Image

Ach, ja. Dat krijg je ervan als je lijstjes gaat samenstellen. Er zijn altijd woorden die er buiten vallen. Woedende reacties. Maar ik beloof dat jullie (klikosurfer, uitleknicht, nihiljonair, hangblanken, uitbuikbaan, poeptoletje, omkeeraroma, snackhanden, mierenleeuw, snikkelheet, inplantchip, rotonderock, hakkepoffen, domeinkaper en alle andere bijzondere elfletterige woorden die me nu niet zo snel te binnen schieten) nog eens aan de beurt zullen komen...

Image      Alles maar dan ook alles over hebben voor je schoonheidsidealen dat moet je soms waarderen. Patty Brard liet op onnavolgbare wijze zien dat zij de ideale hangplek voor ontslakken is. Haar ranzige kuurprogramma leverde in ieder geval het mooiste elfletterige woord van 2004 op: klysterisch. Heerlijk om het overspannen jaar 2004 af te sluiten met een samentrekking van klysma en hysterisch. Zo opgeruimd staat netjes, over tot de orde van de dag!
Image

Plukjes niets. Geen insect lust het, geen vogel komt erop af. Het groeit en bloeit niet en men heeft er geen omkijken naar. Obligate, onder-houdsvrije struikjes. Dat is de ene lezing van schaamgroen. De andere lezing betreft schaamgroen als dichte afscheiding of groene beschutting om de infrastruc-tuur (bloot zitten in de tuin) af te schermen. De verdeelde uitleg hoeft elkaar niet uit te sluiten natuurlijk. Bijna was, evenals in 2003, een kleur met de hoofdprijs in de Woordtopelf ervan door gegaan. Vorig jaar versloeg namelijk erectierood (een aanduiding gebezigd door een Ferrari-verkoper) alle kanshebbers met vlag en wimpel.   

Image

     Omhoog geknokt naar een wankele derde plaats van de Woordtopelf van 2004. Dit jaar niet teveel woorden meer aan vuil maken maar tokkiepower staat voor de ongekende hoeveelheid media-aandacht die een asociaalgezin weet op te roepen. Het overzicht van nieuwe woorden - van borstmoment tot woonasociaal - in maandblad Onze Taal doet naam eer aan! Het is vergezocht maar toch: onze is 11 in het Frans en beide woorden zijn elfletterig! De Tokkies zijn trouwens de grondleggers van het woord woonasociaal. Borstmoment verwijst overigens naar Janet J. en haar tepelschild. Was 2004 niet het jaar van de normen en waarden?

Image

Het wordt dringen aan de top. We presenteren een kandidaat voor nummer 4. Lastig gevallen door spam. Ook een langere jan. Je schakelt verkeerd op je computer en voordat je het weet zit je midden met je neus in startvagina. Inderdaad de startpagina van een niet nader te omschrijven sexsite heet startvagina. Kom binnen. Klik pic. Internet heeft de porno-industrie een nieuwe wending gegeven en andersom. Tussen haakjes elfletterigen zeggen onzinternet!

Image     Man in park valt vrouwen lastig die liggen te zonnen in hun blote tenen. Het moet niet veel gekker worden. Tenenlikkerij is ongewenst. Maar man gaat vrijuit omdat het volgens de wet niet strafbaar is. Maar dan vraag ik me af, ging het ook om specifieke tenen? Alleen de rechter kleine teen bijvoorbeeld? Misschien wilde de man wel aandacht voor de tussentenen (zie elfletterig woordenboek): anoniem gelegen te midden van grote- en kleine teen? Voorlopig staat tenenlikker op plaats 5 van de Woordtopelf.  
Image

Valsplasser doet 't met andermans urine bij de dopingcontrole! Nu nog goed voor een zesde plaats maar de weg naar de top is nog lang en er kan altijd nog diskwalificatie volgen.

Image       In het kader van zeurterreur (ook elfletterig) gaat voor plaats 7 van de jaarwoorden: serieklager. Man in Hoogeveen hield maar niet op met bezwaar-schriften indienen. Doet me opeens weer denken aan het telefoontje afgelopen najaar van Nils M. die op doorreis in een Hoogeveense snackbar belandde alwaar de kakelburger uit de muur getrokken kon worden. Wellicht is er een verband tussen de serieklager en de kakelburger.
Image

Voor plek 8 nomineren wij dwarslopers. Een Ierse ontoerekeningsvatbare geestelijke wist het zorgvuldig geregisseerde Olympisch feestje in Griekenland, op de laatste dag op brute wijze te verstoren. In een geheel nieuwe discipline: koplopers bij de marathon de voet dwars zetten door ze in de hekken te duwen won hij met overmacht. Het was volgens mij na het opzichtig meenemen van de bal met de hand van Maradonna tijdens de wereldkampioenschappen voetbal, de tweede keer dat de 'hand van God' zo'n belangrijke rol speelde bij een mondiaal sportevenement!

Image

 Voor plek 9 van de Woordtopelf van 2004 lijkt zwartlopers een goede kandidaat. Deze term is voor het eerst gespot tijdens de Vierdaagse in Nijmegen. De organisatie controleerde extra streng omdat men bang was voor illegale wandelaars. In de categorie 'echt of namaak' scoort de nepveteraan trouwens ook erg hoog (zie jaartaaloverzicht NRC). Nepveteranen, plaag van elke herdenkingsbijeenkomst, zijn soms nooit militair geweest maar meestal gaat het om mensen die hun militaire verleden een beetje groter maken door dingen op hun borst te spelden die ze niet hebben verdiend. Misschien wel met een medaille van de Vierdaagse! Over baas boven baas gesproken: een zwartlopende nepveteraan zou in Nijmegen ook niet misstaan.

Image

We trekken de lugubere lijn van gisteren nog even door. Voor de tiende plaats van de Woordtopelf van 2004 willen wij metselmoord voordragen. De uitdrukking aan de muur gemetseld staan, onwrikbaar ergens doen verblijven, werd in het Haagse heel letterlijk genomen. Men probeerde namelijk een dubbele afrekening binnenkamers te houden. Ze waren alleen vergeten de penetrante lucht uit te schakelen...

woordtopelf

Zou kadaverhond de nummer 11 van de Woordtopelf van 2004 kunnen worden? De pest bij de meeste jaarlijstjes is dat ze al ver voor Kerstmis gepresenteerd worden. Wij wachten af. Er kan bijvoorbeeld op tweede kerstdag zomaar een ramp gebeuren. En als ze de lijken niet goed kunnen vinden wordt er zowaar een (Nederlandse) kadaverhond ingevlogen volgens het laatste nieuwsbericht van 2004. Naargeestig, kadaverhond als sluitstuk van een veelbewogen jaar.

tekening

1. Twee enen. 11      Het Elfletterig Genootschap lanceert met trots de gloednieuwe website. Het Weblogement - gelegenheid uit het elfletterig woord voortkomend - is vanaf heden klaar om de lucht in te gaan. We zullen regelmatig verslag doen over opmerkelijke en spannende zaken waar we tegen aan lopen. Wij zeggen in ieder geval elfletterig, u zegt waarschijnlijk wereldbeeld of misschien wel bakbacontje? Waarom nog langer wachten, riemen vast, het aftellen gaat beginnen...

Je belt iemand op. De telefoon gaat een paar keer over. Je denkt: neem nou op! En opeens hoor je tegelijkertijd twee stemmen: IK BEN ER EVEN NIET van het antwoordapparaat en MET PAUL. Je roept nog wat van hé en hoi. Je hebt zelfs de neiging om te gaan schreeuwen. Aan de andere kant van de lijn klinkt ietwat paniekerig: wacht even, wacht even. Vervolgens luister je samen naar de boodschap van het antwoordapparaat. In dat korte moment ligt 'het mooiste nu' bestorven: die twee bewust zwijgende mannen aan de telefoon wachtend op die onvermijdelijke piep.        Image (3x11) BillClinton: bemiddelaar Tsunamiland.

(e-mail 11-01-2005 18:07)

Beste PJ,

Gefeliciteerd met je website. Mooi, overtuigend, en heel HORIZONTAAL. En dan nog iets. Terwijl ik er net doorheen ging kwam ik tot een ontdekking. Ik weet het niet zeker of het iets betekent, maar ik heb een vermoeden. Zowel mijn naam als die van mijn partner bestaan uit 11 letters. Ik zie de lange ij in dit geval als 1 letter. Twee en toch een. Hoe dan ook. Beiden zijn wij tweeling. Ik van sterrenbeeld, en Piet fysiek, zeg maar. Om het nog interessanter te maken het volgende. Zijn (tweeling)broer woont in Noord Amerika en mijn broer (die overigens, net als ik tweeling is van sterrenbeeld) in Zuid Amerika. En mijn broer heet ook Piet... Als het cijfer elf een sterrenbeeld zou zijn, dan was het een tweeling. En als de liefde een cijfer zou zijn, dan zeg ik 11. Of zie ik dat fout?

Met vriendelijke groet, bertkommerij pietmarsman

 

ImageTijdens een oproep voor bijzondere elfletterige woorden eind 2003 reageerde de economische ICT-er Hans Quené, naast een waslijst andere woorden, met het ontroerende eeneneentig. Een prachtige hertaling van de elf, in al zijn eenvoud lijkt 11 opgetild te worden in de vaart der volkeren.

Verder werd er nog geroepen meerdantien (veelbelovend, in ieder geval stukken beter dan tienpluséén) en iemand hield een bord omhoog met e1f of was het nou e11f? 

Zijn er meer/mooiere omschrijvingen voor de elf/11? Wij houden ons aanbevolen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Image

Laat de sanitaire wereld met haar unieke plasticiteit spreken! Als jullie zeggen loodgieter, dan zeg ik pijpartiest! Als jullie zeggen zeven dwergen, dan zeg ik afzuigkapje! Als jullie zeggen prostituée, dan zeg ik afvoerkutje! En als jullie zeggen een klokkenluider van de verkeerde kant ,dan zeg ik uitleknicht!

Image       Het moet toch mogelijk zijn om in verschillende kleuren (signaalrood, ruimtepaars, berkengrijs) te huilen.
Image (ziegisteren) De clown is kortom vogelvrij verklaard. En via vogelvrij (gezegd van lijken die niet begraven mochten worden en als prooi voor de vogels werden achtergelaten) denk ik toch onwillekeurig aan de verwijdercentra. En aan die ambtenaren die zich straks gaan buigen over een humane verwijderings-bijdrage. En die dan om de boel op te leuken op de proppen komen met de term uitzetclown. Uitzetclown! Tja. Beste Associatieman, dat is nou de glijdende schaal waarop de clown zich heden ten dage bevindt. 

Sterkte! PJ Roggeband                     (foto's ryu tajiri)

Image Voor mensen die er gisteren in de Melkweg niet bij waren (optreden  Leesbaar Nederland) of voor degene die het nog een keer willen nalezen.

Beste Associatieman,

Als ik nou zeg: kaas is kleien met (kippen)gaas. En rekeningen zijn regenachtige tekeningen. Dan is dat toch dichterlijke vrijheid? Niet dan. Maar soms slaan mensen door. Gaan ze aan de haal met een woord. Zeg maar van de regen in de drup. Neem nou de clown. De clown zal na de voorvoegsels clini, crimi(?) en rouw nooit meer dezelfde zijn. Zijn goede naam lijkt bedoezeld, bezoedeld of hoe dat dan ook maar mag heten. (wordt vervolgd)

Image Ik weet niet wat het is bij de Volkskrant maar daar zit een koppenmaker die er alles aan doet om in dit weblogement te komen. Dit elfletterig figuur schept blijkbaar genoegen in het scheppen van neologismen. Na fantoomhert, armenexpert (voedselbank) en zuigsignaal  tovert ie nu  armoedebons (directeur van de wereldbank) uit zijn hoge hoed...

ps dichtersdag 

Image

De tekeningen die vanaf 11.01 in het weblogement getoond worden, zijn op een enkele uitzondering na al eerder gemaakt. Ze zijn dus geen illustratie van de tekst maar zelfstandige werken. Deze tekening ligt echter wel heel dicht bij het woord armenexpert: strijder tegen armoede en onrecht. De tekening werd echter in 2002 al gemaakt en armenexpert stond pas gisteren voor het eerst in de krant.  Gisteren hadden we sowieso een goede oogst, naast het altijd weer raadselprachtige voedselbank haalde men in een ander artikel de elfletterige woorden zuigsignaal en klepstoters aan. 

Image

In het heetst van de strijd rollen er vaak de mooiste woorden uit. In Soest in men van plan een ecoduct te realiseren. Maar de actiegroep met de prachtige rijmdwang 'Gebukt onder het Ecoduct' is fel gekant tegen deze geldverslindende zebra voor herten. Zij zeggen dat de voorstanders spoken zien. Er zijn helemaal geen edelherten in Soest en omgeving. Maar het meest saillante detail uit het artikel in de Volkskrant was de vermelding van het exacte aantal handtekeningen die de actiegroep had opgehaald: 2727. Als woordensmid & getallenman zeg ik: fantoomhert en 2727, zou daar wat achter zitten?

Image

Of die Woordtopelf ook levend te bewonderen is? Ja, zeker. Deze week zelfs tweemaal. Samen met Wim Conradi - de geluidsvormgever van o.a. Alex d'Electrique wordt Music-Hall (VPRO radioprogramma op 747 AM) dinsdag tussen 21.00 en 22.00 uur onveilig gemaakt met een speciale Woordtopelf. Dit optreden in Studio Desmet Plantage Middenlaan 4-a te Amsterdam is overigens gratis bij te wonen. Verder treden op: Thomas Verbogt, Franz Pointl, Pieter Boskma en het Music-Hall orkest. En donderdag tijdens het festival Weerwoord treedt Leesbaar Nederland op in de oude zaal van de Melkweg om 20.30 uur met o.a. Woordtopelf, Beste Associatieman, Wim Conradi, Paul het Hippiemeisje, PJ Roggeband, Dick Tuinder, Levende Rebus, Arnold Weel, Saskia Rinsma, drum&bass van Zink etc.   

Image Kiloknaller of Prijsbokser? Naast de vleestomaat mag de slagerspalm natuurlijk niet in de zaak ontbreken.  Slagerspalm ontdekt in elfde uitgave van Dale: benaming voor de planten Aucuba japonica en Aspidistra elatior, die vroeger veel in slagerijen gehouden werden, vermoedelijk omdat ze bestand zijn tegen lage temperatuur en weinig licht vereisen.

Verder onderzoek leverde nog op dat de Aspidistra elatior bekend staat als de vrijgezellenplant (= makkelijk te verzorgen). De Aucuba japonica wordt in het Nederlands broodboom(!) genoemd omdat de vruchten, gebakken, de smaak hebben van tarwebrood. Dan valt mijn oog op broodeenden... 

Kom erachter dat de bekende vloek, beginnend met een G, elfletterig is. Slaak de vloek als ik pissige e-mail lees. We hadden precieser moeten zijn. Ze hebben gelijk, zeker bij dit onderwerp, maar toegeven is moeilijk. De ijkbasis De Kouwerik (zie eergisteren) die lengtemetingen ijkt d.m.v. lichtinterferenties tot 0,05 mm nauwkeurig, is geen 576 meter maar 576,09226 meter lang! Waarvan akte. Image
Image       NicoLootsma (elfletterig Trashtowner) zond n.a.v. oproep op 1 februari het simpele maar doeltreffende eenennogeen als elfletterig alternatief voor elf op. 

(noggeeneend) Dan valt mijn oog op broodeenden: eenden in stadsparken e.d. door het publiek met brood gevoed (en daardoor minder van smaak dan eenden die zich met natuurlijk voedsel voeden).

O, kom maar eens kijken. Dit najaar gaan we naast de bekende letter ook botergebak in cijfervorm proberen te maken.

Image

ImageO, kom maar eens kijken, riepen we gisteren. Dat hadden we beter niet kunnen zeggen want we werden meteen gestraft; onze server lag bijna de hele dag plat. Zondagsrust?

Over 'o, kom maar eens kijken' gesproken. We zijn er achter waarom zoveel Bulgaren, Albanezen en Duitsers ons bezoeken. We zijn namelijk een MAMBO AWARD rijker! Winner for best creativity and best content with mambo open source is elfletterig.nl from Nederlands! Voor de goede orde, Mambo is de naam van het systeem waarmee we werken, ons aangedragen door webbouwerij TastyMouse.com   

En om de prijs te vieren gaan we deze week wat toeters en bellen aan onze weblogement hangen!

ImageOver toeters en bellen gesproken het is natuurlijk carnavallen.

(hardop lezen) Wentdicht en stormvaast, waoterafstôôtend en bierdurlaotend, schuift nie, ôk nie bij vet haor en helpt ôk bij zééver. €11,11 per stuk en te krèège in de kleure oranje/gruun en gruun/oranje. 't nuuwste vant nuuwste ut orsjineel "Tilburgs rèègenkèpke". 

(Flyer uit de optocht in Kruikenstad van afgelopen zondag, door informanten aangereikt)

ImageNaar aanleiding van deze tekening hadden we al eerder in samenwerking met VJ Drifter een kort filmpje vervaardigd. Voor deze 'toeters en bellen' week heeft VJ Drifter een speciale interactieve remix gemaakt. Schakel naar pjroggeband in de menubalk. Zoek donkerlicht. Zet het geluid aan en laat je scratchhand gaan! 

Let op! VJ Drifter (Nils Mühlenbruch) gaat hoge ogen gooien in de finale van Visual Sensations (zeg maar de Grote Prijs van Nederland voor VJ's) a.s. zaterdag in de Melkweg!

Zet het geluid aan en laat je scratchhand gaan!         ©vjdrifter/pjroggeband

Scratchhand verwijst overigens naar die oerstomme reclame van snack-a-jack: Laat je snackhand gaan... Zagen in supermarkt stapelchips staan, dat vonden wij wel een rauwe knipoog naar die andere 'chips' uit een koker. Want Pringles is volgens bronnen geen echte chips maar samengeperste aardappelpuree!

Hier vindt men de speciale 'toeters en bellen' WOORDTOPELF met een overzicht van de opmerkelijkste elfletterige woorden van 2004 en een toefje 2005. Gepresenteerd tezamen met geluidsvormgever Wim Conradi op 25.01.2005 in Music-Hall, onderdeel van VPRO De Avonden op 747 AM. 

Image

 Voor het beluisteren is RealPlayer nodig. Deze kan men via www.real.com gratis verkrijgen.

Beste Associatieman,

 

Oeijoeijoeijoeij. Philip Freriks leest weer wat nieuws voor. Kleurscheuren. Moet natuurlijk kleerscheuren zijn. Maar goed. Kleerscheuren. Doet mij weer denken aan een ander bericht. Een eeneiige tweeling die als potloodventers de kop van Noord Holland op zijn kop zetten. Om het maar eens dubbelloops te zeggen. Als taakstraf zouden de potloodventers twee zelfportretten per dag moeten maken. Een met jas open en een met jas dicht. Want zonder 'kleurscheuren' mogen ze er natuurlijk niet vanaf komen. Of die zelfportretten met vingerverf gemaakt moeten worden laat ik graag aan u over, beste Associatieman.

Sterkte! PJ Roggeband

 

 

 

Image Beland op de Zilvense Heide. Een van de mooiste plekken van de Veluwe. In ieder geval een van de meest stabiele plekken. Bodemkundig gesproken. Breng bezoek aan ijkbasis. Deze plaats heet De Kouwerik. Op pijlers vindt over een afstand van 576 meter het ijken plaats voor landmeetkundige instrumenten. 

Image

Dacht eerst dat het paukenpaard een attribuut was voor de (ritmische) gymnastiek. Maar het blijkt echter een dier te zijn van vlees en bloed dat pauken draagt. Saillant detail: pauken zijn doorgaans bespannen met kalfs- of ezelsvellen.

Image                                   Er waren eens mensen die vroegen waar de elfenbanken toch bleven. En het wonder geschiedde. Polyporus versicolor. Kijk eens aan hoe ze met speels gemak uit de broekzakken tevoorschijn werden getoverd.
Heb jij de computer aangestoken? vraagt het meisje van 5,5 verbaasd.

Image

Diepzeesnit komt uit de koker van elfjarige jongen. Naast prepensioen en overspannen stuurde hij deze zelden gebruikte bridgeterm op!

Image

Image Vanavond de presentatie van het eerste nummer van Pampus, het tijdschrift van Perdu. Daarin opgenomen o.a. deze Woordtopelf (aangeleverd begin december 2004). Vormgeving: Arnold Weel
Image       Elf is voorzover wij weten het enige getal dat bestaat uit letters uit de eerste helft van het alfabet. Halfabet zou men woordspelerig kunnen zeggen. Doet me weer denken aan hELFt. En als we nu toch bezig zijn, zowel eerstehelft als tweedehelft zijn elfletterig. Stel je voor dat de eerstehelft tegen de tweedehelft zou voetballen wanneer zouden ze dat moeten doen?

Deze tekening dient men te lezen als inhetmidden.  

Dit is een gedeelte van een e-mail die wij enige tijd geleden kregen toegestuurd. Met de mededeling: Theo van Gogh is elfletterig! En vervolgens wordt er uit de navolgende website geciteerd http://www.indymedia.nl/nl/2004/11/22822.shtml

Rituele moord met veel magische getallen

Ali Fatwa - 05.11.2004 03:03
De moordenaar van Theo van Gogh hield er merkwaardige symboliek op na, die erg vreemd overkomt voor een Moslim (-stroming). Het was precies 911 dagen na de moord op Fortuyn en de datum was 112 volgens de USA datering; het NL alarmnummer; synoniem met het USA 911 alarmnummer. Bovendien was 2 november de "Dag van de Doden" in Mexico. 2 november = 2/11 = 2-11 voor USA = alarmnr 211 (synoniem aanslagen 911; alarmnr USA); 2 november is 911 dagen na de moord op Fortuyn; 2 november is "Dia de los Muertes" (dag van de doden) in Mexico, welk land's historie zeer belangrijk is voor vrijmetselaars; IS DIT EEN STROMING VAN DE ISLAM DIE ZICH MET VRIJMETSELARIJ; SYMBOLIEK MET GETALLEN E.D., BEZIGHOUDT??? Anders zeg ik: dit is B'nai Brith werk & Scottisch Masonry, maar bij beiden is Rothschild sterk betrokken:http://www.theforbiddenknowledge.com/911/Robert.htm 

*** License to kill voor het nummer 11 *** "8:45 a.m.: 9/11. Also 9+1+1=11. September 11th is the 254th day of the year: 2 + 5 + 4 = 11. American Airlines (American Airlines A=1, A=1 which represents 11) Flight 11, carrying 81 passengers and 11 crew members. 81 passengers and 11 crew members make 92. 9+2=11. crashes into the north tower of the World Trade Center in Manhattan which has 110 floors. Flight AA011 was en route from Boston to Los Angeles."

en het gaat nog even door over 11... "New York was the 11th state to endorse the Constitution. New York City is exactly 11 letters." 

 

Naar aanleiding van googletocht (nieuwerwets voor zoektocht) naar schandeklok: klok die vroeger over bankroetiers werd geluid. Schandeklok had slechts 1 resultaat (bedoelde je te zoeken naar schandblok). Het prachtige nihiljonair kende tot voor kort ook slechts 1 resultaat: (uit camathome.com) "Experimenting with Google Ads, my change to be a nihiljonair". Schrijffout? Nihiljonair doet denken aan een aan de grond zittende miljonair of aan de leuze: geen gezeik, iedereen rijk!                 

 Image

Over 'prijzen & hoge ogen' gesproken. VJ Drifter werd tijdens Visual Sensations (de Grote Prijs van Nederland voor VJ's) gedeeld eerste! Voorstel voor symbool gedeeld eerste; 1:1

Image             'Ik heb een tekenaarsknuist en ik ben erg blij dat ik zo'n instrument aan 't lijf heb, al is het nog zo onhandig'.  vincent van gogh
ELF = E + L - F = 5 + 12 - 6 = 11 volgens Oom Iemand.    

 

   Image

Image
Echt iets voor het weekend. Het doorlezen van de brochure van Postorder Groep Nederland. Naast een keur aan bijzondere elfletterige woorden staat het vol met opmerkelijke uitvindingen 'die het leven prettig kunnen houden'.

'Hoe houd je het beddengoed schoon als je je voeten hebt ingesmeerd? Een vraag waarop alleen een heel praktisch antwoord past: met open nachtsokken'. Of val gericht af met de afslankring: 'door de juiste vinger voor uw ring te kiezen kunt u gericht kilo's afvallen aan uw dijen (pink), buik (middel), armen (wijs) of taille (ring). Ook kunt u te dikke accenten in uw gezicht (ring om duim) ermee verzachten en bijv. onderkin wegwerken'. En dan hebben we het nog geeneens gehad over de neusdouche, teenhoesjes en de opvouwbare flaneerstok met lantaarn!

Maar wat vooral opvalt is de populaire toon: 'officieel heet het een urinaal, maar van mij mag u ze gewoon    plasflessen noemen'.  

Image

  

Image

Image O, hij heeft zijn entree gisteren erectierood geschilderd en je weet niet wat je ziet joh.

O, maar haar hele benedenverdieping is van de week eileiderwit gestuct.

O, mijn oom's natte cel is nog niet zo lang geleden herpesgroen gesausd.

En toen laatst iemand zei dat ie zijn wc bijbalbruin gespoten had, wist ik het zeker: het is een gekkenhuis in kleurenland.

Image En de kermesmaker maar werken. Vroeger gebruikte deze vervaardiger van karmozijn de lichamen van drachtige wijfjes van de schildluis als grondstof voor de prachtige purperverf. 

Ook de kluitjongen (jongen die de ploeger helpt en de kluiten breekt) valt onder de categorie uitgestorven beroepen.

Geachte schilders, verfondernemers en kleurspecialisten,

 

Hierbij wil ik reageren op een kleurstelling die ik aantrof op een verfblik. De deksel toont een doffe, duffe, nietszeggende, groezelige tint. Het etiket vermeldt echter tot mijn verrassing de aanduiding berkengrijs. In Rusland kan het gebeuren dat je na dagenlang in de regen door onafzienbare berkenbossen gereden te hebben, je de berk tot de grijze muis van de kleurenleer veroordeeld maar de werkelijkheid is toch heel anders! Want als er een boom niet saai is maar juist met kop en schouders boven de grijze middelmaat uitsteekt dan is het de berk wel. Helder en licht. De berk staat te boek als een opvallende verschijning. In menig gedicht is de glanzend witte bast en de fiere uitstraling bezongen. Levend wit zou als omschrijving meer in de buurt komen. Geachte schilders, verfondernemers en kleurspecialisten, u doet de berk onrecht aan! Waar is het misgegaan? Ik heb weleens gehoord dat kwalijke dampen uit de verf de hersenen kunnen aantasten, maar in deze mate? Geef de berk de kleur die het verdient of blijf anders met je fikken van deze boom af!

(beloofde brief, zie 24 februari)

Het hoeft maar even te sneeuwen of daar is de fax weer met de uitroeptekens: DOOIKORRELS!!!

De milieuvriendelijke sneeuw-ijsruimer! Het veilige vervangingsmiddel van strooizout! Geen wit uitgebeten vloertapijt of andere vloerbedekking in de entree of hal van hotels, bejaardentehuizen, scholen, congrescentra, enz. met DOOIKORRELS bent u van dit probleem af! DOOIKORRELS zijn niet giftig voor mens, dier, vis, bomen en beplanting! Biologisch afbreekbaar!

En als extra: bij 15 zakken gratis strooiwagen of 6 zakken halen en maar 5 betalen! Aan u de keus!

Een serie tekeningen maken over ongelukken met potloden.

Aanleiding vormt een bericht over een jongen die weken heeft rondgelopen met een potlood in zijn lichaam. Het potlood zat in de binnenzak van zijn jas en kwam tussen zijn ribben terecht toen hij viel. hij voelde wel pijn, maar zag slechts een klein wondje. Ook op de röntgenfoto's was niets te zien. Röntgen-apparatuur geeft hout niet duidelijk weer. Pas weken later kreeg hij een bult onder zijn oksel. In het ziekenhuis werd het potlood alsnog ontdekt en operatief verwijderd.

Een ongelukkige tekening maken/ongelukkig een tekening maken/een tekening ongelukkig maken.

Wakker worden op zaterdagochtend.

We hebben het woord groentenier in gedachte. Deze opgepompte term voor groenteboer vindt men in Alkmaar en Amsterdam. Bij googletocht (11 zoekresultaten) stuiten we eerst op een restje feng shui (water komt overeen met het orgaan nier, het getal een en de richting noord) alvorens te struikelen over kopje huurmoordenaars.com - Supermarkt. Met daaronder het citaat: "...Dus dan heb je ook een groenterij, een kazerij, een kruiderij en een visserij. Of een slagenier, bakkenier, groentenier, kazenier en vissenier..." Als we vervolgens doorklikken naar de website waar het van afkomstig is - www.huurmoordenaars.com - krijgen we alleen de korte mededeling:Internal affairs only.

Zou groentenier dekmantel zijn voor huurmoordenaar?

 (wordt vervolgd)

Image   "Stootte die vader woedend één woord uit: Zatvreterie! Een verwende, volgevreten uitvreter." Mijn vader had ook één scheldwoord. Kinderachtige flapdrol. Kreeg ik altijd naar mijn hoofd geslingerd. Maar het mooiste was eigenlijk het lang uitgerekte kotsgeluids, diep uit de onderbuik, dat voorafging aan de uitstoot van de vloek.
Image "In de loop der tijden zijn tientallen soorten smog (in Londen, red.) gesignaleerd: zwart als de nacht, flessengroen, geelgroen als erwtensoep, bruin, eenvoudig grijs, chocoladekleurig, oranje." Sinds we ons opwonden over de aanduiding berkengrijs (binnenkort hier, laten we zeggen 2 maart) zijn we gegrepen door namen voor kleuren zie o.a. erectierood en schaamgroen bij de Woordtopelf (kijk maar eens bij 21 januari). Bovenstaande opsomming viel ons op in het boek 'In Europa' van Geert Mak. Smog is trouwens een prachtig kofferwoord; versmelting van de woorden smoke en fog levert vervuilde mist op.
In de beddenbranche is de matrasgroef de benaming voor de spleet tussen twee bedden en daar mogen we best wel eens stil bij blijven staan, schreven wij eerder.

Image

En ziedaar. De Postorder Groep Nederland heeft ook hier een lyrische oplossing: 'met behulp van dit Matrassen-vulstuk werkt u die gapende geul volledig weg, u zult niet eens merken waar de ene matras in de andere overgaat'.

 

Nog even terugkomen op de brochure van Postorder Groep Nederland. Sommige uitvindingen zijn echt ongelofelijk. Neem nou de Anti-Rimpel-Fohn "Beauty-Face" die uw rimpels glad strijkt, u heeft geen face-lift meer nodig! Maar PantyEffect spant wat ons betreft de kroon. Met deze spray kun je een neppanty spuiten op je benen. 'Voorzien van huidkleur-pigmenten en niet vlekkerig, zodat anderen het verschil niet kunnen zien!' Image       
Image
Image       Aan de ene kant van de 'denkplas' filosoferen ze voortdurend over klantpassie. Terwijl ze aan de andere kant juist worstelen met consuminder, het antwoord op consumeer. 

Binnenkort meer antiwoorden als onzinternet en beterhuizen.

We hoorden het toch echt goed: schuldklier?

Ja, zei de vrouw daar hebben vooral vrouwen last van. Van dat gevoel dat ze het nooit goed doen. Onze gedachten gingen uit naar schildklier en ridderblaas van enige dagen geleden.

Dat is de wereld in een notedop: vrouwen hebben last van een schuldklier en mannen willen een ridderblaas.

Vroeger was het duidelijk. Plumpudding.

Waar het mis ging weten we niet. Bij verwenkwark of variatievla?

Voorlopig toppunt van variatievla: froufrouvla.

Verschillende soorten dubbelvla door elkaar gooien en je hebt verzamelvla.

 

Image

Vanavond en morgenavond proberen wij vanaf 20.30 uur te "Blijve Drijve" in Perdu, Kloveneniersburgwal 86 te Amsterdam.

Meer info: www.leesbaarnederland.org

 

Vierkant achterstaan. De vorm van een traan, hoe? Vierkant huilen, vierkant schrikken.

Image

We moeten aan het werk of misschien wel een wedstrijd uitschrijven.

'Had ik ooit melding gemaakt van mijn speurtocht naar een elfletterig woord met elf betekenissen? Welaan, hier is het; verstappers. Groet J.H.'               (e-mail 14-03-2005 23:12)

Onze elfletterige Utrechtse correspondent JHSchuppert stelt ons weer voor een duvels dilemma!

 

Verre- / verder- / verstkijker.

Image

Prachtig staaltje dubbelheden. 

"Daar ergens zit de schildklier, had hij gezegd. Bij beesten heet dat een zwezerik. Het klonk als een vogelsoort, maar schildklier vond ik toch mooier. Het mengde een scheut middeleeuwen in mijn weefsel. Als ik een schildklier had, zat er elders in mij wie weet ook een ridderblaas verscholen".

Citaat uit boek van Edwin Mortier 'Sluitertijd'.

De man van borrelquote (gevatte en hapklare opmerking waarmee de conversatie gesmeerd wordt) verzorgde deze kleurige remix van talenhobbel (tekening 4 maart).

Image

Wilde haren verloren.

Image   Met Taalborstel probeert men weerbarstige woorden onder de knie te krijgen.

 

 

Image Gisteren bij de bijzondere anagrammen nog vergeten: Canapeetjes x Panaceetjes.

En Vlindertjes x Rijstvelden mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Ook heel bijzonder, want ze duiden hetzelfde aan: Aalscholver x Schollevaar!

En wat te denken van Renumeratie x Remuneratie!

Renumeratie betekent naast terugbetaling ook (verkeerdelijk gebruik voor) remuneratie.

Er zijn ook trouwens ook prachtige drie afgeleiden van een elfletterig woord zoals:  Drenkelingen x Leegdrinken x Gerinkelden of Gendarmerie x Gemanierder x Gemarineerd of Steenvalken x Slavenketen x Levenstaken.  

Het kon natuurlijk niet uitblijven na vruchtvlees en vluchtvrees, het is tijd voor anagrammen.

Enige tijd geleden kregen we van onze onderzoeker Hans Q. een lijst met  elfletterige letterkeren.

'Het lijkt wel of er zonder uitzondering een inhoudelijk verband bestaat' Mastuberen x Armbestanden, Trekstangen x Angstkreten, Spartelbeen x Presentabel, Vaderlandse x Levensdraad, Letterreeks x Sterkteleer enz.

Aan een methode voor het beoordelen van de orginaliteit wordt nog door Hans Q. gewerkt.


 

Image
Op het pak jus d'orange van het huismerk prijkt opeens het woord professioneel!

Dan zitten er zeker gediplomeerde sinaasappelen in, zullen goochemerds verkondigen.

Wat hebben we ons nu weer op de hals gehaald. We dachten dat snotgleufje wijd en zijd bekend was. Snotgleufje is poetisch gesproken een dalletje of vallei gelegen tussen mond en neus. Over de functie laat de naam geen misverstand bestaan: afvoergoot voor nasale excrementen.

Maar bij de onvermijdelijke googletocht stuiten we via 'female babynames S.' en 'Brief Name Analysis' op 'Description of Your First Name: Snotgleuf':

Although the name Snotgleuf creates an active mind and a restless urge to explore new ideas, we emphasize that it causes procrastination, lack of confidence, and the inability to realize your goals and ambitions. This name, when combined with the last name, can frustrate happiness, contentment, and success, as well as cause health weaknesses in the solar plexus, and fluid systems.

Nalezen kan op www.kabalarian.com

Image
Overpeinzen op grijze dag.

"Tijdens de veenvorming werd dit gebied enkele malen door zeewater overstroomd. Bijgevolg zitten er dunne laagjes onbrandbare zeeklei tussen het veen, en is het zout en zwavel uit het zeewater in het veen neergeslagen. Dat laatste maakt dat turf gestoken uit 'brakke venen' bij het verbranden een onaangename lichtkleur uitstraalde, een lijkkleur of zoals Ludolf Smids het in een boek uit 1737 noemde, een 'doodverve'."

Met doodverf wordt grondverf bedoeld, genoemd naar het gebruikelijke doffe wit.

De gedoodverfde favoriet. Vaalbleek.

Thans is doodverven kenschetsen. Doodververs schetsen met woorden. 

 

Image
Image
Fiets langs een school. Open dag schreeuwt de kop. Bekijk nu onze kansklassen!

Dacht het niet goed te lezen. Kantklossen? Stap af. Inderdaad, bekijk nu onze kansklassen!

En onderaan het spandoek maken ze het helemaal bont, ook op onze zorglocatie komen kansklassen!

Huiskamervraag. Hoe groot is de kans dat we ons zorgen maken over het onderwijs?

Bij ons is de klant koning! Vandaar dat deze inzending er vers van de pers inkomt.

Beste PJ Roggeband,
als werkzoekende wordt een mens doorlopend tegen het licht gehouden. Bij een dergelijke vorsing kan zich een schrijnend gebrek aan KLANTPASSIE openbaren. Een illusie armer, maar een elfletterig woord rijker.
Gr, Richtje

(e-mail 22.03.2005 13:22)  

 

Zwemende kleur. Naam voor een kleur die men niet nader noemen wil: het is pimpelpaars met een goud of groen randje.

Ook afkomst is onzeker. Pimpel zou van pimpelmees (de blauwe mees) kunnen komen dan wel van pimpelen (zuipen met als gevolg blauwpaarse neus).

Was de Pim, van de Pimpelgrims, trouwens niet de afrekening van de Paarse kabinetten?

Image            Welke Pim zou dit knapknaapje nou bedoelen?
Image We zijn alweer drie maanden bezig. De dagen stapelen zich op. Scroll maar eens naar startpagina van 11 januari. Onze webbouwer vraagt zich bezorgd af of we met een breedterecord bezig zijn. Hij wil zo spoedig mogelijk archieven aan gaan leggen. Maar wij gaan nog even door - want wie het breed heeft, laat het breed hangen.
Image
Image

Leestekenen: welk verhaal wordt hier verteld?

 

Dat is toevallig. Vorig jaar november tijdens optreden met Woordtopelf in Den Haag stoof met veel bombarie binnen op 8: lawaaiwater.

'Het u al ooit gewonden hoekom word sterk drank soms lawaaiwater genoem?' Sterke drank wordt namelijk in Zuid Afrika soms schertsend met lawaaiwater aangeduid. 'So genoem omdat 'n persoon wat hom aan sterk drank vergryp, geneig is om lawaaierig te raak.' 

Antiheld zet wodkafles aan mond, neemt slok en brult: sterke drank is voor sterke mensen! Vertelden we er ook nog bij.

Groot was onze verbazing dan ook toen gisteren een e-mail uit Den Haag binnensijpelde: 'kwam mijn collega Margje binnen met haar nieuwe pup en een mooi elfletterig woord lawaaiwater: water met een bevroren vliesje wat gaat kraken en muziek maken als je hond met zijn poot deze, voor haar nieuwe, variant van water ontdekt.' 

Prachtig allemachtig, de Nederlandse versie staat als een huis.

 

Een donderbezem is in het volksgeloof een bezem gemaakt van berkentakken waaraan afwerende kracht tegen brand en blikseminslag wordt toegeschreven. Afweerteken.

Donderbezems is ook de benaming voor houten geveltekens, die met name in Twente op boerderijen voorkomen en die bescherming geven aan huis en have, zoals dat zo mooi heet.

En over bescherming gesproken, inwoners van Florida hoeven vanaf vandaag niet meer eerst te proberen te vluchten voor gevaar. Zij mogen, dankzij omstreden wildwestwet, voortaan iedereen die hen thuis of op straat bedreigt meteen neerknallen

Image
Is het niet de onderzoeker die ons wakker schudt dan zijn het wel de informanten.

De bouwvakkers waren bezig met de douche. Ik vroeg: "Schiet het op?" Bouwvakker: "Bijna klaar. Vanmiddag gaan we proefdouchen." Proefdouche. Onderwerp van een terugkerend grapje uit de bouwvakkerij.

En... nieuwskliek. Dat is dat deel van de avondkrant dat ongelezen is gebleven en dat de volgende ochtend, bij het ontbijt, met slaperige ogen wordt genuttigd. Opgewarmd nieuws dus. Waarvoor hartelijk dank, informant Dick T.

Zie slagschaduw.

Image

(over schaduw gesproken)

'Mamma is een kutwijf' zei de knapste. Ze zat bij het raampje. Het kopiemeisje zei niets. (fragment uit Op het bankje achter mij)

Op de onvolprezen weblog van schrijver Walter van den Berg figureert een kopiemeisje: 'De ander was een soort fotokopie, maar dan net niet helemaal gelukt; het knappe was er niet.' (zie www.vandenb.com)

 

Image

 

Gisteren hadden we andere dingen aan ons hoofd en zo kon het dus gebeuren dat er voor het eerst geen weblogement verscheen. Misschien moeten we voor de komende jaren 17 april uitroepen als de elfletterigloze dag. Die door het gansche land groots gevierd zal gaan worden...

In Mexico drukken kinderen hun kauwgom op een boom, voor ze de school binnengaan. En als ze er uitkomen, pakken ze het er weer af. Deze bomen zijn overal te vinden waar een school is. Misschien een idee voor Nederland: bij iedere school een kauwgomboom. (afkomstig uit een artikel van 29-8-1997 uit NRC Handelsblad)

 

Een gedeelte uit de definitieve lijst met 7X11 (=77) elfletterige woorden zoals die vandaag gepresenteerd wordt tijdens het project 'Langs de randen van Ypenburg' in 7X11 te Den Haag.

Image

 

Image

Het zijn altijd de randen waar het gevaar loert.

Landelijke uitstraling. Oprukkend bouwgeweld. Het immense puzzlestuk wordt naadloos tegen de al aanwezige bebouwing aangelegd.

Ypenburg komt deze zomer bij u in de achtertuin!

Boerderij RUIMZICHT moet binnenkort naam veranderen.

 

Image
Langs de randen van Ypenburg, PJ Roggeband in de ban van elfletterige woorden. PJ Roggeband verkent de grenzen van Ypenburg.

In de weekenden van 16/17 en 23/24 april is in 7X11 (Patrijsplantsoen 23, Den Haag) van 12.00 tot 17.00 uur de eerste presentatie te zien. Bespiegelingen en observaties als aanleiding voor teksten en tekeningen. Dan wordt ook de definitieve lijst van 7x11 (=77) elfletterige woorden bekend gemaakt. De lijst is een leidraad voor zijn verkenningen. Twee lezingen maken deel uit van deze presentatie omdat ze te verbinden zijn aan elfletterige woorden uit die lijst.

Image

Deze week zullen we aandacht besteden aan de voorbereiding van een presentatie in Ypenburg, Den Haag. Nieuwsgierig? www.7X11.nl Image
Image
Image
Image
Wij zouden het wel eens willen zien: zesduizend goudvissen in een Citroën C4.

 ‘We hebben het dan ook niet over zomaar een auto, maar over het neusje van de zalm op technologisch gebied.' Dat neusje van de zalm is een mooi bruggetje naar het volgende.

Volgens de advertentie is deze auto namelijk uitgerust met ingebouwde parfumeuren met verschillende geuren!

Ten eerste is een parfumeur toch iemand die parfumerieën maakt. (Hoeveel van die personen zou je in een Citroën kunnen proppen?) Ten tweede is de samentrekking parfum en meuren naar ons oordeel toch een ongelukkige, zeg maar gerust botsende.

 

Image
Er waren mensen die per se koekeloeren genoemd wilden hebben, bij deze. Maar wij waren met onze hoofd ergens anders en noteerden googleloere.

We checkten onze 'telmachine'. Gemiddeld 51 bezoekers per dag. Daar zal wel veel ruis tussen zitten. Mensen die op zoek zijn naar iets belangrijks en dan bij ons belanden.

Tot onze uitgebreide 'telmachine' behoort ook de categorie Search Strings: opdrachten die aan een zoekmachine zijn gegeven en waardoor men bij ons weblogement terecht kwam. Bij de opdracht snotgleufje of donderbezem kunnen we ons iets voorstellen, daar hebben we het onlangs over gehad. Bij de opsomming van de termen 'oplossing spleet tussen matrassen' denken we meteen aan matrasgroef. Maar waar de reeks 'bult onder oksel hond' naar moet verwijzen in onze website weten we (nog) niet.

En dat we ook voor de zoekopdracht 'hoeren marbella' interessant zijn doet ons glimlachen. We zien de bezoeker (m/v) aan de andere kant van het scherm al teleurgesteld googleloere.

 

Image
Image
Als we nu toch bezig zijn.

In campingtaal noemen ze de volkoren variant van het pistoletje een poeptoletje.

Aan het einde van de voedselketen of aan het begin van het genezingsproces. Poepsnoepje.

In de Vlaamse volksmond, zeg maar gerust volksondermond, is dit de bloemrijke omschrijving voor een zetpil.

Poepsnoepje, smelt in je kont niet in je ...

 

Image
FIRMAMENTEN

Zwakke / Sterren naar / Beneden halen, bestralen / Genezen verklaard in positie / Terughangen

 

Image
(Uit de oude doos)

Beste Associatieman,
 
Ik ontmoette ene Joke op een buurtbarbeque, zo'n feest waar het vlees niet mag ontbreken. Zegt die Joke die aan de Sorbonne gestudeerd heeft opeens met een spies in haar hand: is het nou "le"of  "la" spies. Waarop ik, nu komt het, beste Associatieman, tot mijn stomme verbazing uitriep: het meervoud is in ieder geval "les" spies. Lespies, ja, en opeens smaakte het niet meer zo. Maar goed, je kan het altijd nog heter eten. Denk maar eens aan Hans Worst. Want laat die Hans Worst in het Duits nou gewoon nog Hans Wurst zijn. In het Frans is het , geloof het of niet, Jean Potage: Jan Soep, een voorgerecht! En in het Engels serveren ze Hans Worst als een toetje want daar heet ie Jack Pudding!
 
Sterkte! PJ Roggeband  

Image
Image
TIERELIEREN

Wind / Vangen in / Bakjes stoppen, goed / Verzorgen en men oogst / Storm

 

Image
Nooitdenken? Sommige woorden of begrippen moeten aangepast worden aan het elfletterige keurslijf. Neem nou nooitgedacht, dat woord was te lang maar met wat woordsmeden kwam het werkwoord, nou ja werkwoord, nooitdenken te voorschijn.

Woordsmeden levert nieuwe woorden (neologismen) op. 

En zo kan het dus gebeuren dat de uitdeler van snaakse of geestige gezegden als kwinkslager door het leven gaat.

 

Rööteketööt betekent zoiets als op de bonnefooi.

Wij lezen in dit Brabantse woord het feestelijke retteketet. In deze zuidelijke provincie zijn de woorden overigens in een spannende strijd verwikkeld vanwege de verkiezing van het mooiste Brabantse woord. Zie www.brabantsdagblad.nl

Zal onze elfletterige favoriet zibbedeeske (=onnozel meisje) trouwens door de voorronde komen?

Image
Image

Iemand die met Pinksteren geheel in het nieuw gekleed gaat.

 

ImageDag van de Antiheld

Als eerbetoon aan deze dag kan men, op een geschikt moment, 1 minuut antiheldstilte ten gehore brengen.

Hardop lezen: Antiheldstilte (algemeen) eerbetoon aan de stille krachten van deze wereld: zijnde standvastige mensen die gaan voor hun idealen, utopisten die dwarsheid in zich herbergen, koppigen die opereren in de marge, bezetenen die van geen ophouden weten en verguisden die tegen de stroom invaren; (informeel) ruis die je niet thuis kunt brengen; (zegswijze) de storm die aan de stilte vooraf gaat; (verouderd) de universele zwijgende groet die leden van het monsterverbond van tegenfiguren elkander brengen; (figuurlijk) spel waarbij onder het slaken van een reeks obscure kreten, de letters die het woord stilte vormen uit de tong gesneden wordt; (historisch) ritueel startsein van onregelmatig verschijnende fenomenen als daar zijn dag-, nacht-, avond- of zelfs weekend van de Antiheld

 

 

 

Image                 Kop en schotel met fruitreliëf. Op de gang horen we mensen schreeuwen: conflicteur, complotteur, creationist!
Het ene scheldwoord blijkt het andere op te roepen.

Zo lazen wij vandaag over een zelfingenomen, arrogante hark die zich ontpopt tot driftharses. Vooral dat 'harses' klinkt zo lekker.

Misschien moeten we de lijst met scheldwoorden voor kunstenaars - van aquareldel tot zelfbevlekker - zoals we die ooit voor HTV de IJsberg produceerden maar weer eens boven water halen.

... Nu is er een sfeer waarin over ouderen wordt gesproken als 'bedblokkers'. Waarmee bedoeld wordt dat ze zijn uitbehandeld en best naar huis zouden ...
Image
Excuses! We hebben een fout gemaakt, een grove fout op 27 en 28 mei! Onze vaste Utrechtse correspondent J.H. Schuppert was er gelukkig als de kippen bij: 

"De beschermhoek wekte grote verwarring, bent u dan toch een mens? Werd hier beschermhok bedoeld? Tellende en hertellende kwam ik toch steeds weer bij twaalf. Maar, wat is dat?...Tjee soms krijg je ze kado. Hertellende: de ellende van het hert, dubbel leesbaar en nog een dier erbij ook, God is groot."

We bijten diep in het stof. De titel van 27 mei hebben we veranderd in beschermrok... En het gezinsgeluk van 28 mei wilden wij niet verstoren en vals als we zijn, zeggen we gewoon dat het ging om het elfletterige Duitse woord schutzecken...

De introductie van het begrip wisseletter (dubbel leesbaar) en verwijzingen naar dierennamen waaraan J.H.Schuppert refereert zullen overigens nog een staartje krijgen!

Het Elfletterig Genootschap trekt zich trouwens schaamtevol terug in de net opgeleverde rekenkamers.

Onze man onderweg, The Great Ornaldo, rapporteert:

"Verder een foto van het naambord bij de vernieuwde hoofdingang van het Amsterdamse Bos. Na een langdurige en ingrijpende renovatie vond men 'ingang' blijkbaar een te platvloerse uitdrukking. 'Hoofdentree' is een stuk poëtischer, zeg nou zelf. Ook beter dan 'Hoofdentrance' want elfletterig. Hoofdexit of Hoofdsortie heb ik niet gevonden."

Image

Image
Draagmoeder, schaakvader, computeropa, voorleesoma?

We zijn dus wel wat gewend maar een oproep voor ruilmoeders doet de wenkbrauwen fronsen.

Ruilmoeders zou kunnen verwijzen naar het tv-programma Jouw Vrouw - Mijn Vrouw. Maar in de oproep wordt verwezen naar naschoolse opvang oftewel gedeelde zorg: Jouw Tijd - Mijn Tijd.

 

Image

Gamma Nederland - 33e jaargang - krantnummer 21 - pagina 24

 

Het dwarrelt uit je zak. Het springt uit je portemonnee. Stukjes papier, krant, flyers met aantekeningen van elfletterige woorden.

Geel, Spakenburg, broodbussen. Heb je snel in de auto neergekrabbeld. Daarboven staat, van een eerdere reis: theeworstkleurig, vleesmobiel, vlakbij Gent.

Afgelopen vrijdag, onderweg naar de opnames over Ypenburg (luister vanavond!) legden we aan bij de oudste broodjeszaak van Den Haag. Dopmeijer, sinds 1909, aan de Rijswijkseweg is een monument. Tussen broodje klapstuk, uierbord prijkte de lentekroket. Tussen de happen door wordt het neergepend op betaalbewijs van treinkaartje.

Image

Naar aanleiding van het 7x11 project ‘Langs de randen van Ypenburg' van PJ Roggeband heeft Marten Minkema opnames gemaakt voor het VPRO-radioprogramma De Avonden op 747 AM. Op dinsdag 24 mei om ongeveer 22.00 komt niet alleen PJ Roggeband maar ook bewoner Wil van Mil (Stichting Historisch Ypenburg) uitgebreid aan bod in het architectuurprogramma ‘Steen voor steen'. Naast een rondgang langs o.a. de opvallende picknicktafel langs de A13, het vroegere stationsgebouw van het vliegveld, de oksel van het Prins Clausplein en de pioniershuizen met de problematische windzakken komen ook enkele andere bewoners van Ypenburg aan het woord.

De elfletterige term Grondverzet, uit de reeks 7x11 (=77) elfletterige woorden, was de aanjager van dit programma. Grondverzet behelsde een lezing van Wil van Mil op 23 april jl. tijdens een tussentijdse presentatie van ‘Langs de randen van Ypenburg' van PJ Roggeband in 7x11 te Den Haag.
 
Meer informatie over het project en de volledige lijst met 7x11 (=77) elfletterige woorden kan men vinden op www.7x11.nl  
Image
Image Hanggroepen en de hangjongere zijn in.

Maar het breidt zich uit. Gisteren repte een tv-spotje over hangkakkers (quasi-miljonairs in een theesoiree?).

En enige tijd geleden was er zelfs een theaterstuk met de illustere titel 'hangblanken'.

Image                     Wij konden onze ogen niet geloven, toetenveger is de 'kidse' benaming voor een lotiondoekje bij de supermarkt van Hamster Heijn: voor schone handjes en gezichtjes... 
Image
Image
Image Over imponeren gesproken, bij RTL Boulevard werd een item over vrouwelijke gamers denigrerend aangekondigd met knoppenpoes.
Bistrokunst blijft de gemoederen bezig houden. Tot nu toe heeft zich nog niemand gemeld die dit begrip kent.

Als wij aan bistrokunst denken, zien we stokbroden opdoemen met inscriptie, uiensoep met drijvende objecten, aqualleren met rose en installaties van stoelen met rieten zittingen in gedempt kaarslicht. Misschien is de introductie van de papieren placemat met de opdruk van een gezellig schilderij wel het belangrijkste wapenfeit van deze stroming. En de mens achter de bistrokunst, de zogenaamde bistrokunstenaar gaat natuurlijk vergezeld van een alpinopet door het leven.

Iets heel anders. Luchtschaap. Als de mannetjes verliefd zijn en willen imponeren, vliegen ze zo hoog als het oog reikt om tijdens de daling lucht tussen hun gespreide  staartveren door te laten glijden wat een blatend geluid veroorzaakt. Daaraan heeft de watersnip tal van bijnamen te danken zoals hemelgeit, luchtschaap en weerlam.

 

Ooit zo heet gegeten, kunstkakker of kunsttokkie?

In de elfde, herziene versie van Van Dale serveren ze bistrokunst: sentimentele, melancholische, dromerige beeldende kunst van licht-pornografisch karakter!

Op onze surrealistische googletocht belanden we via bistrokunst (geen resultaten), Professor Arnoldus Goedbier (samen met de Grootkeukenkokschool te Brugge bezitter van het wereldrecord biersoep (2.400 liter)) bij het Museum van de Dorst (www.desnoek.be) te Alveringem vlakbij Ieper.

Image

 

Beste Associatieman,

Tweekappers. Ooit van gehoord? Denk meteen aan een Siamese knipbrigade. Maar neen. Tweekappers blijkt gewoon de benaming voor de woonvariant 2-onder-1-kap. Terwijl er toch wel degelijk zoiets bestaat als kapsalon Quatre Mains of het Intercoupe Knipteam. Of het nog gekker kan in Haarland? Natuurlijk! Er is een wildgroei aan kappersnamen, moet u weten. Of men slaat driftig aan het woordspelen met namen als ‘Lucky Lok', ‘Knip & Knap' of ‘Haren Majesteit'. Of men gaat populair doen. Zeg maar op zijn Engels. Met namen als ‘Shampoo Planet', ‘Electric Zoo' of ‘Housewives on fire'! Maar goed. Beste Associatieman, als u het niet erg vindt laat ik me haar nog effe groeien. Of misschien moet ik gewoon weer, lekker retro, naar de ‘Hanekam' in Abcoude.

Sterkte! PJ Roggeband

 

 

Image    Genotschaap doet anderen ontvlammen. Zo bestaan er volgens een ingewijde ook Grolschapen die met een beugelfles in de boom hangen...
Tot hier en niet verder! Roept men op allerlei terreinen. Zelfs de 'reukgewaarwordingsbizz' ontkomt er niet aan.

Zo kwam er een melding binnen van Wim Klerkx (de man van de metallofoon) over geurcontour: de uitbreiding van woonwijken kan om zeep worden geholpen door de onwelriekende uitstoot van bepaalde fabrieken.

Over dekking zoeken gesproken. Een schuiltafel werd tijdens W.O.  II gebruikt: een speciale tafel van plaatstaal waar je met de hele familie onder kon kruipen. Volgens Geert Mak 'het meest optimistische voorwerp dat ik ooit zag.' 

 

Image Wat een leven. Wat een leven. Wij vertikten ons. En kwamen met het Elfbehterig Genotschaap op de proppen. 

Andere mensen zoals Philip Akkerman kregen 'zomaar een inval' en moesten postzeeegel aan ons toe vertrouwen.

En weer anderen zijn zoals J.H. Schuppert bezig de categorie een woord met zoveel mogelijk medeklinkers op scherp te zetten en schenken ons de ZOOooievaar.

 

Onderstaande uitgebreide e-mail van Sadim Trepper (who the fuck is...) kregen we naar aanleiding van onze publicatie van scheldwoorden voor kunstenaars op 31 mei jl.
                                                                   Geachte belETTERman,
Ik als beeldend KUNSTENAARS heb het al lastig zat, het is niet gemakkelijk om als BEITELAARS door het leven te gaan en je iedere dag als ATELIEREZEL tot dit leven te verhouden. De aanblik van mijn verfdoos met het opschrift VERFTROMMEL zegt genoeg.
Ik peins hier nogal vaak over als ik op het toilet met mijn KUNSTENAARS het beeldhouwwerk uitscheid. In perioden dat ik ZEEFDRUKKER ben valt het mij  extra zwaar.
Uw lijst met scheldwoorden doorlopend komt het mij voor dat u als VOORDRACHTIGE LETTERSLETTEN er nogal genadig van af komt. Of is het zo dat die schijnheilige grijze VERZINCELLEN van u nogal selektief te werk gaan en het eigen nest van WOORDLOSERS,ANUSDICHTERS,en VERBAALZAKKEN in bescherming neemt. Laatst kwam ik nog zo n RAMSJMOKKEL tegen, echt een INKTPOTJE en nog een SCHRIFTKIKKER bovendien, haar naam:THEA TER HAAT verbaasde me niet eens. Liever duizend keer liever ben ik gewoon een gezonde KONTSCHILDER dan dat ik mij waag onder  het volkje van PENSLIKKERS,KOMMANEUKERS en GEZWELZWETSERS waarmee u zich placht te omringen. Komaan haal de STROFENSTOFFEERDER van uw DICHTERLIJKEN, stop uw VERBAALGEBLAAT en JAMBEGEJAMMER maar in uw  KLEINKUNSTENAARS, onderzoek uw eigen VERSPERVERS en laat ons beeldend volk met rust, lelijke WOORDRUFTERS, VERSVERSTIKKERS, INKTSTINKERS, wat mij betreft bent u niet meer dan een ZITZAKLITERATOR of een puberale KUNSTUKKIE, ik groet u RIJMELAARS. En verder nog een waarschuwing , daar ik een bestand gebruik waarvan ik niet zeker weet of u het opent dient u mij te laten weten of ik gehoord ben, anders zullen ik en mijn POETENRAMMERS andere wegen zoeken om u te vinden.

 

Image
Goed nieuws. Zibbedeeske is door de voorronde gerold. Er zijn nu nog tien (waarom geen elf?) woorden over die strijden om Brabants mooiste. 

Alleen over de betekenis van dit prachtige elfletterige woord bestaat nog onduidelijkheid. Volgens sommigen betekent het dom wicht of muts: 'Geen compliment, maar het klinkt heel lief en zacht.' Volgens anderen is 'zibbedeeske mooi omdat de klanken al aangeven waar het over gaat: een verlegen, beetje zeurderig oud vrouwtje.' Zie verder www.brabantsdagblad.nl/brabantsmooiste

Nee, dan is heksenhamer andere koek. Heksenhamer, malleus maleficarum, is het 'gruwelijkste boek ooit verschenen'. Het boek uit 1486 is nu vertaald door J.P. Guepin. Heksenhamer bevat een handleiding voor inquisiteurs om heksen genadeloos te vervolgen en ter dood te brengen. Het boek is een toonbeeld van demonologie: door heksenvervolging zal de macht van de duivel op deze aarde verdwijnen.

We vonden weer een mooi scheldwoord voor een kunstenaar: kunstsukkel.

In NRC Handelsblad stond een interview met regisseur Fow Pyng Hu (die wij ooit als gedreven student in het basisjaar van de Rietveld hadden) waarin hij vertelt over de ontwapenende actrice Eveline: "Ze vond mij eerst een kunstsukkel. Ik had van dat artistieke halflange haar en dat vond ze gewoon soft.".

Zoals we al op 11 mei beloofden hebben we de lijst met scheldwoorden voor kunstenaars - van Aquareldel tot Zelfbevlekker - nu op de site staan. Kunstsukkel is nu herenigd met enkele andere elfletterige scheldwoorden als kwakkwaster, kladblokker en tekentubbie. Ga naar pjroggeband in de menubalk en laat u gaan.

Ondanks onze reactie op de scheldkannonade van Sadim Trepper (zie 3 juni) - dat wij naast schrijven ook tekenen - ontvingen wij wederom een e-mail van deze grote onbekende.

Krijg de SHITTERING stelletje NETSCHRIJVERS, ESSAAIISTEN.KOPDICHTERS Het zal mijn berberbloed zijn, maar in mijn haast u van repliek te dienen ontging mij dat u een geweldige TEKENAARS hebt. Wellicht als BEELDENAARS opgeleid, maar laat mij het PAGINASLIB tussen uw SCHRIJFBILLETJES vandaan trekken. Een echte beeldenaars werkt met de materie. Hij draait net zolang tot er iets tastbaars uitglijd, het omkijken waard. Ik geef toe dat hier soms een letter uitrolt, maar toch nooit meer dan een en zeker geen elf. Woorden? bah, vlees zullen ze worden, dat staat geschreven.Kortom, ik blijf u in de gaten houden, want ik verdenk u ervan dat u toch zo n KAFTSCHIJTER bent die stiekem een BESTSELLERIE wil beginnen. Denk maar niet dat uit de VERZENDROLLEN van uw kleine drukpersje ook maar iets meer dan een ASBESTSELLER zal rollen, SCHEURDICHTERTJE. Ik laat u met die gore VERZENDINGEN en vieze BAKKLUCHTEN,die /dat VERSTIKKENDE VERZINKRAAM van u, en weidt mij verder aan de materie. Ik ga een bord bonen eten.En past u op want mijn VERSTREKKENDE PENISLEKKER

Image
Image
Image moed om door te denken
We vervolgen met reacties op onze zoektocht naar bistrokunst.

De grote vrouw achter Stichting Zet schreef: "Ik ken geen bistrokunst, wel een bistro in Casablanca waar kunst wordt getoond. Ik denk niet dat zij zich kunnen vinden in de omschrijving in de Van Dale (=sentimentele, melancholische, dromerige beeldende kunst van licht-pornografisch karakter)."

Ook of moeten we zeggen zelfs kunsthistorica Tineke Reijnders weet het niet: "Het antwoord op uw vraag moet ik volkomen schuldig blijven. Nooit van gehoord. Misschien is Bistrokunst een tak van de Hotelkunst. Wellicht floreert het begrip in Vlaanderen. Ongetwijfeld verwant aan salonkunst, dat ook geen recht van bestaan heeft. Het softporno aureool moet toegeschreven worden aan een vorm van woordverblinding."

Het lijkt erop alsof de beerput steeds groter wordt: hotelkunst? salonkunst? Misschien moeten we snel de deur achter het dossier bistrokunst sluiten...

Na onze oproep tot opsporingen betreffende bistrokunst en/of bistrokunstenaars op het wereld wijde web, kwamen er mondjesmaat reacties binnen. Dit weekend presenteren we enkele daarvan. 

De grote man achter het Tilburgse Kunst Mondiaal schreef: "p.s. ik ben zelf tegenwoordig liefhebber van de muziek van Francis Lay, waarvan de platenhoezen voorzien zijn van foto's van David Hamilton, Bilitis en zo, vind ik erg ontroerend het is soft porno, maar of het bistrokunst is? Het is een fenomeen uit de 70er jaren, een periode waar iedereen die het heeft meegemaakt zich nu voor schaamt. Terecht en niet, want het was een achterlijke cultuur, maar welke is dat niet?"

Onze geluidsvormgever meldde: "Ik weet een geval van bistro-fotografie; Sophia Loren gefotografeerd met reuze pollepels. Op internet niet kunnen vinden..."

En Sander de Haas wees ons op het volgende: "Waarschijnlijk is deze inmiddels bekend, maar toch, 707 items, 'mijn bistro':


 

Ontluikende groeineuzen.

Een ding: altijd met de groeineuzen (de puntjes die moeten uitlopen) naar boven!

Weer wat geleerd. Moerasplanten kennen groeineuzen.

 

Even recapituleren. Bitteraarde is magnesia oftewel magnesiumoxyde. Middelbrand verwijst (inderdaad) naar middelgrote brand.

Verder met een bericht van onze correspondent te Utrecht.

Eerst een intermezzo: clownslacht, mooi he; gevonden in de categorie 'zoveel mogelijk medeklinkers met vage vorm van wisseletter'. Medeklinker is trouwens precies waar ik het over wil hebben, al voldoet besparingen en halveringen helemaal aan wat ik zoek.

Gezocht wisseletter: elfletterig, dubbele betekenis door andere toonklemmen. Zelf knutselen levert wel aardige woorden als; sterknipper, raketrekker, brievenster, kotsjaratel en balkankeren op, maar mijn voorkeur gaat uit naar gewoon bestaande woorden waar ik er buiten genoemde nog geen vond, ik zit een beetje in een patstelling

Zal de bonte rij friteszaken oftewel de patatstraat van Hoog Catherijne de verbouwing overleven? 

Image

Image
Laatst struikelde iemand binnensmonds over 'verkeerd herinneren' en verstond de omgeving toch duidelijk verhinderen.                                             Image
Beste Associatieman,
 
Hoe staat het eigenlijk met de literaire leesbeesten? Oftewel met de dieren in het boekenrijk. Naast de typegeit en het ezelsoor heb je natuurlijk de bezige bij als uitgeverij, de gouden uil als prijs en de salamander als reeks. En de zetduivel, beste Associatieman is dat nou wel helemaal animaal? Maar goed ik denk verder aan de boekenluis, de papiermot, de schrijfmijt en aan jatezels als van Dis en Diekstra. En recensent Arjan Peters werd ooit omschreven als valse hofhond. Maar  beste Associatieman je kan het altijd nog heter eten. Want - oeijoeijoei  - bijna het moderne apenstaartje vergeten. Laat dat computerkreng bij die volgzame Duitsers nog een Affenschwanz zijn. In het Frans moet ie natuurlijk weer een a-escargot heten, een slak. In het Hongaars is het een worm, in het Russisch een hondje, in het Turks een paard, in het Noors een varkensstaart, in het Zweeds een olifantsoor en in het Tsjechisch, beste Associatieman houdt u zich vast, heet de apenstaart een zavinac; een rolmops! Aarrgghh. Is dat nou wat ze noemen vrijheid blijheid? Wat u?

Sterkte! PJ Roggeband

 

 

Image
Image Deze modellen van Karrevracht en Venenpodium zijn op het ogenblik te bewonderen in een tentoonstelling getiteld (P)Review in CBK-Utrecht. Op 10 september tijdens de Dag van het Veen zullen ze tot leven komen! Zie www.cbk-utrecht.nl
Terwijl we van alle kanten gefeliciteerd worden met de vele sitevisites draait het leven door.

Over doordraaien gesproken: een medeklinker van de dranklongen is toch wel een drinklinker in zijn dranklompen. Vaste bezoekers herkennen het, onze Utrechtse correspondent weet van wanten.

Mensen die luid en duidelijk verkondigen dat ze een stempost hebben in plaats van een voicemail noemen we stemposters.

Voor kleine en grote boodschapen schreven we snel op...

Image
Alleen in het geval van een bolletjesslikker kan men het woord zwendeldarm gebruiken.

Dick T. liet tijdens het tekenen een swastika uit een pijp omhoog kringelen en riep verrukt uit: symboolrook.

De witte rook bij de Pausverkiezingen zou men ook kunnen duiden met symboolrook.

 

Ach, die verrekkende elfletterigheid ook, verzuchtte laatst iemand. Maar zou niet iedereen eens moeten degenereren op zijn tijd?

Want waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan, dat bewijst ook onze Utrechtse correspondent keer op keer met zijn bijdragen. Naast 'verstellers en vertelsters' genereert hij woorden als bordesmijter en bordesnerts.

En om het niet af te leren, nog een woord voor het weekend dan: kolibreezer.

 

Image                         Terwijl wij een klein feestje (10.000-ste bezoeker) vieren, komt achter onze rug een wervelwind tot leven.
Image
Image

De zoektocht naar de ware aard van bistrokunst suddert door. Omdat er nog steeds gelinkt wordt en oproepen verschijnen op diverse websites, onderstaande tussenstand.

Via Sargasso.nl bericht MixMasterMike over de kalenderkunst van ene Jennifer Garant. BistroArt is een erkende stroming binnen de kalenderkunstwereld en 'is still alive' maar vraag alleen niet hoe:
http://www.calendars.com/images/013/1385/200500005749_fc.jpg

Bistrokunst opent nieuwe werelden want naast Bauer's Bistro Art Gallery in Cincinnaty, USA duikt www.bistroart.co.uk op. Twee Engelse fotgrafen maken het wel heel bont met hun, zoals ze zelf zeggen 'a la carte photo art'!

Het meest aan de verwachting voldoet tot nu toe misschien wel de mysterieuze website www.bistroart.com  Vergeet vooral het geluid niet aan te zetten.

 

Image Rechaosatie als tegenhanger van reorganisatie.

Het broeierige weer van de laatste dagen doet de hormonen geen goed. We werden getipt over een seriezoener: een man in de buurt van Amsterdam "die vrouwen lastigvalt door ze vanuit het niets een tongzoen te geven".

Vorig jaar was het trouwens de tenenlikker (scroll snel naar 18 januari) die tijdens de zomermaanden de gemoederen bezig hield.

Wie meer wil lezen over de seriezoener (en over namaakboete)  http://www.nu.nl/news/546935/14/Politie_speurt_naar_%27seriezoener%27.html

 

Image
Image
De paardentaxi is niet voor ons maar een luxe vervoermiddel voor de edele viervoeter.

Hondenhalte -gespot in Amsterdam- is niet voor de poes maar een complete unit voor het uitlaten van drolproducerende wezens.

En wat riep zij ook alweer (zie rijmplekken) net voordat ze erin trapte? Inderdaad, s t r h o n d en nog eens s t r h o n d !

Image
Natuurlijk kunnen we hier iets mee. Heet van de naald bericht onze informante.

"Ging gisteren opeens weer letters tellen en kwam toen tegen in Nova: wippercelen (appartementen in de Bijlmer waar gewipt wordt). Schijnt fundamenteel iets anders te zijn dan bordelen, volgens de uitgenodigde deskundige.

In hetzelfde genre heb ik ook nog voor jullie: snelweghoer (uit: In Europa/Geert Mak). Had betrekking op vrouwen in Oost-Europa die op die manier bijverdienden. Kun je hier iets mee? Tot op het schoolplein, Nicole de V."
We vielen net in het einde van Temptation Island. Een tweetal gladjakkers kreeg de venijnige verwensing zeepsmoelen naar hun hoofd geslingerd.

Ter zee, ter land en in de lucht. Theatrale gladjakkers die van de ene soapserie naar de andere verkasten, werden ooit uitgemaakt voor soaphoppers.

De stormballen worden gehesen.

 

Zomeravond in de dierentuin.

Image 

Digitale bezinning?

Bij de KRO kan men heilige hoekjes bouwen op het internet.

www.altaar.kro.nl

Image
Soms weet je niet waar je moet kijken. Citaat uit het Avondlog van Wim Brands:

"Mag ik even uw aandacht voor het werk van beeldend kunstenaar PJ Roggeband die onverdroten voortbouwt aan zijn elfletterige universum. Ik kreeg ook een mailtje van hem naar aanleiding van een elfletterig woord dat ik gebruikte tijdens een uitzending van VPRO's De Avonden. PJ hoorde schotzinnen - en nu kan hij het woord nergens meer terugvinden. Hij heeft helaas niet goed geluisterd.
Het woord luidt: schopzinnen. Ik weet niet of het bestaat maar het is een mooi woord. Ik heb het geleend van Oek de Jong die het woord introduceerde in een essay over wat hij nu mooie zinnen vindt. Schopzinnen zijn zinnen die de lezer wakker schoppen. (Ik begrijp PJ's verwarring wel.) De schrijver Henri Michaux is volgens Oek de Jong de beste maker van schopzinnen."

We kunnen u melden dat degene die verantwoordelijk was voor deze administratieve blunder met een welgemikt schot uit het Elfletterig Genootschap is geschopt.

Image
Naar aanleiding van stoephoeren (zie 8 juli) kregen we nog een vraag betreffende het ontstaan van dit woord. Stoephoeren zou volgens het Nederlands Scheldwoordenboek Luilebol! van Hans Heestermans al voor de oorlog in het joodse zakenleven gebruikt worden voor iemand die voor zijn winkel probeerde de klanten naar binnen te lokken.

Al bladerend zagen wij overigens dat er vele variaties bestaan op stoephoeren en snelweghoer: bermslet, campingsnol, drempelslet , flatslet, grashoer, greppeldel, kelderdel, pleehoer, poldersnol, portiekslet, puinhoer(?), schoolslet, stationslet, steeg(jes)hoer, struikendel, zoldersnol.

Zelf elfletterige variaties maken is natuurlijk een fluitje van een cent: kwelderdel, oerwoudsnol, rotondehoer, woonerfslet etc.

 
Onze Utrechtse correspondent blijft warmlopen.

"Ja, sporters hebben nummers (sportnummer; genummerde trapsport. nummersport; tegen de klippen op wippen), dat deed het hem. Al snel kwam: Lach onder de trap (lac100etrap) gevolgd door Wij44:1z8eKK; wij vierendelen een zachte kaas. Tja elfletterig is het niet meer, maar wel uitgesproken langer. PAAHHZKKMSS (paashaas zet kaasmessen) net geen tweeentwintig. Welaan ik ga mijn nieuwe liefde uitlaten, ze heet Mozes. Shit ik ben alweer terug. Mozes was zoek, komt er een eend aangevlogen. Wat roept die eend? MO6LIGTin34. Ik vloog achter de eend aan die voor mij uitvloog en inderdaad; Mozes ligt in de rivier. Lag is beter gezegd, we hebben haar er uit gehaald. Een rustiger plekje opgezocht. Dat weet die eend dan weer; 12345ertjes (eend weet riviervijvertjes). Hoe noem je zoiets van 22 letters; elftekentje? Hmmm dan moeten er ook elfgetallen zijn. 11.1111.44.118 (elf elven vieren ene nacht) Ha mooi wel 22 letters!"

 

 

Image
Image
Wee je gebeente degene die vraagt naar waar je scharnieren zitten. Die is nog niet jarig!

Image

 

Ontboezeming van onze Amsterdamse correspondent:

Opeens schoot me dit als een klein zonnestraaltje te binnen, toen ik er aan dacht dat ik vrolijker moest worden. Ik moest namelijk... ontsomberen!

 

Eetgebieden. Ook onze zorginstellingen worden op een weegschaal gelegd. Waar knaagt men het best. Waar worden de papillen in de watten gelegd. Onder de titel sterrenkost is er zelfs een top 100 opgesteld.

Het is een kleine stap van sterrenkost naar sterrenkots. Oftewel hoe diep kan men vallen?

Onze Utrechtse correspondent kan daarover meepraten. Nadat hij voor de zoveelste keer door een vriendin aan de kant is gezet, verzuchtte hij; "Hoe doet men dat, van een vrouw houwen? Dat lijkt me een interessant beroep: vrouwhouwer."

Van begin 2001 tot eind 2003 schreven we voetnoten op de maandelijkse uitnodigingskaart van Theater Zeebelt te Den Haag. Deze voetnoten, met vaak een elfletterig woord als uitvalsbasis, kregen een eerbetoon op het digitale podium van Theater Zeebelt.

VJ Drifter (Nils Mühlenbruch) verzorgde toendertijd een fris vormgegeven VOETNOOTMAN. VJ Drifter kon het echter niet laten: in een kleurige remix anno 2005 is deze VOETNOOTMAN vanaf heden in de menubalk opgenomen.

Zet het geluid aan en laat uw hand gaan!

 

Geachte redactie,

In de hoofdstad van Deutschland waren wij, we aten Currywurste bij een Imbissstand en wat een rijkdom aan elfletterwoorden.

De mooiste vonden wij deze met slechts twee klinkers en twee lettergrepen: Schnäppchen, wat als wij het goed begrepen hebben zoiets als koopjes betekent. Prachtig, vooral als ze saubillig zijn natuurlijk.

Misschien een idee in deze Ferienwoche om de aandacht uit te breiden en ook eens over de grens te kijken? Zondag vertrekken wij voor een reis naar Oostenrijk, Italië en Frankrijk, wij blijven natuurlijk alert voor het elffenomeen.

Hartelijke groet, Marlie en Wim

Gaan jullie nog ergens optreden?

Jaahaaa. Allereerst op 28 augustus tijdens Schrijf! (Dag van het Schrijven) georganiseerd door Club Schrijven. Voor deze besloten landdag zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, zie www.schrijven.org

Met het Venenpodium openen we op zaterdag 10 september de, door ons in het leven geroepen, Dag van het Veen te Mijdrecht e.o. zie www.dagvanhetveen.nl

En zaterdag 1 oktober maken we met Leesbaar Nederland het Nederlands Film Festival onveilig. Het programma Re:visie speelt zich af in Post Centraal Museum te Utrecht, zie www.revisie.org

Image

Op de valreep van de vakantie beginnen we met een nieuwe rubriek die onregelmatig zal verschijnen; kortverhaal.

Schakel naar onderstaand lees meer... en krijg het kortverhaal Bilderdijkstraat onder ogen.

 

 

 

Image
Op het helaas ter ziele gegane word.log kwamen wij onder andere de prachtige elfletterige woorden  knutselspek en spekfiguren tegen. Onder het motto 'met eten mag je spelen' kun je volgens de HEMA helemaal uit je dak gaan.

(Overigens dient men knutselspek niet te verwarren met knuffelspek door sommige mensen ook wel neukteugels genoemd)

Op www.robsteenbergen.nl/word.log.html  kan men de restanten bewonderen van een opmerkelijke blog.

En wat moeten wij eten? De keuze is tussen een magnetronmaaltijd verpakt in een tweevaksbak of in een drievaksbak.

Image

Foto geschoten in Ypenburg. Vijf sterren kattenhotel presenteert een all inclusive katten-vakantie-arrangement!!!!!!!!!!!!!!!

Niet het weer, ook niet de mode maar een ander elfletterig woord deed ons naar minibikinis grijpen.

Aanleiding was namelijk het woord bikinisnede uit het boek Arbeidsvitaminen van Bril & van  Weelden: (Bikinisnede) Keizersnede die zo uitgevoerd is / Dat het litteken / Zelfs bij het dragen van een bikini / Niet te zien is 

Spelenderwijs voegen wij ook nog bikinietjes en mininietjes aan onze verzameling toe.

Vrouw met keizersnede (is dat de categorie man met moedervlek?).

Keizersnede is trouwens ooit foutief vertaald. Bedoeld werd te verwijzen naar Julius Ceaser (keizer van beroep) die op een dergelijke manier ter wereld zou zijn gekomen. Niet naar de algemene betekenis 'keizerlijk'. 

Wij hebben ons elfletterig wereldbeeld (zie detail) zoals ooit verschenen in het Beeld-instituut van de Volkskrant voorlopig een plekje gegeven onder kopje pjroggeband.

Image

Opeens wist ik weer waar ik over de blunderclub gelezen had. In de onvolprezen Encyclopedie van de Domheid (1999, Querido) van Mattijs van Boxsel was er een stukje aangewijd.

"In 1976 werd in Engeland een blunderclub (The Not Terribly Good Club of Great Britain) opgericht door Stephen Pile, auteur van The Book of Heroic Failures. De club is inmiddels aan haar succes ten onder gegaan: te veel mensen wilden lid worden. Om in aanmerking te komen voor het lidmaatschap moest je ergens niet bijster goed in zijn. Er werden avonden georganiseerd waarop mensen demonstraties gaven van hun onvermogen. Voor kunstenaars was er een Salon des Incompétents.

Ter gelegenheid van de oprichting van de blunderclub werd er een maaltijd verzorgd in een uitgelezen slecht Londens restaurant. Toen de serveerster per ongeluk een soepkom uit haar handen liet vallen, werd deze opgevangen door de voorzitter. Omdat hij zodoende een ramp wist te voorkomen, werd hij meteen geroyeerd." 

Image

Let op die handen, die doen ons denken aan een tekening van enkele jaren geleden...

 

Kunstenaarsinitiatief op het web. Irina Birger van www.inhalexhale.org maakt tentoonstellingen op haar website. Ze heeft verschillende zalen tot haar beschikking. Er is naast kunst ook aandacht voor fashion en geluid.

Op het ogenblik is er de tentoonstelling Me, myself and I (door ons verbasterd tot Me, myself and II) waarin een zELFPORTRET van ons is opgenomen.

Niet alleen Irina Birger en inhalexhale maar ook decontrabas telt elf letters!

De nieuwe website www.decontrabas.com is gelijk een poëziebundel verdeelt in afdelingen en telt maar liefst zes weblogs over poëzie op één site! Niet alleen de Nederlandse maar ook de internationale en Friese poëzie komen uitgebreid aan bod. 

Image
We leven in een oliezeepbel volgens een deskundige op de radio. Volgend jaar gaan de benzineprijzen met de helft omlaag.

We leven in een oliezeepbel volgens een deskundige op de radio. Volgend jaar gaan de benzineprijzen met de helft omlaag.

 

 

Pst! Ruizemuizen = Roezemoezen.

Image

Quotehommel is iemand die te pas maar vooral te onpas strooit met woorden van anderen. Een ideeenvretend wezen. Een zielig imitatiefilosoofje.

Een quotehommel  is een persoon die lijdt aan citatisme, een zogenaamde 'citatovenaar'.

Is de quotehommel overigens familie van de quotezakken?

En slaat Quotezakken misschien op Jort Kelder en kornuiten?

 

Image
Verstoorde lustwaarden.

Socioloog heeft het ook over steeds opschuivende geilgrenzen. Maar ondanks die perikelen 'zijn er altijd ouders en ouderen geweest die bezorgd uitriepen dat de jeugd nu toch werkelijk alle perken te buiten ging, maar die groep heeft tot nu toe steeds bakzeil gehaald.'

In woordenboek struikelen we over pikkenieren: opkopers van restanten van straatmarkten.

Image
Image
We zagen in Oostende, de stad van Cowboy Henk, een optreden van good old Kama, zeg maar Gurka. Hij bracht ons tot twijfel. In een sketch tussendoor verhaalde hij over een lullige loodgieter oftewel een klootgieter of schrijf je het nou als kloodgieter?

En vertelde onze loodgieter Johan niet dat hij menigmaal als pijpartiest werd aanbevolen? Dit naar aanleiding van het feit dat stukadoors vaak als muurvarkens door het leven gaan.

En kreeg de baas van het literaire blad Revisor niet ooit de term hoofdhufter naar zijn kop geslingerd? 

Inderdaad, we zijn weer thuis.

Dat ze in België de bosuitjes pijpajuinen noemen is tot daar aan toe. Maar om ze nu als schallullen te verkopen gaat wel heel erg ver. Onze correspondent in het zuiden des lands kwam dit gevalletje op het spoor. Als bewijs stuurde ze het kassabonnetje mee!

Image

Hebben we na de geruchtmakende bistrokunst een nieuwe zaak? Want waar komen schallullen ethymologisch nou vandaan?

Een aardappel in hartjesvorm komen we regelmatig tegen.

Maar gisteren, op 11 augustus 2005, hadden we voor het eerst in ons gansche leven een sperzieboon in vraagtekenvorm!

Hé, kwam taaltuinier niet uit het boek 'Het hart van de schorpioen' van Paul Claes, maar van wie was dan de term woordenboer?

Image

Geerten, had jij ons de term elftalisman geschonken?

 

We weten niet hoe het komt maar via 'search string' minibikinis (zie 25 juli) belanden een hoop mensen op onze site.

De pornostreep kent iedereen al maar met een koalaoortje hebben we hopelijk een nieuwtje.

"Hetzelfde gold voor mijn bikinilijn. Kan ik die, zoals ik altijd deed, laten voor wat ie was tot ik koalaoortjes kreeg. Wanneer het net lijkt alsof er een koala in je onderboek zit waarvan de oren aan weerskanten uitsteken?" (Jennifer Cox - De  wereld rond in 80 dates)

 

Omdat die bolletjes natuurlijk niet opschieten schijnen drugsbaronnen nu hun kostbare waar aan de onderkant van vaak niets vermoedende boten te plakken. De drugsduiker - een onderwateropsporingsambtenaar - mag deze zaakjes in de gaten gaan houden. 

Net na de introductie van die drugsduiker kondigt men de grote vangst aan van een partij cocaine verstopt in een zogenaamde drugshaspel.

Dus ook bovengronds blijft het opletten geblazen.

Image Men werkt zich een slag in de rondte om het Venenpodium voor de Dag van het Veen, zaterdag 10 september, af te krijgen.

Wij openen namelijk deze dag met een parade met o.a. een groot mobiel podium, karren met losse podiumblokken, een banier, speciaal vervaardigde veenbekkens en de plaatselijke fanfare.

Meer informatie is te vinden op onze site www.venenpodium.nl in aanbouw.

Waar gaan we heen?

Tijdens het Venenpodium - zie gisteren - presenteren we ook een draaiboekje: een publicatie met indrukken van verschillende projecten binnen het project Zangsporen, scenario voor Kunst en de Venen 2004 - 2020.

Dat alle projecten elfletterige titels tellen spreekt voor zich; Verdwijnput, Veenbekkens, Verhaalpaal, Venenbanier enz.

 

'Eindelijk, eindelijk, schoot mij een elfletterig woord te binnen. Ik ben heel trots op mij.'

Kapsalonade dat is een fris slaatje met afgeknipt haar erin.

Gefeliciteerd F. Starik!

Image

Terugkijker, 2004 

Champignonbak (16,5 x 11 x 7 cm.) 

Collection of the artist

 

Eerste steen klinkt als voorportaal. Een nadere aankondiging. Van wat komen gaat.

Voorvertrek, wachtruimte oftewel antichambre

Kijken naar de wachtglazen; verstrijkende tijd in zandlopers.

 

Image
Clusterfuck werd ons ooit toegeworpen tijdens de Dag van het Elfletterig Woord. Als je het niet meer weet stoot je clusterfuck uit, vertelde de bezorgster van deze term.

Er was ook nog een overtreffende trap. Total clusterfuck.

Onlangs kwamen we in de opruiming het boekje 'Dirty Words' tegen, over herkomst en gebruik van scheldwoorden en beledigingen uit het Amerikaans' Engels.

Clusterfuck blijkt afkomstig uit het soldatenjargon en staat voor een totaal chaotische situatie.

Het boekje, samengesteld door F. Kur, staat overigens bol van de prachtige verwensingen en uitvoerige beschrijvingen. Amoebabrain.

Image Een ijzerwarenzaak in Amsterdam voerde jarenlang de leus: heren, geef uw vrouw een goede trap!

Daar moesten wij aan denken toen we spiltrappen aangekondigd zagen op een vrachtauto.

Deze variant kennen wij niet. Het blijken elegante, licht draaiende, trappen te zijn.

 

 

Soms vind je ze bij de kassa. Bijvoorbeeld van een pompstation.

Vaker langs de weg: in een bosje, achter een vangrail of bij een talud.

De keel doorgesneden, in beton gegoten of met lood vol geschoten: afrekenlijk!

Image Puzzlesnack is het raadselachtige tussendoortje voor onderweg.

Ook verkrijgbaar in de smaken logigrammen, snacksuduko, crypteasers en beeldzoeker.

Doet u ook even mee met deze frietpuzzle.

Hoeveel frieten telt u?

 

 

Image

Bijdrage van Ingrid van der Meulen

 

Image
"Steeds meer nieuwbouw en rommelzones tasten de nu nog strakke grens tussen stad en groen aan. Het groen wordt steeds verder opgeschoven."

Herman Vuijsje volgde de groene grens rond Groot-Amsterdam en beschreef zijn bevindingen in het boek Schuifgroen.

"Het dreigt schuifgroen te worden, net als de 'schuifkaas' waarmee arme mensen vroeger hun brood belegden. Als je een hap nam, schoof je gauw de kaas een stukje op. Maar als je niet oppast, valt op het laatst die kaas van je boterham. Dan heb je niks meer."

 

Geniet in alle rust van deze (11x11 = 11stapeling?) neologismen van woordbouwer rikmohlmann.

1dagsstilte
terrorgasme
broervangod
fundamentje
ZENgagement
breinscheet
plakbandbom
ticketvlieg
tweelinghut
schaapislam
jijhadinmij

Zin om een elfletterige zin te maken ontstond ook bij Amsterdamse leesbarbaar, zou er dan zowaar sprake zijn van een trend? En hoe noemen we dit fenomeen, zininelfzin of ikschrijf11?

 

"Op de stoel aan tafel zat een wezen met twee grijze gezichten: de schilder Hendrik Willem Mesdag met op schoot zijn neef Gerrit van Houten. Oom tekende traag met een dik potlood. Gerrit mocht raden wat. 'Een visserspink.' En waar was die visserspink? Op volle zee. Goed. Dit? Een stapel stenen."

Citaat uit de roman Het dikke hart van Tonnus Oosterhoff. Visserspink gaf ons even een surrealistisch beeld van een verloren lichaamsdeel maar het is, gewoon, de benaming voor een type vaartuig.

Van pink in de betekenis van zowel vinger als vaartuig is de 'etymologie onzeker'. Zou er zoiets bestaan als dobberende woorden?

 

 

Image
Image

Terwijl wij kampen met roest in onze perenboom valt ons oog op tonerziekte.

De schadelijke uitstoot van tonerdeeltjes van printers is slecht voor onze gezondheid (www.toxozon.nl) . Tonerziekte wordt vooral veroorzaakt door onze grotere vraag naar helderheid en scherpte van onze afdrukken oftewel wij willen meer dots per inch (d.p.i.) oftewel hoe fijn wilt u uw fijne stofdeeltjes hebben?

Om met Cruyff te spreken; elk blaadje heeft ook een achterkant.

Na de ramp- en uitvaarttoerist (ook aanwezig geweest bij Hazes in de Arena?) kondigen wij, met dank aan www.taalpost.nl, de graftoerist aan.

Sommige Nederlandse gemeenten hebben de grafrechten en de kosten van de gemeentelijke begraafplaatsen dermate verhoogd dat inwoners (of hun nabestaanden) op zoek gaan naar een laatste rustplaats elders, waar lagere kosten in rekening worden gebracht...

En dat allemaal aan de vooravond van het nieuwe zorgstelsel compleet met noodreserve oftewel stroppenpot.

 

 

Image
Wederom een citaat (11x11) uit de megazending van rik mohlmann.

logomortier
gruzelement
stereotoren
potlootvent
beestenslof
minidwergje
zesplusvijf
elfplusniks
tienpluseen
zelfmeermin
renaultlogo

Image       Een bericht van onze Amsterdamse informante. "Een werkweek met prachtig weer. We deden alles op de fiets en op gegeven moment kwamen mijn collega en ik dit bord tegen. Je begrijpt dat wij goed hebben rondgekeken om deze Texelse snol te ontdekken. Echter het is geen snol maar een nol (=duin). En fontein verwijst naar een waterbron."

Op onderstaande site meer: http://www.texel-online.nl/mainfiles/tour_directory/fonteinsnol/fonteinsnol.html

Bijdrage van Emilie Offergelt Image
Image              Wie de Woordtopelf live wil meemaken tuigt zaterdag 1 oktober naar het Post CM gebouw van het Centraal Museum te Utrecht. Daar wordt namelijk tijdens het Nederlands Film Festival het audiovisule kunstprogramma Re:visie gepresenteerd. Leesbaar Nederland (Wim Conradi, Dick Tuinder, PJ Roggeband aangevuld met drummer Wouter Messchendorp en accordeonist Arthur Koot) zal onder het kopje Film & Theater 'humor en scherpe literaire uitspattingen' brengen. Voor meer informatie www.revisie.org
Image

harmonikaas
bijenwoning
schaambrood
wijnbreedte
paalflitser
wispelfluit
walviskutje
kankerfiets
pleinpooier
vegaburgers
eendenflits

 

(dank Rik Mohlmann)

Hallo heer Roggeband,

Ik heb erg genoten van het stuk in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Hierbij een paar woorden die ik recent tegenkwam.

Baltsbakken afgeleid van baltsgedrag. Baltsbakken is een ander woord voor de PC-Hooft-tractor waarmee de, bij sommige bevolkingsgroepen, populaire Hummer en andere terreinwagens worden aangeduid.

Groet,

Erik Bakker (met spatie 11)

Uit een grijs verleden duikt onderstaand plaatje op. Als we er hoekhoesten van maken, staan daar drie elfletterige woorden. Vanaf de start waren wij met onze gevreesde visuele column 'Gevonden Woorden' aanwezig in het hippe maandblad BLVD. Het verhaal kent u, inmiddels is BLVD verworden tot een treurig meisjesblad.

Image

LS,

Bij het bekijken van jullie site (erg leuk) werd ik 'gestoord' door een vraag over het aanvragen van een ISDN-verbinding. Moest deze wel of niet aankiesbaar zijn? Ik veerde op. Een elfletterwoord! Het lijkt erop dat de telecommers (ook elfletterig) 'aankiesbaar' gebruiken om aan te geven of er van buiten af verbinding kan worden gemaakt met de lijn. Bereikbaar dus. Maar dan elfletterig.

Hartelijk groetend, Thijs Wassens.

Naar aanleiding van artikel in Volkskrant over ons weblogement reageert ook een oom.

'Ik heb in het ambtelijk bestaan ook een 11-letterig woord gevonden dat ik zelf altijd een beetje "vreemd" archaïsch woord vind. Dat is het woord zwagerschap.'

'Bij de speciale ontslaggronden in het ARAR (Algemeen Rijksambtenarenreglement) staat deze ontslaggrond als volgt genoemd: het aangaan van een graad van zwagerschap, die de benoembaarheid tot het ambt zou uitsluiten. Bij zwagerschap gaat het dan om aanverwantschap ofwel aangetrouwde familie.'

Aan het ontbijt werd eitjesdrank uitgestoten als omschrijving voor een zacht, uitgelopen eitje.

Image

Beste volkslezers, het Elfletterig Genootschap houdt zich via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aanbevolen voor nieuwe aanvoer van woorden.

Image
Citaat natuurblad: "Een oude beukenlaan wordt hartverwarmend brandbruin, het ideale wandeldecor."

Image

Image
Een doekje voor het bloeden: bloeddoekje?

Een pleister op de wonde. Zal ik er een kus op geven? Vanaf nu mogelijk met een kuspleister. Inderdaad een pleister in de vorm van een kus.

Of zoals "the peoples giftstore" het formuleert: lief & effectief, de aloude wegpijntruc in pleistervorm.

 

"Tramtoerist. Mooi woord, overal ter wereld bruikbaar. Het staat er niet. Als ik nog 'ns goed naar het bord kijk, staat er: tramtoerit. Vreselijk woord."

Citaat uit het boek Stillers omgang van Louis Stiller over een ontdekkingsreis rond Amsterdam.

  

Image

 

Image           We herhalen de aankondigigng nog eenmaal voor onze Dag van het Elfletterige Woord. Op de Elfde van de Elfde, is er een uitgebreid programma rond ons breedste weblog ter wereld.

M.m.v. VJ Drifter (Animaties zonder weerga), The Great Ornaldo (Levende Rebus met echte prijzen!), muzikant Wim Klerkx (met zijn klankzinnige Metallofoon), Paul Kempers (vlammende voordracht van onze Easy Poet over Getalsfixatie bij kunstenaars), Federatie Europese Narren ("de 11 als magisch getal"), Wim Conradi (Hoestsonate & Klapstukken in Ultieme Mix), Onverwachte Gasten!, Dora Timmers (Synesthetische Strapatsen over de kleur van de elf) en natuurlijk zal de Woordtopelf niet ontbreken. 

Elke Elfde Bezoeker Gratis! Vrijdag 11november aanvang 20.30 uur
Toegang 6/5 euro.Perdu Kloveniersburgwal 86  1012 CZ  Amsterdam
Reserveren 020 - 4220542.

Image
Onze Tilburgse 'kunstmonder' bericht: "Ik zat laatst in een wachtruimte te denken en bedacht toen, wachtend dat wachtdenken een specifieke psychische functie en ook een 11 letterwoord is, terwijl ik niet van plan was me daar mee bezig te houden, met 11 letterwoorden dus. Zo zie je maar weer..."

Nooitgedacht dus.

Het woord nooitgedacht bracht ons ooit via letterdwang tot het werkwoord nooitdenken. Welbeschouwd een vorm van ooitgedacht.

Voormalig hoofdredacteur van de Grote Van Dale Hans Heestermans maakt zich terecht boos over de aan waanzin grenzende verbeteringen van het Groene Boekje.

Stilzwijgende verbeteringen en talloze inconsequenties hebben nog steeds geen eenheid gemaakt van het beruchte boekje (of moet dat met een hoofdletter?).

Ziekenappel (het woord ging al eerder zonder accent door het leven) kan ambigue zinnen opleveren maar mooi is het woord wel. Meteen duikt het beeld op van beterschapskaarten en fruitmanden in cellofaan. Of zo u wilt van de boom der kennis (des goeds en des kwaads).

En als we het cirkeltje rondmaken, wordt het gezien de misstanden geen tijd voor een Eerste Hulp Bij Ongelukkige Woorden?

 

Image Het lijkt er sterk op dat 2 november zal uitgroeien tot de dag der liquidaties.

Vandaag waait de wind heel anders: het is de Nationale Dag van de Catering-medewerker!

"Duizend kroketten /

 Mooie buffetten /

En u zorgt steeds weer /

Voor een prettige werksfeer "

(uit het Cateringlied 2004)

Dit zuigen wij niet uit onze dikke duim. Schakel naar de website www.nationaledagvandecateringmedewerker.nl en verbaas uzelf.

 

"Eleven two"
Image
We rijden in auto en ontvangen populaire zender. Op deze zender galmt discjockey over ene Ulf (Alf?) Buck, een Duitse blinde ziener! Deze man kan aan de hand van de vorm van een kont, de toekomst voorspellen: kontlezerij dus.

De man voelt aan peer-,appel- of aardbeivorm der billen wat de tijd gaat brengen.

Net als de DJ zijn voorspelbare grappen wil lanceren, duiken wij een tunnel in.

 

Alle Ballen verzamelen! Na het Boekenbal en het Kinderbal krijgen we nu het Keramiekbal.

Op 25 november is er in Den Bosch keramisch entertainment van de bovenste plank. Met als top of the bill een keramische catwalkshow.

Heerlijk deze 'wildgroei van Ballen'. Bij het Basketbal en Volleybal kan men iets voorstellen maar waarom geen Gehaktbal voor kiloknallers en huurmoordenaars. Of een feestelijk evenement voor cokesnuivers en mensen met roos onder de titel Sneeuwbal. En wat te denken van een Biljartbal voor kale mannen en lekkere stoten.

En voor geweigerden aller Ballen komt er natuurlijk een Bijbal.

Vrijdag 11 november is de Dag van het Elfletterige Woord in Perdu Amsterdam.

Met medewerking van o.a. Arnold Weel, Nils Mühlenbruch, Paul Kempers, PJ Roggeband, Elfletterig Genootschap, Dora Timmers, The Great Ornaldo, Wim Klerkx, Federatie Europese Narren, Wim Conradi, VJ Drifter.

Op deze speciale dag, de elfde van de elfde, is er een uitgebreid programma rond dit breedste weblog ter wereld! Er zal dieper worden ingegaan op het fenomeen elfletterige woorden, het stokpaardje van getallenman en woordensmid PJ Roggeband. Niet alleen wordt de wereld van OuLiPo, de werkplaats van mogelijke literatuur van o.a. Perec en Queneau, geschetst en de elf als magisch getal uitgewerkt tevens zullen ‘getalfixatie bij kunstenaars' en de kleur van een getal aan bod komen. Daarnaast zijn er optredens van VJ Drifter (perfecte animaties), The Great Ornaldo (levende rebus!) en muzikant Wim Klerkx (metallofoon). En natuurlijk zal de Woordtopelf van PJ Roggeband niet ontbreken. Deze avond is een vervolg op de voorstelling ‘Encyclopedisch Theater' die in 2003 plaats vond in het Haagse Theater Zeebelt.

Komt allen! Reserveren? Perdu 020 - 4220542

 

Image Wij hadden ooit een kort verhaal geschreven met de titel herfsttruck maar kunnen het in een berg van aantekeningen, losse flodders en blaadjes niet zo snel vinden.
De Belgische dichter Peter Holvoet-Hanssen houdt van uithalen.

In het literaire blad Dietsche Warande & Belfort barst hij los in zijn bijdrage getiteld; duivelskwint.

"Met mijn twee stilblijvende snaarpunten verdeel ik je gelijk in drie. Daar lig je opengereten te kirren als een duif, ik rij je plat met narrenslee vol zwarte elfen, Treezemoei, ik ben de rotste van de mand en maak je gave fruit ten schand."

Op www.kapersnest.be is meer te vinden van deze dichtmatroos.

Image Een snelle schets van potloodvent. Naar aanleiding van een eerdere elfletterij van Rik Mohlmann. 
De vierde lading 11x11 woorden van Rik Mohlmann:

zwembadhaai
zitvlakwind
uilenbalkje
spermakopje
hangbuikvla
waterwasser
spetterspam
springspier
negervlekje
appeltjezet
arabierbuik

Image Foto van Rob Poelsma van de voorbereiding van de Venenparade. De lancering van de nieuwe site rond het Venenpodium, Dag van het Veen, Zangsporen etc. laat nog even op zich wachten.
Image  Op de site van de Belgische dichteres Eva Cox werd het woord hersensalsa gespot: www.evacox.web-log.nl
Soms sla je een bladzijde open en dan schieten de elfletterige woorden als paddenstoelen uit de grond.

Wat te denken van bakkwastjes en brownievorm.

Of van een koekpistool met kijkvenster. Inclusief 11 spuitmonden.

 

Wij roepen al jaren dat wij onze woorden betrekken uit 'boekhandel en tekstverwerkende industrie' en zie daar, primeur, email uit boekhandel Scheltema.

Jaren geleden als een mistypsel in de Volkskrant terechtgekomen, en een stuk rustgevender ook: gerusteling. Je gaat er van achterover hangen, toch?

Corine van de afdeling ramsj/modern antiquariaat

Image
Hup, gewoon doen. Maandagochtend, een goed begin van de week. Hebben we het mooiste elfletterige woord van 2005 nu al gevonden? Het lijkt er wel op want aarsgeweien staat namelijk als een huis.

Aarsgeweien zijn die tribal tattoos op je onderrug. Versierkunst die steeds vaker opduikt en door de grootte indruk moet maken.

Op www.dropjelyrics.nl vind je meer jongerenwoorden. Dit initiatief van Prisma moet uiteindelijk leiden tot een jongerenwoordenboek.

Naast veel flauwe woorden kun je er ook een term als hoerensloep tegenkomen, als omschrijving voor een hoge leren laars.

Image
Upressessie: een project van Dick Tuinder waarbij moderne filmers aan laagwaardige 'mobieltjes' video met behulp van dure software een hogere resolutie toekennen, met vaak een mooi grofkorrelig effect.

Upressessie mag, volgens Dick T. ook mentaal en psychisch worden toegepast.

Image
Image
Image          Wij waren gisteren het plaatje bij het praatje vergeten. Inderdaad psychedelisch!
Gisteravond zag ik dit woord op televisie: WRABGUCHTER. Ik had het geluid niet aan maar begreep dat van de letters in dit woord een ander woord moest worden gemaakt en wel in de categorie 'beroepen'.

Drie kwartier later keek ik weer op, de psychedelische achtergrond was vervangen door een plaatje van een ophaalbrug, de presentatrice zwaaide met twee briefjes van 500 euro en het woord was veranderd in BRAGWUCHTER.

(Dank A.Weel)

We zien een sticker op een auto: 6666 en daaronder in brandende letters super evil.

Dat brengt ons op een idee, we plaatsen een 1 voor de 11 en roepen heel hard: supereleven!

Image

Image

Deze zin hebben we ooit vanwege het curieuze woord halfanoniem opgetekend.

"Eeuwenlang zijn schrijvers hun literaire loopbaan begonnen met navolging en mystificatie om als het ware 'halfanoniem' de letterkunde binnen te sluipen."

Citaat van antiquariaat Bob Petersen n.a.v. eerste boek Atte Jongstra. 

 

 

 

Image   Vandaag denken we aan GeorgieBest.

In een rubriek in de Volkskrant - de twaalfde man - wordt gerefereerd aan een interland tussen Ierland en Nederland oftewel GeorgieBest vs. JohanCruyff. In deze memorabele wedstrijd liet GeorgieBest onze nummer 14 alle hoeken van het veld zien.

Voor wijsheden van onze tegeldenker: www.johancruyff.com

Vandaag pakte inzender zijn broodmes vast dat op het aanrecht had gelegen. Het lemmet plakte aan zijn hand. Wat was dat? Over het zwarte hout liepen de opgedroogde witte lijntjes, als spinnenweb, van iets dat hij niet herkende. Het voelde zeer onaangenaam. Het was min of meer geurloos. En plakkerig. En heel fijn en klein. Alsof het uit kleine mondjes was gekomen. Plotseling zag inzender voor zijn geestesoog hoe de muizen die nacht daarvoor, puur uit wraak en ondankbaarheid, met z'n allen op het lemmet van zijn broodmes hebben staan spugen. Omdat ze de pest in hadden. Omdat ze honger hadden. "Muizenkwijl," dacht de inzender, "Dus dát is nou muizenkwijl."

Fragment uit het verhaal muizenkwijl zoals aangetroffen in een brief 'aan de elfchivaris' van Dick T.In een tv-spotje voor de Hema zou die term voorbijkomen: omfietswijn. Er zijn mensen die direct tot actie overgaan. Wij niet, wij houden van bier: omfietsbier.

Als je de weg op gaat, pas dan op voor uitrukautos. Een tipgever zag bordjes met dit woord op de parkeerplaats van een politiebureau.  .

 

Image

Hakketakken is zoiets als woordladder, een vorm van tredepoezie. 

Image

Even denken we bij seizoensgod aan een winterjezus of een herfstallah.

Maar met seizoensgod wordt sinterklaas bedoeld: opperhoofd van een Spaans leger met hulppieten.

Nog even volhouden en dan verdwijnt die vanzelf weer.

Image                                Soms gaan we overdrijven. Bij verregenden zagen we buien met dennenaalden passeren.

Bij tramhalte klaagt een vrouw uitgebreid over haar volkstuin. Ze is ontdaan.Sinds kort is ze weduwe en bij haar beginnen de jaren ook te telllen. Maar bij het complex wordt daar geen rekening mee gehouden. Deze week viel er met een doffe klap een baggerbrief op de deurmat: verplichte deelname aan het uitdiepen van de sloten op het complex! 

  Image

Plaatsvervangend. We lezen negerschort in het woordenboek. Een schortje voor de schaamstreek, door primitieve volken gedragen.

 

 

 

    

Image Het Mohlmannlab te Groningen doet uitgebreid onderzoek naar snavelpluis.

Sommige concertzalen zijn aflopend. Als men het 'gelijk' wil maken legt men een contravloer.

Wellicht word je bedolven onder de (nep)viagramailtjes. Sinds kort bestaat er - volgens spotjes op de radio - een medicijn tegen erectiespam.

Gisteren kregen we bij de warme chocolademelk een lepelkoekje: een koekje in de vorm van een lepel. Even roeren en dan ontvoeren naar de mond.

Heerlijk die multifunctionele etenswaren. Zo hadden wij al eerder de eetbare patatbakken ontdekt. Scheelt een hoop plastic rommel.

Op verzoek van The Great Ornaldo geven wij nog de oplossingen door van de Levende Rebus. 1 NACHTKASTJE n-acht-kwastje 2. BOEKENSTEUN broek en steen 3. BLOEMPOTTEN bloem-poten 4. ELPEEHOEZEN l-p-hoezen 5. BIERBLIKKEN vier-likken  Overigens werd het woord boekensteun in de recordtijd van 12 seconden geraden door de heer G. Hermanus uit Amsterdam, die zeer verguld was met zijn trofee. Een boekensteun ontbrak namelijk nog aan zijn boekenkast. Het woord elpeehoezen werd in 78 seconden geraden, ex aequo door drie bezoekers. Het is echter onbekend wie uiteindelijk naar huis is gegaan met een elpeehoes van Marco Bakker (Dunkelrote Rosen) en een van Mireille Matthieu (Rendezvous mit Mireille). Image
Image   Het moest natuurlijk rijmen op Boekee vandaar 'van kast tot plafondidee'.                                                             Foto genomen uit Haagse tram 15.
Image Velen van u kennen hem als het Vleesgeworden Alfabet. Vanavond maakt hij wederom zijn opwachting als Meedogenloze Woordmachine. Hier is The Great Ornaldo!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Great Ornaldo zal als Levende Rebus door middel van zijn eigen lichaam en met behulp van enkele attributen vijf maal een woord uitbeelden. Om het gemakkelijk te maken: een elfletterig woord. Dat elfletterige woord is tevens de prijs die u kunt winnen als u als eerste met de oplossing van de rebus komt!

(aankondiging van The Great Ornaldo op de Dag van het Elfetterige Woord, morgen het vervolg)

 

Witheet! Zomaar een exemplaar van een beschermde vogelsoort afschieten! Geenstijl, altijd al rap van tong, gaat tekeer tegen het "campingvolk van SBS 6".

De dood van het dominomusje moet gewroken worden en er is zelfs een beloning uitgeloofd voor degene die het dominofeest wreed weet te verstoren.

Misschien moeten de Haagse raameksters ingevlogen worden.

Of zou die Nijmeegse goochelaar met zijn bomschoenen nog iets tevoorschijn kunnen toveren?

 

Image Image      

Het prachtige showgordijn van Arnold Weel.                                                        De zELFbeelden van VJ Drifter.                                         Het decor van de Dag van het Elfletterige Woord op 11.11 te Perdu Amsterdam.

Image     Bezoek het randarchief in aanbouw op www.7x11.nl en lees alles over de verkiezing van de opmerkelijkste plek langs de rand van Ypenburg, de stadsranddichter en over de fietstocht.
Image             Na vele omzwervingen heeft de tekening kacheldrang eindelijk onderdak gevonden in Den Haag.
Image
Een tot nu toe onbekende vissoort gesignaleerd in de supermarkt: stoomvissen.

Image

Haringeters is tekening van Dick Tuinder naar aanleiding van zijn bijdrage aan de Dag van het Elfletterige Woord.

Zoals u weet zijn kantoorgebouwen steeds vaker beveiligd met behulp van moderne eletronica. Kantoorwerkers hebben dan een pasje waarmee ze door automatische tourniquêtes, draai- of schuifdeuren kunnen. Een bezoeker krijgt een tijdelijke pas. Bij een recent bezoek aan zo'n modern kantoorpand stond op het pasje de opdracht om bij het verlaten van het gebouw de pas in de insliklezer te werpen.

 

 

 

Het is bijna zover. Het weblogement verjaart op 11 januari! Schaduwenen zijn jullie er klaar voor?

Image

Image        We waren even weg, naar Texel. Inderdaad op zoek naar waddengenot - in Pieterburen schijnt er een restaurant met deze naam te bestaan.   

Marga Houtman, samenstelster van het boek 'Encyclopediertjes' (een encyclopedie met daarin beestjes/beesten die iets in hun naam hebben dat met boeken, schrijven, drukken, lezen te maken heeft, zoals de boekvink of papiernautilus) schonk het Elfletterig Genootschap een aantal elfletterige termen.

HAASJESLIJM afkooksel van slachtafval van de haas. Boekbinders zijn er dol op vanwege de grote kleefkracht. Veel insecten weten haasjeslijm ook zeer te waarderen, met desastreus gevolg voor de boeken.

INKTVISINKT inkt van de inktvis, leverbaar bij de betere schrijfbenodigdhedenwinkels.

Binnenkort meer.

Image
Image

Image

Het Elfletterig Genootschap wenst u een prettig...

Van het spectaculaire wetenschappelijk onderzoek bleek niets te kloppen. Uiteindelijk zijn alle elf stamcellijnen opgerold. De Zuid-Koreaanse kloonspecialist is ontmaskerd!

Het doek is gevallen voor de kloonkoning. Prachtig woord zo aan het eind van het jaar. Menig taaloverzicht van 2005 heeft dit woord gemist - verschijnen die jaarboeken en taaloverzichten nou steeds eerder of ligt dat aan ons? - maar wij zullen binnen onze Woordtopelf  kloonkoning de plaats geven die het woord verdient.

Onze zuidelijke knipseldienst bezorgde deze boodschap. Volgens ingewonnen informatie wordt een babyscheet ook wel kippescheet of Lady Cracker genoemd.

Op www.kanonslagen.com treft men meer "porno voor pyro's " aan. Er wordt enthousiast verhaald over de slagkracht van panzervuist 484 en het testen van zelf ontworpen kanonslagen die men in China heeft laten maken. Ook meldt deze website dat er in Tilburg een (tijdelijk) vuurwerkmuseum is geopend.

Image

 

Image                   In aanloop voor Kerst belanden we, voor de drank, bij DirckIII. Daar treffen we een vage koffielikeur aan voor de uitzonderlijke prijs van 11.11 euro. Of dat nou verkoopbevorderend werkt? In ieder geval nemen we als aandenken de prijssticker mee.

 

 

 

'Heen en weer gaande, hunne getijden waarnamen; kostkoopers, op de zodenbanken hun levensavond genietend.' 

Met dit citaat, voegt E.J. Potgieter zodenbanken (banken van opeengestapelde zoden) toe aan de afdeling Literatuur & Landschap.

Snipper met beest valt van knutseltafel. Op onze vraag wat het voorstelt (die tic bezitten alle ouders) krijgen wij als antwoord: een eland of nee, een hert of nee, een eenhoorn. Een eenhoorn met een elf op zijn kop? Nee, dit is een eeneenhoorn – uit te spreken als éénéénhoorn!

Image

Image
Image

Beste Elfchivaris,

In Turkije heb je gezondheidsbubbelbaden, natuurlijke hete bronnen waarin visjes wonen die, terwijl je baadt, tot in alle hoeken en gaten de overtollige huidschilfertjes van je lichaam knabbelen. Nu dacht ik wat met een mens kan, moet toch ook kunnen met de vaat? En dus dacht ik aan een hele lijn van afwasquaria.

Een mooi, decoratief en rustgevend natuurelement in de moderne keuken.' S avonds de vuile vaat er in, en 's ochtends helemaal schoongeknabbelt door de visjes, er weer uit, hup in het droogrekje. En die vis, die hoeft nog niet eens slecht te smaken ook. Dus tel uit je winst!

Uw Dick Tuinder

(Het Nat. Instituut der Bijgedachten is deze week te vnden bij www.volkskrant.com/oog )

Image

Sommige sporters voelen zich 200 %, andere 'maar' 110 %. In ieder geval geven ze alles. Daar moesten wij aan denken bij supervormen.

Aanleiding van dit alles is de hoofdstedelijke Stomerij Supervorm, een prachtig voorbeeld uit de categorie opvallende winkelnamen.

Image
Image

Wat we nu weer in de bus kregen: een gratis sponsje als aanjager voor afwasschuim! Sterk vetoplossend actief afwasschuim, ‘trekt vet aan als een magneet’, in een handig pompflesje.

We krijgen er een raar smaakje van in onze mond. Net als enige tijd terug toen we ergens op bezoek waren, en zonder bril, in plaats van de tandpasta naar de handige tube met elleboogcrème grepen. Gatverdamme, nog nooit zo smerig onze bek geschrobd.

 

 

 

Image

Het Rijksmuseum stelt als eerste museum ter wereld een 'widget' ter beschikking. Een 'widget' is een piepklein en meestal goed vormgegeven computerprogrammaatje.

Rijkswidget doet maar één ding: het laat elke dag een ander werk uit de collectie zien. En op de 'achterkant' van elk werk krijgt men meer informatie over het werk en de maker.

Zie www.rijksmuseum.nl/widget/?lang=nl

Image                      Kijk eens aan hoe wij (linksonder) misbruikt worden in een illustratie, gemaakt door het duo R. Venke van Geerik, in het Financiele Dagblad van afgelopen zaterdag in een artikel over 11 belastingtips! Ja, ja leuker kunnen ze het niet maken.

Het groenteslot is een uitvinding van ondergetekende. Kort gezegd en proefondervindelijk geschraagd komt het erop neer dat wanneer men diefstal van het rijwiel wil tegengaan, het volstaat een tasje met groenten aan het stuur te hangen. Met name uitstekende groenten als prei en komkommers zijn geschikt. De reden achter de werking van het groenteslot is duister - wellicht suggereert het tasje een zeer spoedige terugkeer van de rechtmatige eigenaar. Misschien ook gaat van groenten een bepaalde, moeilijk te omschrijven, verzachtende werking uit - een stelling die goed aansluit bij het terrein van de macrobiolinguïstiek, waarin aan het louter uitspreken van gezonde voedingsmiddelen een heilzaam effect toegeschreven wordt.

Groeten en complimenten van Anke Noorman

Image

Vandaag zal tijdens de beurs voor kleine uitgevers in het Amsterdamse Paradiso een speciaal tijdschrift - periodical digital pocket magazine - voor de PlayStation Portable ten doop worden gehouden.

Wij zijn vertegenwoordigd met de serie tekeningen woordtongen (oftewel waar blijft de tong na de dood...).

Meer informatie www.album.nl/WIM/BKVU2005

'De bevoorrechte gentleman kan nu in stijl de wereld rond met deze modern vormgegeven reishumidor' kopt een advertentie. 

'Ontworpen om uw kostbare rookwaren onder de juiste omstandigheden te bewaren. Deze ultieme uiting van een elegante en genereuze levensstijl kan 13 sigaren huisvesten, die elk ongestoord en beschermd kunnen rusten middels een uitgekiend systeem met bevochtigingselementen en hygrometer.'

'Prijs 2.350 euro voor deze bewaardoos van vijf jaar oud walnoten hout gecombineerd met aluminium, en afgewerkt met 15 laklagen.'

Reclametaal is superlatief na superlatief.

Het woord drong zich aan ons op, in een kop in de Volkskrant van vanochtend: de troostcavia.

Fotograaf Jan van IJken verdiepte zich drie jaar lang in de relatie tussen mens en dier, en brengt (in een tentoonstelling in Huis Marseille te Amsterdam) alles in beeld, van twee dagen oude biggen die zonder verdoving worden gecastreerd tot een troostcavia die op bezoek gaat bij een meisje in het ziekenhuis. De toeschouwer raakt in de war, en Van IJken slaagt in zijn missie aldus deze nieuwsbrief. Beestachtig, deze animaliteit brengt een mens toch tot zelfkritiek.

Hoogachtend,

Wim Klerkx, contribuant
  

Op zoek naar mooi woord stuiten wij op spoorsneeuw: sneeuw waarin sporen van wild achterblijven...

Image
11