Men was benieuwd waar Roggeband voor stond.

Roggebanden als werkwoord staat natuurlijk voor je onvoorwaardelijk bezig houden met de 11 in het algemeen en met elfletterige woorden in het bijzonder. Roggeband is de benaming voor een boekenband gemaakt van een rog, de huid van deze zeevis kan als huls dienen waarin een boeklichaam, zoals dat zo mooi heet, bevestigd wordt. Soms wordt de lange, dunne staart van de rog gebruikt als leeslint. In de Koninklijke Bibiotheek te Den Haag schijnen nog enkele prachtige exemplaren bewaard te worden..

Welke rog was natuurlijk de volgende vraag. Wisten wij veel maar er bestaan erg veel roggensoorten. Marga H. (inderdaad van de encyclopediertjes -zie 3 en 15 januari)) zette ons op het spoor van www.rajidae.tmfweb.nl/elasmodutch.htm met een lijst van Nederlandse vertalingen van roggen- en haaiensoorten speciaal vervaardigd voor ondertitelaars en dierentuinmedewerkers.

En gezien de vioolroggen zit er muziek in de zee. Prachtige elfletterige (verwarrende) exemplaren als citroenhaai, muiskathaai, adelaarsrog en luipaardrog komen voorbij. En ook van de pinokkiorog en doodkistrog kunnen wij onze ogen niet afhouden.