appeltaart.

 

Laten we ons verontschuldigen. Woorden als schaamvlaam en excuustruus bekken lekker daar kan geen discussie over zijn. Schaamneger kennen we niet (dit zal de eerste vermelding bij Google worden) wel de excuusneger. En hoe zit het dan bij het groen, schaam of excuus, zult u zich afvragen?

Schaamgroen, al eerder aan bod (zie onze elfletterige zoekmachine), staat voor onderhoudsvrije struiken oftewel plukjes niets in de openbare ruimte. 

'Momentenzorg' wees ons echter ook op plukjes niets op ons bord. U kent dat wel, dat zielige hoopje vitamine naast de steak au poivre en de gebakken aardappelen: priegelige tuinkers, een schele komkommer en aangevreten tomaatjes.

Om duidelijkheid te verschaffen stelt 'Momentenzorg' voor om deze wijze van garneringen als excuusgroen door het leven te laten gaan.

Image Soms heb je inderdaad een kwetsuur, litteken of schram waarvan je niet meer weet hoe je die opgelopen hebt (aanvaring met de keukentafel?).

Wim de Bie noemde dat onlangs een vergeetwond.

Klinkt ook overdrachtelijk mooi: het overlijden van haar opa droeg zij als een vergeetwond met zich mee.

De wonden van de afgebeelde figuur zijn daarentegen niet over het hoofd te zien.

Samen zweren? Samenzweren!

Lekker voetballen met 'buurtvaders' in het park. We staan nipt voor. De tijd gaat dringen. En daar speelt - uit het niets - onze vertragingstechniek weer op.

We bukken en grijpen naar de schoen. Het vetermoment is daar. De veter wordt losgemaakt, er wordt gezucht en iets gemompeld van die kloteschoenen ook. Vervolgens de veter zover mogelijk loshalen, weer aantrekken en strak vastknopen. Langzaam omhoog komen en bemerken dat de andere schoen natuurlijk niet kan achterblijven en het ritueel weer herhalen.

Zo worden kostbare seconden gewonnen.

Image    Fragment uit het net verschenen boek 'Nog in morgens gemeten - Nieuw Herwijns dagboek' van Koos van Zomeren.

Art is just another word.

'We are living in a time of eyecatchers' kopt kunstenaarsinitiatief De Veemvloer in het concept dat ten grondslag ligt aan het project Titelbank.

'Een project dat zich richt op een fenomeen dat in de hedendaagse curatorpraktijk een grote rol speelt maar waar zelden of nooit op wordt gereflecteerd: de tentoonstellingstitels.'

Copywriters, kunstenaars en vormgevers leveren een bijdrage aan een groeiend archief. Niet alleen te zien tijdens Kunstvlaai 6 maar ook te bewonderen op www.veemvloer.nl

Herkent u eigenlijk onze hand in de titels? 

In het woordenboek ontdekken we wederom een onbekende grootheid: wouterlatje.

'Naast een latje dat men waterpas tegen iets vastspijkert of op keeplatten legt om er het eind van een plank op te doen rusten, een zogenaamd draaglijstje kan het ook een stukje hout zijn dat tegen de voet van een stijl aangebracht wordt om te beletten dat die uitglijdt, of tegen een wig om loswerken tegen te gaan.'

Het etymologisch woordenboek is vaak kort van stof, daar wordt een wouterlatje gedefinieerd als een ergens tegenaan gespijkerd latje. Het woord komt pas voor na 1921 en men neemt aan dat het eerste lid de persoonsnaam Wouter is.

Maar who the fuck was die Wouter?

Krijgen ze eindelijk succes, hebben ze weer een pijntje.

Succesvol schrijver - die liever anoniem wil blijven - klaagde (niet alg. kloeg) laatst dat ie eindelijk van z'n voetbalknie af was en maar dat ie nu last had van een signeerhand.

Maar goed dat had ie maar niet zo eigenwijs moeten zijn want op 9 maart jl. hebben wij al de afstandspen aanbevolen.

Image         Aan het hoofd een spartelende platvis met een ooglap vastgebonden

(rampstamper is een keiharde klap: iem. een rampstamper voor z'n kanis verkopen)

Vrouwen met snorfietsen, mag dat?

Image  

Image
Op zaterdag 20 mei wordt recht tegenover het voormalige woonhuis van Schiedams bekendste dichter Piet Paaltjens een poezieplein geopend. Op dit plein voor de Korenbeurs komen onder andere 'gedichten van de maand'.

Meer info www.poeziepleinschiedam.web-log.nl

Op de Belgische tv is een geweldige documentaire over de kunstenaar Panamarenko, onder de titel Koffie & kunst. Deze 65-jarige uitvinder heeft zich namelijk teruggetrokken met de  jonge dochter van een bekende koffiebrander in de Vlaamse Ardennen, in de buurt van Zottegem.

We zien de moegestreden kunstenaar in zijn - door hemzelf aangekondigde - laatste tentoonstelling. Met een lamme hand, hij moet maar handtekeningen blijven zetten, neemt hij afscheid van de kunstwereld.

Zijn vrouw gebruikt de bekendheid van Panamarenko voor de koffiebranderij. Samen met hem heeft ze een speciale koffie 'ontworpen' gemaakt met o.a. jumbobonen onder de naam: Panamajumbo.  Speciaal voor de promotie heeft Panamarenko tekeningen gemaakt voor de pakken koffie, opdienbladen en tasjes (= kopjes). 

De leus waarmee de koffie aan de man gebracht wordt (en die de hele situatie samenvat) luidt: Panamajumbo, een super kopje koffie dat je helemaal laat zweven, net als Panamarenko zelf!

 

We raken maar niet uitgesproken over die documentaire over Panamarenko, zie gisteren, met zijn kunstkoffie of koffiekunst.

Mooiste fragment uit deze film speelt zich af bij de presentatie van de speciale Panamajumbo. De grote kunstenaar is weggemoffeld achterin een zaaltje, omringd door ingelijste tekeningen en een beeldje die de mensen middels een prijsvraag kunnen winnen. Panamarenko laat het zich allemaal aanleunen en legt een rookgordijn aan met zijn sigaar en neemt zijn zoveelste jenevertje.

Als er klanten komen wijst zijn vrouw naar achter en zegt: 'jullie kunnen ook nog langs mijn man, die zit daar in zijn kunsthoekje.'

Meer informatie over Panamajumbo en de koffiekunst: www.hoorens.moonfruit.com

Onze trouwe inzender Nico Lootsma maakt ons attent op een persbericht over Bassie & Adriaan. Zij gaan weer een nieuwe serie opnemen, dit keer in Oostenrijk en heeft als werktitel 'Bassie en de ontvoering'. Hij vraagt zich af of ze dan ook weer Bassieworst op de markt gaan brengen.

Wij denken in eerste instantie aan een grap. Waarom heet het dan geen Bassie & Adriaanworst of  is Adriaan soms vegetarier (er blijkt overigens in Belgie een (Sint) Adriaankaas te bestaan)? 

Van verschillende zijden wordt het bestaan van Bassieworst bevestigd! En navraag op internet leert dat Bassie ooit bij B & W heeft geantwoord op de vraag waarom het geen Bassie & Adriaanworst heet: dat zijn vrouw aan 1 worst genoeg had namelijk zijn worst...

Echter niemand kan ons vertellen hoe Bassieworst eruit ziet (een hangworst of zo'n slap bifidingetje?) Maar bovenal hoe het smaakte (grove metworst, pikant danwel flauw vanwege slachtafvalsamenstelling?).

 

Als je zoals wij van enen houdt dan mag dit werk natuurlijk niet ontbreken. Deze schuifpuzzel-multiple getiteld "'ONE" van conceptueel kunstenaar Dan Graham (uitgave Yves Gevaert Editeur uit Brussel) - ligt 11 jaar na dato bij De Slegte in de opruiming met 75% korting! Met dank aan de uiterst informatieve kunstweblog www.ctrlaltdelete.org  
Image
Image             Wat ons betreft kan het beginnen, wij zijn er klaar voor!

Met www.ctrlaltdelete.org gaven we al een goede voorzet van een weblog over kunst. Maar er zijn er meer.

Wat te denken van www.cioran63.com van tekenaar Marcel van Eeden of de prachtige opgezette, vol met links zittende www.bezembinder.nl of www.goddelijkegladiolen.com 

Laten we vooral www.artbbq.nl niet vergeten of die andere uit het Rotterdamse www.trendbeheer.com En bekijk ook eens www.blogger.xs4all.nl/chkoome ,  Mrs Deane via www.blogger.xs4all.nl/hkeijser of www.happyfamousartists.blogspot.com

Image

Het Chinees / Amerikaanse duo FM3 maakt furore met de Buddha Machine: een draagbaar audiodoosje met een volumeknop en 9 ambient loopjes om tussen te kiezen.

Eigenlijk is de Buddha Machine een permanent op FM3 afgestemd zakradiootje, je eigen draagbare mantra.Deze anti-iPod blijkt onweerstaanbaar speelgoed en vliegt met honderden de deur uit.

We zitten in de hoek waar de klappen vallen, tussen 'nachtworst'en 'high fashion' . Onderstaand tafereel is te bewonderen in het aankondigingsboekje voor Nachtkracht - www.nachtkracht.com  - een feest rond nieuwe nachtdingen op zaterdag 3 juni in het PostCS gebouw te Amsterdam.
Image

We kregen weer heerlijk ouderwets een brief van Jan van Griethuysen.

Hij signaleerde weer een aantal prachtige elfletterige woorden: 'tegenwoordig verschijnen er veel winkels waar men zijn lege inktpatronen voor de printer na kan laten vullen. Op de ruit van een daarvan zag ik vandaag een poster met de woorden 100% vulgarantie.'

In de loop van volgende week meer aanvullingen.

Het is al van enige tijd terug maar we blijven er maar naar kijken. De navolgende zin stond namelijk als kop boven een persbericht: Rechter verslikt zich in bestelbruid.

De bewuste rechter is aangeklaagd voor een poging tot doodslag op een vrouw uit de Oekraine. Omdat hij haar via een catalogus had leren kennen kreeg zij de beschimping bestelbruid naar haar hoofd geslingerd.

Als het een Chinese vrouw was geweest was waarschijnlijk de term afhaalbruid gevallen.

Image

Het elfletterige woord achenebbisj is door lezers van het Parool verkozen tot het mooiste woord van Amsterdam. Onverwacht versloeg achenebbisj de favoriete woorden mokum en pikketanissie. Achenebbisj staat voor armoedig of rommelig alhoewel het woord rond 1950 meer een uitroep was van medelijden.

Een andere elfletterige kanshebber beschuitlul eindigde in de middenmoot. Beschuitlul was wel de winnaar in de categorie Amsterdamse scheldwoorden maar had dat waarschijnlijk te danken aan een flinke lobby. Het woord verkreeg wereldfaam in de film Amsterdamned toen acteur Huub Stapel verzuchtte: 'Ik heb niet de hele dag de tijd, beschuitlul.'  

Meer informatie www.parool.nl/dossiers/mooistewoord/

We zouden nog even terugkomen op de brief van Jan van Griethuysen. Hij mist in het Nederlands een goede vertaling van paperback. Zijn voorstel luidt zachtkaftig: 'gezegd van een boek dat geen harde kaft heeft'.

Ook het begrip 'dawn chorus' zou een mooie vertaling verdienen: 'de Engelsen spreken over dawn chorus wanneer de vogels vlak voor zonsopgang beginnen te zingen. Hij vraagt zich af of ochtendkoor een goede suggestie is.

En als nagekomen bericht komt hij nog met de signalering van podverteren: reclame maken op de I-Pod.

 

Image

Arnold Weel kon zijn handen weer niet thuis houden en maakte dit prachtige naar zichzelf verwijzende woordsculptuur. Zelfvervullers noemt men dit fenomeen: kleiletters zijn kleiletters zoals vijflettergrepig vijflettergrepig is. Of, een ander voorbeeld, vierendelen kan men vie-ren-de-len: wij noemen dit verschijnsel liever - want elfletterig (is ook elfletterig) - autologisch.

Musichallen kan niet meer. Gisteravond werd de stekker uit dit legendarische VPRO radioprogramma getrokken. De literaire ster aan het 747 AM firmament, waar wij ook weleens een bijdrage aan leverden, werd wreed de nek omgedraaid. Maar gelukkig is er een kans op een doorstart, wellicht in september al.

Wim Noordhoek jarenlang de drijvende kracht achter dit programma gaat zich nu meer roeren op het wereld wijde web. Hij heeft de scepter overgenomen van Wim Brands en gaat lekker avondloggen..

Dus voor een ongewone kijk in de wereld van de literatuur en kunst kunt u nu ook (weer)  www.vpro.nl/avondlog  inschakelen.

Van de vrouw van de man met de metallofoon kregen we een mail met de spannende aanhef  'nieuwe orale ervaring' die we jullie niet willen onthouden:

'In ons gezin is een nieuwe kustraditie ontstaan. Klamboezoen is de laatste, echt allerlaatste zoen die het kind 's avonds krijgt, voor het slapen gaan. De klamboe is dan al over het ingestopte kind neergelaten, en de zoen wordt door de klamboe heen gegeven. Aan de lippen voelt het vreemd, zelfs een beetje akelig de eerste keren. Maar het went.'

 

Image
We kregen als bonus van Jan van Griethuysen nog een krankzinnig minitieus geschreven overzicht met 'alle elfletterige plaatsnamen in Nederland op gezag van het postcodeboek 1999 samengebracht'. Bovenstaand is een detail.

Waar gaan we heen dezer dagen? Wordt het Kievitshaar of Knikkerdorp?

Image

Wellicht gooide deze duivelse aankondiging (zie 8 februari2006) roet in het eten want ons weblogement was aardig ontregeld.

Image

 

De problemen met de website lijken opgelost. We staan dus net op tijd weer met beide benen op de grond. De aftrap kan beginnen.

Nadat wij al eerder fluimverbod en vetermoment onder de aandacht brachten is het nu tijd om wat andere opvallende woorden uit de voetbaltaal te presenteren.

Na het nazihelmpje werden er ook nog afzichtelijke oranje nazisnorren op de markt gebracht. En over de rug van de leeuwenhose werd een ordinaire sponsoroorlog gevoerd.

Maar terug naar het voetbal zelf. Iemand suggereerde de woorden robbenjacht of robbenactie. Hoewel die woorden meer slaan op het jagen naar zeedieren, kan deze voetballer wel een steuntje in de rug gebruiken - het wordt tijd voor een actie van Robben. Alhoewel hij ook kan vervallen in theatrale duikvluchten gelijk een Duitse zwaluw...

Het mooiste voetbalwoord in aanloop naar dit WK was volgens ons het woord slingerback. Alhoewel wij al sinds onze kinderjaren op het veld staan, en zelfs behoorlijk hoog hebben gevoetbald, hadden wij er nog nooit van gehoord. Een vrije verdediger, libero of ausputzer - woorden die wij wel kennen - zou soms worden aangeduid met slingerback.

 

footballcontactlenses.jpg

Soccer_urinal_1 Het moge duidelijk zijn, het voetbalvirus is nog steeds onder ons.

Zelfs in het kleinste kamertje ben je niet meer veilig.

Urineballen is de onsmakelijke omschrijving die wij aan deze sport mee willen geven.

De term blaasvoetbal zou ook in aanmerking komen ware het niet dat die al aan een ander spel is gegeven- zijn er trouwens nog mensen die aan blaasvoetbal doen?

Of wat te denken van plasvoetbal? Met de vrouwelijke variant plastuitvoetbal.

Misschien is dit urinoir een idee voor de dopingcontrole bij het WK.

Warm weer geeft blote buiken. Vandaag waren ze weer volop aanwezig. Vooral de dikke ronde buik valt vaak op. Voor mannen geldt de benaming bierbuik, zwemband of trommelbuik.

Door de reclame rond het cosmeticamerk Dove - waarin een vrouw trots haar 'buddha belly' toont -kunnen we met speels gemak de te ronde buik van een vrouw duiden met boeddhabuik.

 

Het ene woord roept vaak het andere woord op zoals laatst toen we werden aangesproken of we het woord toffelemoon kenden?

Neen, Annemieke T. dat woord kennen we (nog) niet maar we gaan wel even googlen. Je toetst het woord in en dan verschijnen er kleine subteksten bij de resultaten. Bij het bovenste resultaat staat onder het kopje 'Rotterdam Horax': Weet jij wat een toffelemoon is? Wim geniet ervan, eindelijk iets van zijn niveau, zie je hem denken. Toch verslaat ie de zeilbikkels niet ...wordt vervolgd. Als je dan naar die website gaat leer je alles over zeilbikkels maar niets over toffelemoon.

Via een andere website komen we tenslotte te weten dat een toffelemoon een katholiek is liefst met zo'n uitgestreken smoel.

 

 

 

 

Niets en niemand ontkomt aan de blinggolven die over ons land trekken, zelfs de eenvoudige wafel krijgt een make-over en komt in een ander daglicht te staan door een toefje suikerflash.

Image

 

Op een congres over kunst en publieke ruimte lopen we tegen het rotondologisch genootschap aan. 

Er staan in Nederland drie- tot vijfhonderd kunstwerken op rotondes, een aantal dat snel groeit. Het rotondologisch genootschap bestudeert dit niet onomstreden fenomeen. De rotondoloog Thijs van den Boomen reist stad en land af om de middeneilanden van rotondes te registreren. Op onze vraag moet het geen rotondeloog zijn, antwoordde de rotondoloog dat met 5 o's de vorm van de rotondes veel beter wordt benadrukt.

De onderzoeksresultaten worden toegankelijk gemaakt in de vorm van een database www.rotondolgie.nl , die binnenkort gelanceerd gaat worden.  Men kan het rotondologisch genootschap ook helpen door foto's van rotondes te sturen, met een korte aanduiding van plaats en straat, naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   

 

Geacht genootschap,

Onlangs moest ik deelnemen aan een cursus leiding geven. Tijdens de cursus maakten wij als deelnemers, allen beginners op dit terrein, kennis met een nieuw fenomeen: de parkeerflap. Een groot stuk papier op een zogenaamde flapover; waarop idee en meningen geparkeerd werden die wellicht van belang kunnen zijn of zouden kunnen worden, maar op dat moment niet besproken konden worden.

Nieuwsgierig geworden heb ik later nog even ge-googled met de parkeerflap, vond onder meer deze verhelderende alinea: Ook idee, vragen of opmerkingen die zomaar spontaan op komen moeten niet verloren gaan. Hiervoor kun je een parkeerflap gebruiken: Hang ergens een wit vel papier op, zet er een grote P boven en leg uit dat hierop alles terecht komt wat nu niet relevant is maar waar wel nog wat mee gedaan moet worden. Het is een hele geruststelling en voorkomt veel doorzeuren over nu niet relevante zaken als het punt ergens duidelijk zichtbaar, zwart op wit, staat vermeld.

Het wordt mij steeds duidelijker. Het opschrijven van dingen op een parkeerflap brengt een onrustige, al te creatieve geest tot rust en geeft troost. Het is vastgelegd, voor iedereen zichtbaar althans tijdens de duur van de bijeenkomst. Later, in betere tijden, zullen alle aspecten van het geschrevene in alle rust overdacht kunnen worden. De oplossing is door het opschrijven toch iets dichterbij gekomen.

Met vriendelijke groet, Wim Klerkx
Image
Image Deze tekening getiteld worsteltaal is gemaakt naar aanleiding van een bespreking van het boek Dertien van David Mitchell.

Worsteltaal staat naast vier andere tekeningen van onze hand in de Groene Amsterdammer van deze week, nummer 25 om precies te zijn.

De schrijver David Mitchell kreeg overigens grote bekendheid met zijn meesterwerk Wolkenatlas.

 

Iemand vroeg zich onlangs bezorgd af wat te doen als het laatste elfletterige woord (in de binnenlanden van Afrika?) is gevonden. Gelukkig konden we hem geruststellen: taal is levende handel dus elke dag verdwijnen er woorden maar komen er ook weer nieuwe bij.

Soms kent de geboorte van een woord een minder gelukkige aanleiding. Neem nu die Duitser die al voor 130 miljoen euro vernield had in Duitse musea en zondag huishield in het Rijksmuseum in Amsterdam. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om de beruchte Saureattentater oftewel zuurvandaal, verwijzend naar zijn werkwijze.

 

De spoedcursus voetbaltaal in de Volkskrant blijft onverdroten doorgaan.

In de aflevering van vandaag krijgt het begrip borderliner een enigzins gezochte variant: iemand die steeds 'randje buitenspel loopt'.

Laatst zagen wij ook hoe een eenvoudige magazijnmedewerker in een ondertiteling van een film werd upgeblingt tot magazijnier... 

Dat magazijnier klinkt daadkrachtig of is het nou juist, zoals de laatste tijd vaak voorkomt, mooier (want elfletterig?) om te zeggen krachtdadig.

 

 

Image
Twee opvallende familienamen die in Castricum veel voorkomen worden in deze tekening met elkaar verenigd...

 

Na een rampkabinet wordt het nu waarschijnlijk een rompkabinet.

Zal een ziek, zwak en misselijk bestuurslichaam de rit afmaken?

 

Robuuste verdediger keert terug op de vaderlandse voetbalvelden.

In de hoofdstad verschijnen spandoeken met 'welcome 2 stamsterdam' . Groot nieuws want Jaap Stam, door Ajax ingelijfd, is met de trainingen begonnen.

"Met Jaap Stam hebben wij een angstgegner in huis gehaald" hoorden wij een supporter buitenzinnig van vreugde brullen... 

Zonneschijn en nog eens zonneschijn.

We hoorden mensen praten over hitteberoerte en hitteslagen.

Deze benauwde warmte heeft ons ook in een wurggreep, een hitteslacht: er komt bijna niets meer uit onze handen.

 

Image

Dit prachtige bankbiljet vol met enen zagen we bij http://www.bezembinder.nl een van harte aanbevolen weblog boordevol met geillustreerde links. Nu alleen nog even uitzoeken waar dit waardepapier vandaan komt... 

Op onze zoektocht naar de herkomst van het bankbiljet van gisteren stuiten we op dit kleinood uit Spitsbergen.

Image Image

Ons voetbalhart ging er al niet zo snel van kloppen, enkele uitzonderingen daargelaten was het een laffe voetbalmaand.

Maar die idioot met die kopstoot sloeg echter alles, vandaar kopstidioot.

 

Weg met het heden, leve het verleden.

We kregen van Marinia V. het woord drijfschaal aangereikt: 'Zonder context kun je nog denken aan een floating tank, enkele jaren geleden zeer actueel, maar het ligt ook wel voor de hand: een schaal water waarin bloemen drijven, ik neem aan zonder tak. In een artikel van Ileen Montijn (in NRC Handelsblad) over 'Kijken naar kunst met Lodewijk van Deyssel' staat: "Op de tentoonstelling staat een ouderwetse schrijftafel met een stapel foliovellen (11), een doos sigaren en een drijfschaal met twee pioenrozen'. (Waarom twee, ik heb geen idee). Van Deyssel had er ook een briefje liggen met enkele vermaningen (11) aan zichzelf: "Billen op stoel, kontinueel! Pennehouder (11) in hand! Hei, hei, pas op voor slaap!"

Ik vermoed dat dit soort 'oude' woorden niet geschikt is voor de site maar hei hei - what the hack? Misschien dus als mooie tegenhanger (11) voor de immer tot actualiteit (11... help) neigende beeld(scherm)cultuur.'

Een misverstand dus we houden van alle elfletterige woorden, oud of jong!

Wij waren - zoals we laatst iemand hoorden zeggen - meganerveus.

Maar een robbenactie (een koelbloedige schuiver van onze nummer 11) brak de ban.

Over mediageniek optreden gesproken, de voormalige keeper Jean-Marie Pfaff die ooit met zijn lachwekkende Belgenduits veel furore maakte - geeft tijdens het WK Duitse les op www.defierefluiters.skynetblogs.be

Image
Volgens de krant is er een juichverbod voor monniken.

'Boeddhistische monniken in Cambodja hebben een verbod opgelegd gekregen om te juichen bij het kijken naar wedstrijden tijdens het WK voetbal. Ze moeten van geestelijk leider Non Nget passief blijven als ze wedstrijden bekijken. Anders verliezen ze hun monnikschap omdat dergelijk gedrag (evenals in het openbaar kijken naar het WK en gokken op wedstrijden) in strijd zou zijn met het boeddhisme.'

Image
Image

Gast aan tafel wordt bij ons wolkaanhuis.

Wielrenner Tom Boonen, deelnemer aan de Tour de France, heeft deze wedstrijd bestempeld tot een strontkoers.

Hij beklaagt zich over de waardeloze programmering. Gisteren beklommen ze vijf cols en volgens Boonen heeft een normaal mens minstens drie weken nodig om van zo'n etappe te herstellen. Omdat ze volgens hem gedwongen worden tot onmenselijke inspanningen zet de directie van de Tour de France de wielrenners aan tot dopinggebruik!

'Met ritten als die van gisteren kun je de strijd tegen doping nooit winnen', foeterde Tom Boonen.

 

Image

Deze tekening van onze hand verscheen - omringd door tekst - in de Groene Amsterdammer van enkele weken geleden.
In datingprogramma constateert jongen dat hij toch niet zo slim is als zijn vriendinnetje.

Zij heeft gestudeerd en bijna vertederend spreekt hij over een hersenkloof...

Een onoverbrugbare hersenkloof. 

Image De nieuwste tekeningen van ons voor de Groene Amsterdammer staan in het geluksnummer van deze weken (28 & 29).
Vandaag presenteert het Elfletterig Genootschap een nieuw OOG.

Van huistoerist tot campingpapa: op het digitale podium van de Volkskrant zijn met  medewerking van Arnold Weel elfletterige zomerknallers te bewonderen.

Bekijk de Woordtopelf op www.volkskrant.nl/oog

Image 

Toeval of niet maar we kregen, met dank aan Charlotte S., het woord huppelwater binnen.

In een persbericht over Afghanistan staat dat er een grote partij huppelwater in beslag is genomen. Als we op internet gaan struinen naar de betekenis van huppelwater komt onder andere deze omschrijving naar boven: 'geheel zuiver vocht dat de spieren stimuleert om een tocht tot een goed einde te volbrengen. Wordt gebruikt door extreem sportieve wandelaars.'

Was er maar huppelwater gebruikt bij de Vierdaagse zou je denken...

Helaas is bovenstaande omschrijving iets te fantasierijk. Huppelwater blijkt namelijk een benaming te zijn voor jenever of vieux en of die lopers het daarmee gered zouden hebben...

In het borrelwoordenboek van Ewoud Sanders waarin 750 volksnamen zijn opgenomen voor onze glazen boterham wordt huppelwater ook vermeld: 'het idee is natuurlijk dat je van jenever gaat huppelen. Dit komt ook tot uitdrukking in de borrelnamen huppelolie en slingerolie.'

De nummer 3 van de Woordtopelf, zoals die afgelopen dinsdag gepubliceerd werd op het digitale podium van de Volkskrant, kreeg nog een bittere nasmaak. De term zwartlopers ooit bedoeld om illegale lopers te duiden tijdens de Vierdaagse, kreeg onverwacht rouwrandjes.

Image

Maar er was ook goed nieuws. Een familielid van vormgever Arnold Weel ontpopte zich tot fanbroertje en stak de loftrompet over hem door hem de titel vormmeester toe te dichten. 

De discussie over hitteverlet is weer een hot item!

De zomerse variant van vorstverlet komt met deze aanhoudende warmte natuurlijk weer om de hoek kijken. Met deze temperaturen is veel werk niet te doen. Nadenken bijvoorbeeld.

Zo staarden wij enige tijd verdwaasd naar een email van onze Utrechtse correspondent met het woord koortslipje er in... 

 

Bij superknecht denken wij toch altijd eerst aan het perfecte hulpje van de Sint. Arnoud B. wees ons op het feit dat het woord superknecht weer rondzong in de Tour: soms hebben superknechten betere benen dan de kopman.

 Image

Op zoek naar een mooi plaatje van 'de betere benen van een superknecht' raakten we verzeild op Hattrick: een online voetbalmanagersspel alwaar een artificieel team uit Wenen onder de naam FC Superknecht meeknokt.

Hoe zou een kopstoot er trouwens uitzien bij digivoetbal?

 

Onze webmaster meldt dat hij naar aanleiding van de huistoerist - iemand die reisboeken verslindt maar als het er op aankomt thuisblijft - direct een reisgids over Japan heeft aangeschaft om op zijn balkon door steden en tempels te dwalen...

Image

Bericht uit Duitsland, helaas zonder handleiding. Want is het nou scheep-spook of scheeps-pook?

In sommige gevallen is oplichten wenselijk. Bijvoorbeeld bij een tipje van de sluier. Toen naar aanleiding van de kwestie van gisteren het woord pienter viel wisten we het. Het moet natuurlijk scheeps-pook zijn. Pientere pookjes voor jachten en onderzeeers.

In andere gevallen is oplichten verwerpelijk. Neem nu het geval van de tandarts met zijn (goedkope) importkroon. Wellicht duurt het sparen voor een jacht voor een tandarts te lang.

 

Effe bijtanken. Opvallend trouwens hoeveel mail wij met dit warme weer krijgen vanuit bedrijf, instelling, ministerie en kantoortuin.

Bij kantoorkwaal denken wij aan grote issues als RSI en deukdijen (onderhuids vetweefsel aan voor- en zijkant van de dijen smelt weg). Deukdijen worden overigens ook wel ribbeldijen genoemd.

Maar volgens een firma die leurt met het motto - 'verlos uw bedrijf van de typische kantoorkwaaltjes' - is de ergenis van 2006 het tonerhandje.

Mag ik, al dan niet zwart, ff bijvullen!

 

 

TESTOSTERON DOPINGTESTS DOPINGSTRAF BLOEDDOPING DOPINGGEVAL DOPINGJAGER DOPINGZAKEN 

Met dit rijtje woorden kondigde onze Duitse correspondent Edward Roussou de val van Landis aan.

Dopingdader is het enige wat wij nog willen toevoegen.

 

Image
Onze vormgever ging op de fiets dwars door het Groene Hart. En stuitte vervolgens op onderstaand fenomeen. Want hoe noem je je computerzaak als je in Ter Aar gevestigd bent?

Image

zie www.computeraar.nl

 

Laat ze maar schuiven.

De Rollende Stenen halen het meeste concertgeld binnen.

 

Edward Roussou pakt weer uit.

Image

Nieuws van Henri L. uit het hoge noorden alwaar het trouwens erg warm is.

In Zweden zitten ze met een plaag van een soort rups die alles inpakt wat hij tegenkomt.

Terwijl wij op onze laatste benen lopen nog een kleine bijdrage uit het boek met de vrolijke kabouterverhalen. 

Image

Onze webmaster meldt dat op Radio 1 een programma is over de gestopte topsporter oftewel de stopsporter.

ImageOver Radio 1 gesproken het project 'Langs de randen van Ypenburg' komt a.s. donderdag 10 augustus in het programma '1 op de middag'.

Wij hebben als Randwachter Pien van Rosmalen, bekend van de '10 van Pien', meegenomen langs de rafelranden van deze Haagse vinexwijk. Niet alleen komt de plofzone rond het TNO-terrein aan bod ook de naturistenwijk van bewoner Herman van der Helm zal aandacht krijgen. Verder was er ook nog een ontmoeting tussen (stads)randdichter Jet Crielaard en een toevallig reperterende saxofonist onder het Prins Clausplein.

De '10 van Pien' met de best bewaarde wandelgeheimen van Nederland wordt uitgezonden op donderdag 10 augustus. De items zullen rond 14.50, 15.50 en 16.20 langskomen. 

Op de website van het KRO-programma '1 op de middag' is ook nog een bonustrack te beluisteren: www.kro.nl/1opdemiddag

Voor meer informatie over het (elfletterig) digitaal Randarchief gelieve men te schakelen naar www.7x11.nl

 

Wij durven te stellen dat een boek zich laat lezen door opmerkelijke elfletterige woorden.

Laten we als voorbeeld 'Boeddha zonder Rough Guide' (uitgeverij Prometheus) van Paul Kempers nemen. Naast voodoovloek en airbagtorso geeft goeroeknoop een treffend beeld. Maar bovenal dekken woorden als karmabouwer en coltruileer de lading van dit in het voorjaar verschenen boek.

Binnenkort meer wellicht uitgebreidere elfletterige boekrecensies. Wij kunnen namelijk geen boek lezen zonder aantekeningen te maken van opvallende woorden.

 

Image  Op zaterdag 9 september kan men tijdens het beeldende kunst festival Close Encounters III mee met Randwachter PJ Roggeband op Schemertour. Naar aanleiding van zijn Randarchief (over randen en grenzen in het algemeen en die van Ypenburg in het bijzonder en opgehangen aan 7x11 (=77) elfletterige woorden) organiseert hij een tocht langs de randen van Ypenburg, een vinexwijk met 11.000 woningen.

Meer informatie over de Schemertour, Randwoorden en het digitale Randarchief treft men aan op www.7x11.nl

Taalarmoede kost per jaar half miljard kopt krant.

Van alle Nederlanders is 11 % functioneel anafabeet (dat betekent dat ze belangrijke documenten, bewegwijzering en bijsluiters bij medicijnen niet kunnen lezen en begrijpen).

Eufemistisch worden anafabeten ook wel aangeduid met laaggeletterden. Wij hadden er nog nooit van gehoord, van laaggeletterdheid.

Misschien een tip voor mensen die voorgesteld hebben om het woord allochtoon te verbieden, spreek voortaan gewoon van laag- of minderautochtoon.

Vandaag werden we wakker met het woord voorschrift. Maar wie leveren al die bepalingen en regeltjes dan. Dat zijn natuurlijk de voorschrijvers!

Voorschrijvers kennen we beter als ambtenaar of als arts met hun kenmerkende hanepoten.

Ook altijd al afgevraagd of apothekers speciale cursussen handschriftkunde krijgen tijdens hun opleiding?

 

Onze Duitse correspondent heeft niet stilgezeten tijdens onze afwezigheid.

Zo berichtte hij over de problemen rond het nieuwe spoorboekje. Er is gebrek aan materieel. Het treinverkeer zou te populair worden en daar had blijkbaar niemand rekening meegehouden. Vierhonderd treinen zijn 'zeer serieus te kort' en 50 treinen worden geoormerkt als crisistrein

En dan vragen wij ons natuurlijk af welke crisis? De Tweede Wereldoorlog, de oliecrisis, ontmantelde treindelen na supportersgeweld...

Image

Onze illustratie uit de Groene Amsterdammer van deze week, bij een artikel over de literaire oogst na 9/11...

Terwijl wij aan zee vertoeven bericht Nico Lootsma: 

Op SBS 6 is iedere zondag het programma tuinruimers te zien. Op de website www.tuinruimers.nl vond ik de elfletterwoorden minimorfose, bootatelier, opknapbeurt. Het is een soort "klussen met kijkers" maar dan voor de tuin.
Misschien kunnen ze ook nog een programma met de titel puinruimers maken voor Israel en Libanon.

Na hals over kop het pand verlaten te hebben, zijn we even teruggekeerd om het een en ander recht te zetten. We vonden op de deurmat een prachtige brief van Jan van Griethuysen.

We kunnen dit 'blad voor elfinvallen' helaas (nog) niet in zijn geheel plaatsen maar een citaat is wel mogelijk: 'Belloosheid is staat waarin men verkeert na deurbelpech te hebben geleden. Tijdelijk vaak opgelost met een briefje op de voordeur: een belkattebel.'

'

 

Ach, we gooien er nog maar een aankondigingetje er tegen aan: zaterdag 26 augustus is het alweer de vijfde Dag van het Veen.

Dit uit onze koker ontsproten fenomeen wordt gevierd bij het Oortjespad, in Kamerik. Wij verschijnen daar met de Veendichter. Naast de Randdichter te Ypenburg is er nu dus ook een dichter voor de Venen.

Meer informatie over de Veendichter treft men aan op www.venenpodium.nl

Voor de Dag van het Veen verwijzen we naar www.dagvanhetveen.nl

 

We gaan weer verder vakantie vieren en vertrekken wederom naar onze koektrommel aan zee.

We duiken lekker in de boeken en noteren als het even kan prachtige elfletterige woorden. Als voorproefje geven we uit het boek 'Het dikke hart' van Tonnus Oosterhoff de woorden slootschaap en zeepsophand.

Tot 4 september zal dit weblogement dus zeer onregelmatig aangevuld worden.

Image 

ff een tussendoortje, met dank aan de Consumentenbond. Gebrekskaas (beschadigde korsten, schimmel, aantasting door ongedierte) verdwijnt namelijk massaal in de rasp!

Image

Het is naar maar waar. Het leven wordt weer opgestart. Handen gewassen? Schone onderbroek? Haar goed? Neen, hadden wij maar beter in de spiegel gekeken, nu moeten we zo snel mogelijk afreizen naar de ecokapsalon (met kuifmassage?) in de Burg. Mooijstraat te Castricum...

 

Image

Deze tekening van onze hand, handelend over de getaltoeval rond 9 en 11 staat ook in de Groene Amsterdammer #36.

 

Dat het getal 11 een belangrijke rol speelt bij 9/11 is wellicht bekend. Maar nog steeds sijpelt hier ten burele nieuwe informatie binnen over de 11 en de elfletterigheid.

De Twin Towers waren natuurlijk twee uitvergrote enen. Niet alleen vond de aanslag plaats op de 254-ste dag van het jaar (2+5+4=11) maar ook bijvoorbeeld de tragedie in Madrid vond plaats 911 dagen na New York City. En 911 is niet alleen het alarmnummer in Amerika het is ook nog eens 9+1+1=11. 

Nog een onheilspellende aankondiging: open Microsoft Word, typ in hoofdletters Q33NY (dit is het vluchtnummer van het eerste vliegtuig). Selecteer Q33NY, verander het formaat in 48 en het lettertype in WINGDINGS. Wat denkt u ervan?

Q33NY
'' Na al die letterknechten nu dus eindelijk de canonknecht.

Geen fototoestellendrager, maar de leraar, die binnenkort opgezadeld wordt met het onderwijzen van de Canon van Nederland."

Uit een e-mail van Hans Hirs.

 

We waren een beetje aan het tekenen toen opeens de zin 'geef voor new wave' binnenviel. We hebben een lp (uit een grijs verleden) met deze merkwaardige titel in ons bezit maar weten niet meer waar wij ons vinyl hebben opgeslagen. Een newwavegift maar voor welk doel? We gaan de zaak onderzoeken.

Image

 

Naar aanleiding van zijn elfinvallen rapporteerde Jan van Griethuysen op 11 augustus over 2x11 elfletterige woorden. Kunstzusjes stond er ook tussen.

Verklaring van kunstzusjes: "hoeveel mensen hebben niet plotseling zo'n getalenteerd 3 jarig zusje 'die dat ook kan' wanneer ze met bepaalde kunstvormen geconfronteerd worden? Merkwaardig, dit zusjeëffect!"

Even voor de duidelijkheid kunstbroers bestaan natuurlijk ook.

Laatst was er trouwens een tentoonstelling met als thema 'echte' kunstbroers en kunstzusjes: 'Family Affairs, broers en zusters in de kunst' in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. 

 

 

 

Onze eigen Nico (Lootsma) kwam met een natuurweetje: 'Zojuist las ik dat voor de kust van Papoea Nieuw Guinea een nieuw soort epaulethaai is ontdekt (naast nog 50 andere nieuwe diersoorten). De haai zwemt niet maar loopt met zijn vinnen over de zeebodem.'

Epaulet wordt prachtig omschreven in het woordenboek: schouderbelegsel met afhangende troetels als onderscheidingsteken op uniformen.

Wij zijn benieuwd, welk schouderbelegsel met afhangende troetels prefereert de haai?

Krijg bedankkaart van Philip Akkerman. Had zijn tentoonstelling met zelfportret geopend in De Hallen te Haarlem.

Naar aanleiding van tekst over opmerkelijke kappersnamen vermeldt hij dat hij op terugweg (in de trein) bij het station Leiden - de Vink het volgende winkelraamopschrift ontwaarde: hairexpress!

Past wel mooi in de traditie van Engels en dynamisch zoals Housewives on fire, Shampoo Planet of Hairforce 1.

 

Als je zoals wij eens in de twee weken een stapeltje recensies voor je neus krijgt speur je onwillekeurig toch naar elfletterige juweeltjes. Deze keer hadden we goed beet. Niet aleen kleinburger, soapzwelger ('een figuur uit een soapserie die zwelgt in soapserieproblemen') maar ook een woord als zorgzuchter ('de overdreven zorgzucht van haar vader') doemde op.

Image

Als je het wilt nalezen, koop de Groene Amsterdammer van deze week.

 

Image

Nog een citaat rond een opvallend woord: ...'dat hun angst dezelfde is als de onze en dat hun menselijkheid net zoveel betekent als de onze en bemerkt daarna hoe vredelievendheid in vredeswoede en weer terug verandert'...

Image
Het nieuws over de hitlerkever was tijdens onze vakantie geboren. Gelukkig wees onze Duitse correspondent ons op dit opmerkelijke fenomeen.

Image

 

'Wanneer en door wie is Nederland bevrijd?' Het antwoord van een leerling luidde: op 10 mei 1940, door Denemarken! 

Dit is een van de vele voorbeelden uit een blooperboek met geschiedkundige uitglijders en historische dwalingen.

Via www.volkskrant.nl/blunders kunt u oveigens meedoen aan een blunderquiz naar aanleidng van het Canon van Nederland (wat een Nederlander zou moeten weten van het verleden).

ImagePrachtige geschiedvervalsing is terug te vinden op dit kaartje dat we in een ver verleden kregen van Philip Akkerman getiteld 'zelfportret met hitlersnorretje'.

 

 

Hitler blijft de gemoederen bezighouden. Is het niet met een omstreden veiling van tekeningen van zijn hand (gevonden op de zolder van een Belgisch huis) dan is het wel met verkiezingen van look-a-like katten. Een jongen in Zwolle heeft namelijk enige tijd geleden de website www.catsthatlooklikehitler.com in het leven geroepen en de inzendingen stromen binnen.

Image

Bram Versteeve die volgens ons van wanten weet stuurde ons het woord afzwendelen en de navolgende motivatie: 

'Populair en winstgevend tijdverdrijf van creatieve financiële instellingen. Leaseplan, vermogensversnellers en dergelijke. Is ook populair bij hypotheekadviseurs die hun klanten een beleggingshypotheek adviseren, in verband met de hoge provisie die deze adviseurs daarvoor ontvangen. Afzwendelen wordt helaas steeds moeilijker door de per 1 oktober 2006 verplichte risicometer die bij financiele producten moet worden geleverd.'

 

Image

Prachtig woord risicometer vooral als je het uit de financiele hoek haalt. Risicometer als filosofisch begrip: een gat van onbekende grootte, het topje van de ijsberg, een dreiging van inhoudsmaat...

Vanavond gaan we trouwens ons beste beentje voorzetten met een onvervalste Woordtopelf bij de nieuwe media manifestatie OOGlive in de Westergasfabriek te Amsterdam, zie www.ooglive.com

 

Afgelopen donderdag was het goed raak in de Tweede Kamer: een fel debat ontlokten nieuwe woorden.

Wat te denken van 'moederbelasting'ook wel 'aanrechtsubsidie' genoemd. Of 'intensieve menshouderij', een fraaie typering van Marijnissen voor de grootschalige verpleeghuizen waar ouderen eenzaam en weggestopt wachten op hun einde.

Eufemistisch taalgebruik vierde natuurlijk weer hoogtij: zo kregen gesloten opvoedkampen (prep camp oftewel preparation camp) voor onhandelbare drop-outs de elfletterige benaming 'kansscholen'. 

Ook elfletterig was de verwensing van Rouvoet naar Rutte waarmee hij diens voorstel om leraren (van kansscholen?) te belonen naar prestatie, naar het land der fabeltjes verwees: regelrutter.

 

Of het allemaal nog erger kan in Den Haag bewijst wel het gesteggel rond het woord lullig.

Toen het woord lullig gebezigd werd in de Tweede Kamer stond Kamervoorzitter Weisglas het niet toe, de gekuiste versie 'nullig' mocht wel.

Vandaar dat het Elfletterig Genootschap anno 2006 niet spreekt over lulligheden maar over nulligheden.

Dat de strijd tussen Bos en Balkendende in een bloedeloze nul-nul eindigde zal met bovenstaande te maken hebben.

 

ImageAfgelopen vrijdag stonden wij met een bord voor de kop (zie schets) op het podium voor het Volkskrant OOGlive gebeuren in de Zuiveringshal van de Westergasfabriek.

Op deze flauw bezochte manifestatie trotseerden wij de nieuwe media. Wij presenteerden fier de Woordtopelf. Via woorden als gifschipper (asbest dan wel Probo koala) en iniminicams (hele, maar dan ook hele kleine cameraatjes) eindigden we op nummer 1 met, zie gisteren, nulligheden.  

Hieronder staat nog een fragment uit een felle reactie van Alib Boudon over OOGLive. Ook wij krijgen het nodige naar ons hoofd geslingerd. Zijn reactie is overigens opgebouwd rond het elfletterige woord nikserighei: de hei die zijn eigen naam overbodig heeft gemaakt...

 

Bij MTV is het vanaf vandaag rocktober. Tijdens de themaweken klinken de meeste voorbijschuivende bandjes hetzelfde omdat ze bij dezelfde kapitaalkrachtige labels zitten. Vandaar dat de Vpro-gids de aanprijzing sponsorrock gebruikt.

Sponsorrock doet ons denken aan die reeks verzamelcd's met afschuwelijke titels als knuffelsoul of knuffelrock.

Met deze zachte termen is het niet gek dat ze in Amerika zelfs lijstjes maken met 'best babymaking songs'!

Op Dierendag presenteren wij - met dank aan Mike Rijnierse - het meest aantrekkelijke beest ter wereld namelijk het magneetdier.

Op welwillende koelkasten kan men in verschillende hoedanigheden het magneetdier aantreffen.

Over sponsorrock gesproken, enige tijd terug wezen wij u op de LP 'Geef voor new wave', zie 15 september. De sticker is boven water, nu het verhaal er achter nog.

Image

 

Al 25 jaar is deze man de schrik van het hotelwezen. Maar nu is de hotelpiraat dan eindelijk gepakt.

Lekker slapen, leeggeplunderde minibars, vet uit eten en als een dief in de nacht telkens weer verdwijnen. De hotelpiraat liet een spoor van onbetaalde rekeningen achter.

Image Een van de maar liefst zes tekenachtige toevoegsels van onze hand die zijn neergestreken in de Groene Amsterdammer van (deze) week #40.
Image Gisteren hadden we bijna een parkeerplaats langs de A1 als literaire afwerkplek. Helaas werd de hele ceremonie door de slechte weersomstandigheden naar binnen verkast waardoor een achterafzaaltje in een AC-restaurant het decor vormde van onze Woordtopelf.

Wij verzorgden namelijk de opening van de manifestatie Parkscapes A1 (zie www.kunstenlab.nl) op parkeerplaats Struik in de buurt van Rijssen. Bijna vlogen wij nog uit de bocht met woorden als autokerkhof, vleesmobiel & lunchbussen, ventwegsnol, fileventiel en afrekenplek...

 

 Image
Psychologische oorlogsvoering speelt een grote rol bij de schaaktweekamp tussen Kramnik en Topalev. Daardoor is de aandacht meer gericht op het randgebeuren dan op de partijen zelf.

Door de vermeende verdachtmakingen dat in de wc contact gezocht werd met 'hogere machten' zal deze tweekamp volgens sommigen de geschiedenis ingaan als de toiletmatch.

 

Van de klap zijn we nog steeds niet bekomen. Met een doffe dreun donderde namelijk vorige week een wit pakket op onze deurmat. Wat nu weer. We waren gewend geraakt aan medelevende e-mails met prachtige elfletterige woorden. Soms krijgen we een brief met elfletterige inhoud of wordt er op een feest een kaartje in onze handen geduwd. Maar dit. Het komt akelig dichtbij. Het witte pakket bevatte naast een klein geel briefje, twee bladzijden met lijntjes volgekalkt met elk 22 elfletterige woorden en een boek. 

Op het gele briefje - oorspronkelijk van de glazenwasser: 'zoals u reeds heeft gemerkt, is er aan uw ramen gewerkt' - stond de navolgende boodschap.

"Waarde Heer Roggeband. In het kader van een treinaanbod dat verband houdt met snelwegwerk zijn dit weekend retours Amsterdam geprijsd op 2 euro. Aangezien dit minder is dan de vermoedelijke portokosten heb ik mijn kans genomen om u dit handmatig te bezorgen, en daarmee mij enkele centen te besparen. Ik hoop dat u deze wat middelmatige elvenschare enige inspiratie zal brengen. Met vriendelijke groeten. J. van Griethuysen."

(Wordt vervolgd)

Image Op onze deurmat bleek Reinders'elf geploft te zijn. Een vrolijk voetbalverhaal door Guus Betlem jr. met illustraties van Nans van Leeuwen. Het boek zonder jaartal wordt aangeboden door de erven de wed. J. van Nelle te Rotterdam.

Vooral de markante enen op de voorkant en de elfletterigheid van Reinders'elf vallen op.

(wordt vervolgd)

Bij het witte pakket, zie afgelopen dagen, zaten dus ook twee dichtbeschreven velletjes met elk 22 elfletterige woorden met verklaringen. Hieronder staat nummer 7 van Elfideeblad III. Image
Vlammensaus (op 7) staat overigens tussen rioolbouwer (een stradivarius voor excrementen, dat bouwt deze ambachtsman voor ons) en infarctvoer.

Beste Snackbarman: infarctvoer dat zijn natuurlijk die calorierijke kaastengels en vette vuurvreters al dan niet met vlammensaus...

 

Die vethapperij bracht ons weer bij het nieuwste van het nieuwste onder de zeer ongezonde vetten.

Want sinds enige tijd wordt er gerept over transvetten. Deze synthetische killer verhoogt kans op infarcten en risico op diabetes.

We zagen dit gevaarlijke goedje dat in bijv. gebak wordt verwerkt, gerekend worden tot de fatale vetten.

Dus nu eens geen femme fatale maar vet fataal.

 

Even voor de volledigheid, transvetten bevinden zich in koek, gebak, voorgebakken friet en hartige snacks. Koekje bij de koffie?

Koffie of senseo? Deze vraag hoor je de laatste tijd steeds vaker opduiken. Voor Dick T. hoeft dat nieuwerwetse niet meer zo sinds hij bij het verwisselen van loeihete 'pads' een senseoblaar opliep.

Als we de Beste Associatieman loslaten begint ie zo: koffiepad: een kikker in je koffie? een tijger in je tank zul je bedoelen. Hiermede verwijzende naar een Esso-reclame van jaren her.

Onze Haagse contactman weet te melden dat 'geen flauw verzinsel maar werkelijk als naam op een koffiehuisje lunsroempie geschilderd stond'.

Of lunsroempie nog enig verband houdt met onze toenmalige minister-president is onbekend.

Doet ons denken aan het feit dat bij sommige koffiehuizen de koffie zwart is terwijl anderen de koffie bruin prefereren. Let maar eens op. 

Image
Neuzelbeurs, die naar een aandoening ruikende term, doet ons denken aan beursbengel.

Want ooit voetbalden we tegen een team met de intrigerende naam 'De Beursbengels'. Deze Amsterdamse voetbalvereniging, een van de kleinste verenigingen in Nederland, is vernoemd naar de klok (gong?) die luidt als de beurs begint. Op hun informatieve site (www.beursbengels.nl) valt te lezen dat tot voor kort alleen werknemers van de Amsterdamse Effecten- en Optiebeurs of daaraan gerelateerde bedrijven lid mochten worden.

 

 

Image Het is er weer: seizoensvla! Wellicht een beetje bokkig in dit jaargetijde.

 

 

Wat smeer jij nou op de muur? Nou, eh...gewoon...deeg. Ben je helemaal gek geworden!

In een folder van de Praxis (of de Gamma) zagen we een pot verf met de kleur deeg!

Dat het een gekkenhuis is in kleurenland hebben we al vaker aangetoond.

 

Uit de vegetarische hoek komt de graankroket.

Helaas ontbreken het praatje en het plaatje nog want we zijn erg benieuwd hoe zwaar deze hap op de maag valt.

We gaan er even tussen uit: tussenuitje

Geen luxeverzuim (zoals Haagse wethouder verkondigde, die werk ging maken van ouders met kidskorting die vakantie vieren buiten de reguliere schoolvakanties).

 

Onze man uit Antwerpen meldt zich weer:

"Uw correspondent heeft de droeve plicht u het volgende mede te delen. Heden is door uw bereidwillige dienaar geheel onverwacht de volgende voordeur aangetroffen, hier in mijn onmiddellijke omgeving, slechts enkele tientallen meters hier vandaan! Mijn gemoed stom en woest en ledig achterlatend, gedenk ik allen die eens deze angstaanjagende Poort
passeerden. Laat ook in hun hart vreugde en lichtheid zijn. Amen, en ja: het zijn er elf: deurterreur."

Van top tot teen oftewel van voordeur tot het puntje van het dak vindt men elfletterige woorden.

Deze zinnen met het prikkelende bloedzolder trof men aan bij recensie van het boek 'Kwaad bloed' van Marita de Sterck: "Op de bloedzolder van een meisjesinternaat stonden vroeger manden vol met gebruikte badstof lapjes, die eens in de maand moesten worden uitgekookt. Middeleeuwse toestanden? Nee, hoor. Nog maar vijftig jaar geleden was ongesteld zijn een hels smerige onderneming." 

Image Wees er snel bij want in de Groene van week #43 staan maar liefst zes tekeningen van onze hand.

Met voorspellende gave hadden we in een tekening al potloodrood verwerkt. In een ander werk is schaamkamer binnengeslopen. De aanleiding was een boek van Paul Auster 'Op reis in het scriptorium'.

"Telkens weer werpt hij zijn personages in een inventief geconstrueerde isoleercel."

Scriptorium is trouwens ook een tot de verbeelding sprekende term: een vertrek in een klooster waar handschriften vervaardigd en overgeschreven worden.

Meer info www.groene.nl

 

Het Elfletterig Genootschap is geselecteerd voor de elfde(!) editie van het Holland Animation Film Festival dat morgen van start gaat.

Samen met Nils Muhlenbruch maakten wij in het voorjaar voor OOG, het digitale podium van de Volkskrant, een interactieve webanimatie. Deze is opgenomen in het onderdeel Panorama NL Web, een selectie van Nederlandse webanimaties en projecten.

Panorama NL Web is alleen te bewonderen op de website www.haff.nl

Nils Muhlenbruch (alias VJ Drifter) heeft niet alleen de leader gemaakt van dit festival, ook zijn nieuwste animatiefilm Bits and Pieces gaat in premiere en wel op zaterdag 4 november om 20: 00 uur in Theater Kikker te Utrecht.

Image
Aarsgeweien, weet u nog?

In de vorig jaar verschenen roman 'Iemandsland' portretteert Hedda Martens bijzondere mensen, vijftig in getal. 

Dit is als aanloopje bedoeld voor de aankondiging van de tentoonstelling Niemandsland in het Kruithuis te Den Bosch. Met ons inmiddels welbekende Randarchief (over randen en grenzen in het algemeen en die van de Haagse vinex-wijk Ypenburg in het bijzonder- zie www.7x11.nl ) zullen wij daaraan deelnemen.

In deze door Annemarie van den Thillart samengestelde expositie rond marginale ruimtes in de stedelijke omgeving nemen verder onder meer deel de kunstenaars Harmen de Hoop, Stichting GANG en Korrie Besems.

De tentoonstelling wordt a.s. zondag geopend o.a. met optreden van randwachter PJ Roggeband en randdichter Jet Crielaard. De expositie loopt tot 3 december en is van dinsdag tot en met zondag van 12. 00 tot 17.00 uur te bezoeken aan de Citadellaan 7 te Den Bosch. 

 

Image
Ook een bakkie herfststorm?

Na de namengekte in kleurenland lijkt nu het theesegment aan de beurt. Gisteren kregen we de autumnstorm (waarom toch altijd Engels, beste Pickwick?) gepresenteerd: gearomatiseerde thee met kaneel en appelstukjes!

We verlangen alweer naar de lentekroket...
Image

Sommige mensen hebben leuke buren, soms zo leuk dat ze er een borrel mee drinken en zie daar de burenborrel is geboren.

We moeten iets bekennen. In onze jonge jaren wilden we zo graag in een woordenboek opgenomen worden dat we een oproep om borrelnamen aangrepen om enkele zelfbedachte termen op te sturen.

Enkele maanden later viel het 'Borrelwoordenboek, met 750 volksnamen voor onze glazen boterham' op onze deurmat. Groot was onze verbazing: sommige termen waren toch niet belangrijk genoeg geacht, andere woorden waren wel met uitleg en al opgenomen.  

Wel kregen we het schaamrood op de kaken toen bij een van de woorden de opmerking stond: deze uitdrukking ontbreekt in de belangrijkste studies...

Image

Prachtige omschrijving van aura-achtige ondergangen.

Etymologie kan inderdaad spannend en geestig zijn. Volgt citaat uit Borrelwoordenboek (zie eergisteren) samengesteld door Ewoud Sanders.

"Sinds het eind van de 18de eeuw wordt een kopje thee of koffie dat om half elf 's ochtends wordt gedronken een halfelfje genoemd. In de 19de eeuw kreeg halfelfje er een betekenis bij, namelijk 'borreltje omstreeks die tijd gebruikt'. Ook de uitdrukking 't is een benauwd halfelfje, in Vlaanderen gebruikt voor 'een zeer beperkte zit of ligruimte', wordt met deze borrelnaam in verband gebracht.

Het tijdschrift De Toekomst gaf hiervoor in 1894 de volgende verklaring: In vroeger tijd, zelfs nog in onze jeugd, werd des middags om 12.00 uur de klok geluid ten teeken dat het arbeidersvolk kon gaan eten. Werkte het volk op karwei bij een van de klanten, dan kregen ze gewoonlijk tegen half elf een wippertje jenever en in vele huishoudingen hield men daarvoor een afzonderlijk glaasje er op na van niet al te grooten inhoud. Was nu de verstrekte hoeveelheid Schiedammernat in 't oog van den ambachtsman te gering, dan ontviel hem al licht de uitdrukking: een benauwd halfelfje, met zinspeling op den kleinen omvang van het glas."

Van Dale schijnt de borrelnaam halfelfje al sinds 1950 te vermelden. Denk ook aan elfuurtje of vijfuurtje.

 

Eigenlijk is het van de gekke, maar de tomaat is zo smakeloos doorgefokt dat ze niet voor niets in Duitsland waterbommen worden genoemd.

Daarom valt het op als de 'tasty tom' in de supermarkt groot staat aangekondigd als de smaaktomaat.

Image
Moeten we er nog wat achterzoeken dat zowel adoptiebaby, DavidRichie (what's in the name) als kabbalaleer elfletterig zijn? 

(Met dank aan VPROgids goes Prive)

Afgelopen dinsdag togen wij naar Hilversum. Voorbij het mediapark werden wij 's avonds laat in het enorme gebouw van de Wereldomroep stevig aan de tand gevoeld over ons weblogement.

In het radioprogramma 'Klare Taal' brengen wij ons Elfletterig Wereldbeeld voor het voetlicht. De uitzending zal niet alleen vandaag over onze aardkloot gaan maar ook morgen - op de elfde van de elfde - te beluisteren zijn. 

Zaterdag om 8:35 en om 17:35 is de uitzending wereldwijd te horen via internet, satelliet en korte golf. Meer info www.wereldomroep.nl

Image

We kregen een fantastisch elfletterig presentje van Edward R., namelijk een link naar www.elfyourself.com oftewel ontdek de elf in uwzelf! 

Weer een mooi begrip op de kop getikt: leestrommel. Vooral in Indie een bekend verschijnsel, alwaar een trommel met daarin tijdschriften en boeken van een een leeskring rondgezonden werd.

In Nederland is de leestrommel weer opgepakt maar nu als naam voor een website voor Indische Damesletteren. Elke maand wordt er een oud boek ('alles ademt een vergeten wereld') van een Indische of Hollandse schrijfster gescand zie www.leestrommel.nl

We houden ons aanbevolen voor een plaatje van zo'n leestrommel daar we op het web niets hebben kunnen vinden.

De potenrammer kenden we al. Maar in het Brabants Dagblad zagen we een wolf in schaapskleren staan onder de naam: polisrammer.

De polisrammer probeert met de verhoogde bijproductie zijn provisie flink omhoog te jagen en wordt daarom ook wel provisiejager genoemd.

Het woord poot verwijst overigens naar de rug van de hand, de 'verkeerde' kant: gedacht moet ook worden aan het veelgemaakte gebaar ter symbolisering van de homosexualiteit: een paar klapjes met de ene hand op de rug van de andere hand (hij is van de klets-klets) volgens het Nederlands Scheldwoordenboek. 

Image

Naar aanleiding van gisteren. Boekhouding en denkbeelden: een boek als denkbijbeeld?
Even iets anders.

"Dat futloos luieren in de zon is wel aardig voor een keer, zolang het niet in blijvende passiviteit ontaardt. Daar is dat bootjesvolk kennelijk te ongedurig, misschien wel te dribbelig voor..."

We kregen bootjesvolk aangeleverd met een link naar een zeilvereniging alwaar we bovenstaand citaat ontwaarden. Prachtig is dat 'te dribbelig': met kleine snelle passen lopen vaak met bijdenkbeeld van bedrijvigheid zegt mijn woordenboek. En vervolgens meren we aan bij het fenomeen bijdenkbeeld en bekijken het van alle kanten.

Na onze geslaagde lezing bij Stroom werden we aangesproken op onze vulkaanmond (zie 10 december). Waren we vulkaanoren niet vergeten en wat te denken van vulkaanhaar.

Met een rode vulkaanwang keken wij naar beneden en via vulkaanhals, vulkaanhart en vulkaankont eindigden wij onze tocht langs vulkaanknie, vulkaanvoet bij de kleine vulkaanteen...

Vers van de pers: het kerstnummer van de Groene. Naast de kerstspread waren wij betrokken bij het jaarlijkse Dichters & Denkers boekenoverzicht, door ons samengevat met de term 'boekjaar 2006'.

Geheel in stijl trokken wij de lijn door en produceerden een aantal tekeningen uit de serie boekhouding, zoals onderstaand voorbeeld.

Image

Image Deze illustratie gaat bij ons als meeuwmeisje door het leven.

Daar het onze wens is om verschillende materialen en ondergronden uit te proberen kozen we dit keer - Groene Amsterdammer # 38, pag. 68 - voor gemengde technieken (potlood, acryl en een vleugje spiegel-spikkels) op ruw gezaagd hardboard, waarvan akte. 

Image
Bij een recensie over het boek 'Op reis in het scriptorium' van Paul Auster figureert deze schaamkamer.
Image Voor de verandering hebben we deze illustratie uit de Groene Amsterdammer - # 16, pagina 49 - maar eens op z'n kop gezet!

Met ware doodsverachting hebben wij toendertijd aan de tot de verbeelding sprekende vulkaanmond twee varianten meegegeven: vulkaanneus en vulkaanogen.

Direct na Sinterklaas zitten wij al in de kerstsfeer. Voor de Groene Amsterdammer moeten wij een kerstspread afleveren: twee pagina's beeldgeweld over het thema 'ik, wij, zij'.

Misschien dat deze tekening het gaat redden en een plaatsje krijgt.

Image

Image
Soms smokkelen wij met onze tekenachtige toevoegsels bij Dichters & Denkers elfletterige woorden in de Groene Amsterdammer. Monddichter prijkt bijvoorbeeld in nummer 42, pagina 43.

Image
De goede Sint gaf ons naast een opruimochtend ook een uitslaapuur.

"De kinderen mogen uitslapen en een uurtje later op school komen, vanaf 9.30 uur wordt de sintversiering opgeruimd."

Als wij het niet meer weten halen wij de lijst die Jan van Griethuysen ooit opstuurde onder de titel 'Blad voor Elfinvallen t.b.v. dhr. Roggeband' er maar weer bij.

En verdomd er staat altijd wel weer een woord bij dat aansluit op het woord van gisteren. Wellicht via achterstallige verbouwbouw kwam van Griethuysen op het prachtige huisjesmelk: 'Alhoewel er in onze grote steden vele producenten opereren, is er van dit vocht nog nooit een druppel gezien'.

We fietsen langs een project van bouwbedrijf Timmerhoeve en het woord verbouwbouw zit in ons hoofd.

Het klinkt ritmisch goed - tikkeltje bow wow wow: verbouwbouw.

In het begin van het jaar hadden we ook zo'n woord- tja, dames en heren het is weer de tijd van het terugkijken. Wacht even, ff scrollen. Bijna naar het begin van het jaar daar komen we het woord weer tegen: meefilmfilm op 18 januari.

Image
Image We weten niet in wat voor kringen Rob P. (zie ook eergisteren) zich begeeft maar deze foto met onderschrift, die hij zegt met de zoekopdracht zelfrijzend neveneffect gevonden te hebben, geeft te denken.
Image
Halaliseren & haramiseren. Nu nog humaniseren en dan vrijdag halaldag?

Met dank aan Edward R.

Image Aangestoken door het betekenisje van gisteren - betekenisje gelezen als een kleine gedachte opwerpen - stuurde Rob P. deze foto van dwergwerpen.
Image
Onder het motto 'wat heeft dat te betekenen' presenteren wij bovenstaande vertekening.

"Naast het oprekken van de grenzen van wat je met woorden kunt doen, spreken de bruisende (vaak wereldomvattende) plannen van provocateur Chlebnikov nog steeds tot onze verbeelding. Onze fascinatie voor het getal 11 in het algemeen en elfletterige woorden in het bijzonder zou wellicht zonder Chlebnikov geen gestalte hebben gekregen. Dat wij onszelf soms presenteren als ‘getallenman & woordensmid’ is een eerbetoon aan deze grootse Russische geest."

Met bovenstaande alinea sluiten wij ons verhaal af zoals die vermeld staat in de krant van het literatuurfestival Wintertuin. Onder het kopje invloedrijk kondigen wij onze komst aan op zaterdag 2 december alwaar wij zullen optreden in het Nijmeegse Doornroosje te midden van o.a. Eefje Wentelteefje, Gruppo Hans VandenBurg en Gerben Hellinga. 

Meer info over het Wintertuinfestival; www.wintertuin.nl

De tekst invloedrijk over de Russische Futuristische dichter & denker Velimir Chlebnikov kan men hieronder (Lees verder...) bewonderen. 

Image
Wat is dat toch met die naamgeving. Nadat we al eerder misstanden melden in kleurenland lijkt het er nu op dat de namenkermis ook is overgeslagen naar gordijnland.

Zijn de gordijnstoffen Jip, Siep, Saar en Janneke soms verwijzingen naar de stofjesontwerpers, ingevingen van het retromoderne reclameburo of vernoemd naar de ex-en van de directeur? Wie het weet mag het zeggen. 

Vanavond zal het tussen 22.00 en 24.00 uur venijnig stormen in de Hoeksewaard, een gelovige streek rond Puttershoek. Verschillende klankdichters als Jaap Blonk, ACG Vianen en ondergetekende zullen stevig aan de tand gevoeld worden door (randdichter) Jet Crielaard voor een poezieprogramma die daar elke zondagavond de ether in gaat.

Wij zullen onder meer wat ouder werk laten horen en zullen de Russische Futuristische dichter Chlebnikov naar voren schuiven als belangrijke inspirator. 

De klankpoezie is te horen in het programma CAM via www.omroephw.nl

TERSTOND IS TATAAN
ONTTOLD EN TRECHT VERSTRAKT (ZIE ONTTOLD)

TARTT TERSTOND OOK ADELENT
WIJDT AANMECHT, 'T BEVROEDT
DE VORSTENDE DOOR DE LUWSTE
GEDWEEE

(TERSTOND 1990)

 

Image
Image 
De kop reservezalm verwijst naar een stand-in van Gerrit Zalm bij de opnames van een televisieprogramma.
Zo, die klap kwam hard aan in Den Haag.

Zouden ze met onthaagsing het letterlijk en figuurlijk wegtrekken van politici bedoelen. Of zou onthaagsing meer staan voor politici die al eerder eieren voor hun geld hadden gekozen en aangaven naar een andere betrekking uit te zien.

Stemmingmakerij, dat is het met die onderzoeksburo's. En er nog stevig naastzitten ook! Zo hadden ze partijen met pimpotentie (als PVV) volkomen verkeerd ingeschat. Met als leugenachtige smoes dat deze partijen zich buiten het radarbeeld van de onderzoekers bewegen.

De elfletterige woorden onthaagsing en pimpotentie (daar wordt toch niet verwezen naar de activiteiten van Fortuyn in de darkroom?) blinken tussen de andere politieke jaarwoorden van 2006 als personendemocratie en watjespolitiek.

Image Soms lijkt het of de mensen het erom doen.

Bij thuiskomst treffen we een heel kladblok aan met op de eerste pagina deze mededeling: 'graag bellen voor vervangen van kanaalplaat tussen 9 / 16 uur'.

Het kan toch geen toeval zijn dat Rob en Leo (specialisten in timmer- en onderhouds-werken)naar ons elfletterig hoofdkwartier heeft getrokken. Alleen wij weten van niets. Nadat wij verbaasd opbellen blijkt dat Rob (of Leo) een verkeerd huisnummer heeft doorgekregen en dat er waarschijnlijk ergens anders in de straat een kanaalplaat (wat dat ook moge zijn) vervangen moet worden.

Waarom Rob (en/of Leo) nou een heel kladblok (dan komt de boodschap harder aan?) in de bus gegooid hebben hebben we maar niet gevraagd.

Image Gisteren was het natuurlijk al raak met het 'samengetrokken' woord extratandje vandaag is het nog moeilijker.

Het woord eiontkopper staat wellicht symbool voor dit fenomeen: als je de delen uit elkaar haalt oftewel de kop van de romp scheidt wordt de bedoeling duidelijker: ei-ontkopper.

Het getal 11 wordt vaak ingezet om de overdrijving aan te geven, zie bijvoorbeeld dit knipsel met 'De wapens zijn getrokken, de galmknop is op 11 gedraaid' of denk aan het elfde gebod.

Image

Hoort, zegt het voort: de 11 als extratandje.

 

Image
Deze prachtige aanpassingen van het toetsenbord ontvingen we van Edward Roussou - onze in Duitsland verblijvende elfbestoker.
Image

 

Naar aanleiding van de inhoudszaak van de elf clementines in het netje van het merk 10 nog het volgende.

We hebben ooit eens gelezen dat Verkade met 13 exemplaren in een beschuitrol de toon gezet heeft. Dertien als standaard beschuitrol-inhoudsmaat. Dus als u zich aan het ontbijt verveelt, tel het gerust maar na!

Image
Beschuit en Verkade waren vroeger onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Naar aanleiding van de mandarijnen (zie van de week) kregen wij verschillende opmerkingen betreffende de elfletterigheid van dit woord. Wij beschouwen de i en de j als aparte letters alhoewel dit wel een van de (weinige) twistpunten is binnen het Elfletterig Genootschap.

Wij hadden ook in plaats van mandarijnen clementines kunnen zeggen dat was wel zo veilig geweest. Nadere bestudering bracht aan het licht dat in het netje van het merk 10 inderdaad elf exemplaren van deze varieteit van de mandarijn zaten.

Clementines zijn overigens vernoemd naar de Franse Trappist Pere Clement, de eerste die (in 1902) deze bij Oran aangetroffen variteit heeft gekweekt. 

 

ImageBarok is helemaal in. Zelfs de wokken moeten eraan geloven.

Of het barokwokken ook een andere smaak genereert ('een vleugje traditie'?) is voor als nog onbekend.

Obscuur berichtje in de krant.

Mensen zijn aangehouden vanwege de handel in vlees van geiten waarvan de haren, nadat de geit was gedood, met een gasbrander van de huid gebrand waren. De handel in het vlees van zulke stookgeiten is bij wet verboden. Stookgeiten als rechtelijke term.

Doet ons denken aan vakantiewerk op ons veertiende. Wij waren in het plaatselijke slachthuis hulpje bij het inpakken en vacuum trekken van vlees. Elke woensdag was het varkensdag. Het hemeltergende gekrijs van de varkens maar vooral de verschroeide geur van de haren is in ons neusarchief opgeslagen.

Image

Merkwaardig fenomeen afgelopen zaterdag met SintMaarten: uit het netje met de opvallende merknaam 10 rollen wel degelijk 11 mandarijnen!

Image

"De parkinson-achtige bewegingen die de linkerhand op de snaren maakt zijn vaak niet om aan te zien en niet om aan te horen: het jankt maar door en vrijwel geen toon is zuiver!"

In een ingezonden brief in de VPROgids vraagt iemand om aandacht voor het ontstaan van het  cellohandje: "Vermoedelijk is die rare techniek in de sentimentele jaren rond 1900 in de vioolopleiding geslopen en sindsdien niet meer weg te branden."

ImageHet is weer de elfde van de elfde terwijl de Wereldomroep ons Elfletterig Wereldbeeld rond de aarde zendt (zie gisteren) vieren we hier SintMaarten en de start van het carnavallen.

Maar eerst gaan we ons bewaarbrood ophalen - met dank aan Jan Griethuysen - "Ik kom het brood ophalen dat ik apart heb laten zetten, dit gedaan hebbend om te voorkomen dat andere broodkopers mij voor zullen zijn."

 

Image We staan op de drempel van het derde jaar Weblogement. Op 11 januari 2005 zijn we gestart en morgen zijn we dus (twee)jarig! Met deze bijdrage van Edward Roussou zwaaien we ons elfletterig jaar uit. 
Dit uitgescheurde bericht brandt al enige tijd in onze zak.

Image

Eergisteren hadden we het over het ontstaan van het woord geluidskoek.

Eenmaal thuisgekomen zochten wij het woord op. De ontzetting was groot, het woord is al eerder gebruikt en geclaimd door ambtenaren en adviesburo's op het gebied van het milieu.

Bij nieuwe industrieterreinen moet namelijk, om binnen de geluidsnormen te blijven, de geluidskoek eerlijk verdeeld worden zodat de te vestigen bedrijven ieder een gelijke hoeveelheid geluidsruimte (oftewel hap uit de geluidskoek) krijgen.

En net als bij een drukbezocht feestje kan het dus gebeuren dat de geluidskoek opraakt...

Subtiel detail bij presentatie stekkerdoos: stekker gaat in eigen doos. Doet ons weer denken aan het taalkundige begrip autologisch: een naar zichzelf verwijzend begrip zoals inderdaad elfletterig ( is namelijk ook elfletterig!). We kunnen stellen dat 'stekker in eigen doos' een autologisch beeld is.

Image 

Soms zie je het anders (zie eergisteren), soms hoor je het verkeerd (zoals gisteren of vandaag)

In rumoerige zaal voegden wij schrijfster Esther G. iets toe waarop zij ons verbaasd aankeek en uitriep: geluidskoek? Dat kwam aardig in de richting maar tijd om uit te leggen wat we precies bedoelden was ons niet gegund. Het gesprek kreeg een wending zoals dat zo mooi heet en geluidskoek beheerste de conversatie.

Luistergoed als vorm van hoorcomfort (uit te spreken als hoorkomvoor). Luistergoed of anders...

Image
Alle hens aan dek! Ook in het nieuwe jaar gleden wij weer weg in de verradelijke bochten van de taal. Wij zagen geluidschip aan voor een geluid-schip maar na een kort moment van euforie werden we weer met beide benen op de grond gezet, het was natuurlijk geluids-chip...

Image

Soms als men gaat wroeten met een zoekmachine tuimelt de informatie over het scherm.

We wilden dat weleens uitzoeken over die wondergekko maar we werden verscheurd door verschillende types (de grote, de chinese en de kleinschubbige), de verwijzing naar przewalski (de latijnse naam voor de wondergekko is teratoscincus przewalski) en het tweedelig voortplantingsorgaan (dus geen penis maar het meervoud penes) van deze beesten.

Uiteindelijk hebben we ons vastgehouden aan deze zin met het wonderlijke woord nakweekdier; 'een nakweekdier heeft altijd de voorkeur boven wildvang.'

Altijd doen we in de dierentuin weer een ontdekking. Dit keer kwamen we het woord ovovivipaar tegen op een uitlegbordje. Het woord is van latijnse afkomst: ovum=ei, vivus=levend en parere=baren. Ovovivipaar betekent dus eierlevendbarend, gezegd van reptielen die eieren leggen die meteen uitkomen.

Ook komen we elke keer weer een elfletterige beest tegen die we nog niet eerder hadden opgemerkt. Deze keer viel de eer te beurt aan de wondergekko: een gekko is al bijzonder maar de wondergekko gooit er nog een schepje bovenop.

Image
We maken de balans op en beraden ons op stappen voor het volgende jaar. Op 11 januari 2007 zal het weblogement twee jaar bestaan en we gaan bekijken of we een andere koers willen gaan varen...

Image
Onderstaande reactie kregen we van Klerkx & Duizings.

Geachte redactie,

Op de pier in IJmuiden is het verboden toegang. Er staat een bord met een boodschap van die strekking. Gelukkig meldt het bord ook dat bij rustig weer de toegang toch wordt gedoogd: uitsluitend 'voor sportvissen en pierewaaien'.

Wat kan men beter doen in de kerstvakantie?

 

In de schittering van een etalage ontdekken wij een spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal spaarpotbal

Kriebel aan de kop.

Denkbeelden geven kortsluiting in de bovenkamer.

We bouwen ervaring met neten in de familie en advertentie van kennisnet uit tot kennisneten

Leeggezogen kennis: kleine beestjes gaan er met denkbeelden vandoor. 

Na de kerst gaan we weer over tot de orde van de dag moet Charlotte S. gedacht hebben want zij maakte melding van spetterpoep. Haar neefje riep dat uit om aan te geven dat hij aan de diarree was. In Vlaanderen blijkt spetterpoep een gangbare term te zijn voor dit fenomeen.

Na grondig onderzoek belanden wij bij 'Shithappens' alwaar meedere uitbarstingen van de mensheid onder de loep worden genomen. Naast het elfletterige fantoompoep ( "zeker weten dat je iets door je gat hebt voelen glijden maar als je kijkt ligt er helemaal niets in de pot") kan men daar ook alfabetpoep bekijken: "Het verschijnsel dat welhaast elke drol op dusdanige wijze gaat liggen, dat er een letter uit het alfabet ontstaat. Een J of een Y is gauw gelegd, maar kom maar eens om een M, een Z of een I (mét puntje!). Om deze activiteit extra spannend te maken, is het aan te raden om enkele andere alfabetten dan het Latijnse te bestuderen. Hoe trots kan je zijn met een verse omega of een (Russische) omgekeerde R?"

 

Image Van de onvermoeibare Edward R. kregen wij dit kerststukje aangeboden onder de titel trefzekerst.
Het feest van de lichtjes is aangevangen. In het versierde Den Ilp spreekt men heden ten dage bijvoorbeeld van lamptoerisme. En zo kan het dus gebeuren dat de lamptoerist (niet te verwarren met de ramptoerist) vredig in zijn karretje langs de lichtgevende huisjes tuft.

Soms leiden denkrampjes tot ongekende woorden. Babette W. wilde schouderklop maar al wat verscheen als licht in de duisternis was de mysterieuze term schaduwklop

Image Rob P. heeft natuurlijk een naam hoog te houden als het gaat om obscure woorden en verderfelijke foto's. 

Waar hij deze ranzigheden nu weer vandaan heeft gesleept is onbekend.

Zijn moord in de snelkookpan bewaren we nog even voor na de kerststress.

Beste Elfchivaris,

Geeft u ook antwoord op levensvragen? Het zit namelijk zo. Gisteren, toen ik tijdens een wandeling met mijn zoon door een fris agentje de doorgang werd geweigerd langs een  afzettingslint rondom een onduidelijk ongeval (oukebaasbus was achterwaarts de voordeur van een aan de Keizersgracht gelegen winkel binnen gereden) liepen wij, op mijn verzoek speculerend over een staatsgreep, waarbij mijn zoon en ik de macht zouden verdelen, terug naar waar wij vandaan kwamen. Mijn zoon en erfgenaam opperde toen dat wanneer wij alle macht (power) hadden, wij toch zeker ook piemelpower zouden hebben.

Ik moest hard lachen omdat ik aan Viagra dacht, maar hoe leg je dat uit aan een jongen van zeven?

Graag een tip, DT

De woningmarkt kende natuurlijk al het prachtige begrip scheefwoner (hoog inkomen, laag huurtje) maar dankzij een tip van Esther van der E. kunnen we nu ook het begrip spoedzoeker er aan toevoegen.

Gebleken is namelijk dat veel mensen op de wachtlijsten voor een nieuwe woning geen urgente gevallen zijn. Een woordvoerder verklaarde dat die lijsten opgeschoond moeten worden zodat alleen de spoedzoeker met een verhuiswens zou overblijven.

11