Associaties. Woordenspel. 'Fantastisch' doorgedacht. Met als aanjager 'Beste Associatieman'.

de beste associatieman ter wereld

Hier vol in actie. Live at Perdu, Amsterdam 2004.

(uitzetclown)

Beste Associatieman,

Als ik nou zeg: kaas is kleien met (kippen)gaas en rekeningen zijn regenachtige tekeningen. Dan is dat toch dichterlijke vrijheid? Niet dan. Maar soms slaan mensen door. Gaan ze aan de haal met een woord. Zeg maar van de regen in de drup. Neem nou de clown. De clown zal na de voorvoegsels clini, crimi(?) en rouw nooit meer dezelfde zijn. Zijn goede naam lijkt bedoezeld, bezoedeld of hoe dat dan ook maar mag heten. De clown is kortom vogelvrij verklaard. En via vogelvrij (gezegd van lijken die niet begraven mochten worden en als prooi voor de vogels werden achtergelaten) denk ik toch onwillekeurig aan de verwijdercentra. En aan die ambtenaren die zich straks gaan buigen over een humane verwijderingsbijdrage. En die dan om de boel op te leuken op de proppen komen met de term uitzetclown. Uitzetclown! Tja. Beste Associatieman, dat is nou de glijdende schaal waarop de clown zich heden ten dage bevindt.

Sterkte! PJ Roggeband

 

(letterknecht)

Beste Associatieman,
 
Hoe staat het eigenlijk met de literaire leesbeesten? Oftewel met de dieren in het boekenrijk. Naast de typegeit en het ezelsoor heb je natuurlijk de bezige bij als uitgeverij, de gouden uil als prijs en de salamander als reeks. En de zetduivel, beste Associatieman is dat nou wel helemaal animaal? Maar goed ik denk verder aan de boekenluis, de papiermot, de schrijfmijt en aan jatezels als van Dis en Diekstra. En recensent Arjan Peters werd ooit omschreven als valse hofhond. Maar  beste Associatieman je kan het altijd nog heter eten. Want - oeijoeijoei  - bijna het moderne apenstaartje vergeten. Laat dat computerkreng bij die volgzame Duitsers nog een Affenschwanz zijn. In het Frans moet ie natuurlijk weer een a-escargot heten, een slak. In het Hongaars is het een worm, in het Russisch een hondje, in het Turks een paard, in het Noors een varkensstaart, in het Zweeds een olifantsoor en in het Tsjechisch, beste Associatieman houdt u zich vast, heet de apenstaart een zavinac; een rolmops! Aarrgghh. Is dat nou wat ze noemen vrijheid blijheid? Wat u?


Sterkte! PJ Roggeband

 

(apperceptie)

Beste Associatieman,

Krijg nou wat. Appestaat. Het staat er echt. Appestaat. Zo heet het eetcentrum in de hersenen. Een samentrekking van appetijt en thermostaat. Kom er maar eens op. Een prachtig kofferwoord, niet? Zoiets als slim en behendig wordt slendig. Een samengesteld woord. Eten en koffers doet mij weer denken aan het woord doodschappen. Beste Associatieman, is doodschappen nou een uit de hand gelopen overval op een prijsbokser of een kiloknaller? Of betekent doodschappen nou gewoon op koopjesjacht gaan in een uitvaartwinkel? Zeg maar funerair shoppen? Maar doen die winkels eigenlijk wel aan uitverkoop en dergelijke. Profiteer nu of wij ruimen op klinkt toch allemaal niet zo lekker. Maar goed. Ik heb mijn zegje gezegd. Wat u?

Sterkte! PJ Roggeband

 

(tweekappers)

Beste Associatieman,

Tweekappers. Ooit van gehoord? Denk meteen aan een Siamese knipbrigade. Maar neen. Tweekappers blijkt gewoon de benaming voor de woonvariant 2-onder-1-kap. Terwijl er toch wel degelijk zoiets bestaat als kapsalon Quatre Mains of het Intercoupe Knipteam. Of het nog gekker kan in Haarland? Natuurlijk! Er is een wildgroei aan kappersnamen, moet u weten. Of men slaat driftig aan het woordspelen met namen als ‘Lucky Lok', ‘Knip & Knap' of ‘Haren Majesteit'. Of men gaat populair doen. Zeg maar op zijn Engels. Met namen als ‘Shampoo Planet', ‘Electric Zoo' of ‘Housewives on fire'! Maar goed. Beste Associatieman, als u het niet erg vindt laat ik me haar nog effe groeien. Of misschien moet ik gewoon weer, lekker retro, naar de ‘Hanekam' in Abcoude.

Sterkte! PJ Roggeband

 

 

(kleurscheur)

Beste Associatieman,

Oeijoeijoeijoeij. Philip Freriks leest weer wat nieuws voor. Kleurscheuren. Moet natuurlijk kleerscheuren zijn. Maar goed. Kleerscheuren. Doet mij weer denken aan een ander bericht. Een eeneiige tweeling die als potloodventers de kop van Noord Holland op zijn kop zetten. Om het maar eens dubbelloops te zeggen. Als taakstraf zouden de potloodventers twee zelfportretten per dag moeten maken. Een met jas open en een met jas dicht. Want zonder 'kleurscheuren' mogen ze er natuurlijk niet vanaf komen. Of die zelfportretten met vingerverf gemaakt moeten worden laat ik graag aan u over, beste Associatieman.

Sterkte! PJ Roggeband